Hardheid van hout

De hardheid is een belangrijk kenmerk voor houtsoorten. De ene houtsoort is harder dan de andere. Hoe harder het hout hoe duurzamer de vloer. Hoe hard een vloer is wordt gemeten in Janka men spreekt ook wel van het systeem van de “Janka-hardheid” (N). Hiermee wordt de kracht in kg bedoeld die nodig is om een gladde stalen bol met een doorsnede van 11,824 mm tot halverwege in het hout te drukken (de oppervlakte van de halve stalen bol bedraagt precies 100 mm²).

hardwood plank floor

De afslijtweerstand

De hardheid neemt over het algemeen zeer sterk toe met de volumieke massa. Op het kopse vlak is de hardheid groter dan op de andere vlakken. De afslijtweerstand is van belang bij houten vloeren en bij mechanische, bewegende onderdelen. De afslijtweerstand van houtsoorten is op het kopse vlak eveneens aanzienlijk groter dan op de langsvlakken en vertoont verder vrij grote overeenkomst met de hardheid.

Maak een showroom afspraak!
strength of hardwood floors

Invloed op het hout

De invloed van kwasten op de sterkte van hout hangt af van de grootte van de kwasten in verhouding tot de afmetingen van het hout, het al dan niet dicht opeen voorkomen (bijvoorbeeld takkransen) en de plaats in het houten element. De sterke-eigenschappen worden door het draadverloop in hoge mate beïnvloed. De treksterkte van een stuk hout met scheve draad zal bijvoorbeeld belangrijk geringer zijn. Dat scheuren (bijvoorbeeld door onzorgvuldig drogen) en biologische aantastingen zoals insectengangen en houtrot door schimmels, de sterkte-eigenschappen van het hout drastisch kunnen verminderen, spreekt voor zich.

Hardhard volgens Janka (N)

De sterkte-eigenschappen worden door het draadverloop in hoge mate beïnvloed. De treksterkte van een stuk hout met scheve draad zal bijvoorbeeld belangrijk geringer zijn. Dat scheuren (bijvoorbeeld door onzorgvuldig drogen) en biologische aantastingen zoals insectengangen en houtrot door schimmels, de sterkte-eigenschappen van het hout drastisch kunnen verminderen, spreekt voor zich.

Houtsoort Hardhard volgens Janka (N)
Pondarosa Pine 2000
Frans Grenen 2670
Pitch Pine 3600
Russisch Lariks 4000
Amerikaans Kersen 4630
Cherry Maple 4680
Robijn 5250
Beuken 5470
Sipo Mahonie 5600
Amerikaans Eiken 6050
Amerikaans (Olijf) Essen 4160
Frans Eiken 6280
Brown Maple 6440
Hard Maple 6440
Merbau 6590
Padouk 6860
Afzelia Pachyloba 8200
Zwarte Kabbes 8750
Jatoba 10400
Myiracatiara 15600
Ipì (Groenhart) 16700