Werking van hout

Bezoek de showroom

Hout is een veelzijdig materiaal, met oneindig veel toepassingsmogelijkheden. Van nature is het mooi, karakteristiek en warm. Daarnaast is het sterk, duurzaam en gemakkelijk te bewerken. Hout wordt beïnvloed door de bodem, het klimaat en de opbouw en structuur van de boom waarvan hout afkomstig is. 

Deze invloeden maken dat hout zulke uiteenlopende eigenschappen heeft. Wanneer je hout wilt toepassen dien je rekening te houden met eigenschappen als: houtvochtgehalte, krimpen en zwellen, volumieke massa en warmte-eigenschappen. 

Keuze van hout

Vraag je af welke soort en kwaliteit hout voor de beoogde toepassing moet worden gekozen. Bij het bepalen van zijn keuze moet de houtgebruiker rekening houden met het uiterlijk, de bewerkbaarheid, de sterkte en de duurzaamheid waaraan zijn materiaal moet voldoen.

Vaak wordt hout onderverdeeld in hardhout en zachthout. In de officiële betekenis is hardhout, hout dat afkomstig is van loofbomen en zachthout, hout dat afkomstig is van naaldbomen. Er zijn soorten naaldhout die harder zijn dan sommige soorten loofhout.

De juiste houten vloer voor jou

De medewerkers van Uipkes Houten Vloeren hebben veel kennis over houtsoorten en typen houten vloeren die het beste bij jouw situatie passen. 

Neem gerust contact op voor vragen en advies of lees meer op onze website over lamelparket vloeren, visgraat vloeren en massief houten vloeren en over de mogelijkheden voor vloerverwarming onder jouw houten vloer.

Thuisadvies over vloeren?

Houtvochtgehalte

Hout bevat veel vocht. Ook wanneer het hout verwerkt is tot een houten vloer, blijft het nog een behoorlijke hoeveelheid vocht bevatten. Daarnaast neemt hout voortdurend vocht op uit zijn omgeving en geeft het vervolgens ook weer vocht af aan zijn omgeving. Het houtvochtgehalte is één van de belangrijkste eigenschappen van een stuk hout.

Krimpen en zwellen

Onder het ‘werken’ van hout verstaan we het krimpen en zwellen van luchtdroog hout als gevolg van normale veranderingen in de relatieve vochtigheid. Wanneer het hout vanaf het vezelverzadigingspunt nog meer vocht kwijtraakt moet dit dus uit de celwanden komen, waardoor deze gaan vervormen.

Het hout gaat dan krimpen. Wanneer hout beneden het vezelverzadigingspunt daarentegen vocht opneemt gaat het zwellen. De snelheid en de sterkte van deze vormveranderingen zijn afhankelijk van de houtsoort.

Lees ons magazine

Versailles patroon houten vloer

Volumieke massa

Bij veel materialen wordt gesproken van de relatieve dichtheid of soortelijk gewicht. Dit is de verhouding van de massa van een bepaald volume van die stof tot de massa van eenzelfde volume water.

Voor hout is deze grootheid echter niet goed te gebruiken vanwege de grote variatie in vochtgehalte met als gevolg dat de massa van hout varieert en het volume van hout niet altijd constant is. Bij hout spreken we daarom liever van volumieke massa.

Lees meer over volumieke massa
Vloerverwarming in fermacell vloer

Warmte-eigenschappen

Hout heeft een lage soortelijke warmte, ongeveer de helft van die van steen. Deze eigenschap maakt dat hout snel warm aanvoelt. Vloeren, wanden en meubels voelen na het aanzetten van de verwarming al snel aangenaam aan.

Ook al is de stenen muur erachter nog zeer koud. Omdat hout snel de kamertemperatuur aanneemt, voelt een planken vloer in de regel dus lekker warm aan.

Lees meer over thermische eigenschappen

Veelgestelde vragen

Wat is houtwerking?

Houtwerking verwijst naar de natuurlijke reactie van hout op schommelingen in vochtigheid en temperatuur. Hout heeft de neiging om uitzetten en krimpen naargelang de omgevingsomstandigheden veranderen.

Waarom werkt hout?

Hout ondergaat werking als reactie op veranderingen in vochtigheid en temperatuur van de planken. Wanneer het hout vocht opneemt, zwelt het en wanneer het vocht verliest, krimpt het.

Hoe beïnvloedt houtwerking lamelparket?

Lamelparket bestaat uit verschillende lagen hout die kruislings op elkaar zijn gelijmd, wat de stabiliteit vergroot. Hierdoor kan lamelparket beter omgaan met houtwerking in vergelijking met massief houten vloeren. Sommige lamelparket vloeren kunnen door de geringe werken zelfs strak tegen muren, zonder plinten, worden gelegd.

Wat zijn de voordelen van lamelparket ten opzichte van massief houten vloeren?

Enkele voordelen van lamelparket zijn:

  • Betere dimensionele stabiliteit: De kruislings gelijmde lagen verminderen de werking van het hout.
  • Geschikt voor vloerverwarming: Lamelparket is beter bestand tegen temperatuurschommelingen, waardoor het een goede keuze is voor vloerverwarmingssystemen.
  • Ruimte-efficiënt: Lamelparket kan dunner zijn dan massief houten vloeren, waardoor het minder ruimte inneemt.
  • Breed scala aan afwerkingen: Lamelparket is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, kleuren en afwerkingen, waardoor er veel ontwerpmogelijkheden zijn.

Moet ik rekening houden met de luchtvochtigheid bij het leggen van lamelparket?

Ja, het is belangrijk om de luchtvochtigheid in de omgeving te controleren en te zorgen voor een geschikt vochtigheidsniveau voordat je lamelparket installeert. Hout is gevoelig voor vocht, en extreme schommelingen in de luchtvochtigheid kunnen problemen veroorzaken, zoals kromtrekken of kieren in het lamelparket. Het uitvoeren van de juiste installatie is cruciaal om de duurzaamheid van de vloer te waarborgen.

Hoe kan ik de werking van lamelparket minimaliseren?

Hoewel lamelparket beter bestand is tegen werking dan massief hout, zijn er enkele maatregelen die je kun nemen om de werking verder te minimaliseren:

  • Zorg voor een stabiele luchtvochtigheid in huis, bij voorkeur tussen de 50% en 70%.
  • Vermijd grote schommelingen in de temperatuur binnenshuis.
  • Gebruik een geschikte ondervloer en volg de installatie-instructies nauwkeurig.