Alles over hout

In deze tijd is het belangrijk om op een professionele en verantwoorde manier met het product hout bezig te zijn. Uiteraard stellen wij hoge eisen aan de eigen organisatie en de medewerkers, maar ook aan de duurzame herkomst van het product.

Hout is een product dat makkelijk te bewerken is en voor veel toepassingen geschikt is. Het laat zich goed hergebruiken en is bovendien biologisch afbreekbaar. Het gebruik van hout kent echter ook een nadeel; jaarlijks wordt er bos gekapt. Als dit onzorgvuldig gebeurd zal het bos zicht niet of nauwelijks herstellen. Voor een milieuvriendelijke keuze is het daarom van belang te weten waar uw hout vandaan komt: uit een verantwoord of een onverantwoord beheerd bos.

Herkomst van hout

Hout kan afkomstig zijn uit een oerbos of een productiebos. De vegetatie van oerbossen bestaat uit verschillende boomsoorten van diverse leeftijden. Hierdoor is een oerbos zeer aantrekkelijk voor veel planten en dieren. De meeste oerbossen zijn te vinden in de tropen in de vorm van tropische regenwouden. Maar ook in noordelijke streken, zoals de Verenigde Staten, Canada, Australië, Rusland (Siberië) en andere voormalige Sovjetrepublieken zijn oerbossen te vinden.

Productiebossen worden door de mens zelf beheerd. Hout dat geoogst is in een productiebos is milieuvriendelijker dan hout dat is geoogst in ongerepte oerbossen. Bosbeheer van een productiebos kan verantwoord en duurzaam zijn waardoor flora en fauna intact blijven. Maar er zijn ook productiebossen en plantages waarin de bomen in rijen staan, allemaal van dezelfde soort en dezelfde grootte. Deze bomen worden allen tegelijk geplant of gezaaid en tegelijk geoogst. Deze bossen zijn onaantrekkelijk voor andere planten en voor dieren.

Duurzaam bosbeheer betekent dat er selectief gekapt wordt, alleen die bomen worden gekapt die echt bruikbaar zijn. Hiervoor in de plaats wordt een nieuwe boom geplant of zaailingen krijgen de kans om de plaats van de gekapte bomen in te nemen. Wanneer die op de juiste manier gebeurt, blijft de rijkdom van het bos gehandhaafd.

Uipkes houten vloeren is daarom tegen illegaal gekapt hout en vóór een internationale-, mondiale aanpak van het probleem en een wettelijk importverbod op Europees niveau. Bij voorkeur wordt er hout verhandeld afkomstig uit aantoonbaar duurzaam beheerde bossen en wordt er voornamelijk hout verkocht afkomstig uit Europa.

Het schaafproces

Wij streven ernaar dat alle houten vloeren die geleverd worden, worden geproduceerd in de eigen schaverij. Het ruwe hout wordt per definitie gezaagd en gedroogd ingekocht bij vaste leveranciers in Nederland en België. Voordat het hout wordt bewerkt, wordt gecontroleerd of het aangeleverde hout de juiste kwaliteit heeft om tot een goed product verwerkt te worden.

Het schaafproces bestaat uit drie stappen. In de eerste fase wordt een ruwe hout vierzijdig schoongeschaafd (‘gekalibreerd’). Vervolgens wordt gekeken welke zijde van het hout van de beste kwaliteit is. Er wordt gecontroleerd of er geen gebreken in het hout zitten zoals schimmels, latstrepen of droogvlekken. Deze zijn in het ruwe hout vaak nog niet zichtbaar. In de tweede fase worden de ruwe planken voorzien van mes en groef aan de lange zijde, drie spanningsgroeven aan de onderzijde en een vellingkant aan de bovenzijde van de plank. Tenslotte worden de planken op lengte afgekort en aan de kopse kanten voorzien van mes en groef. Hierna wordt gecontroleerd of de planken goed geschaafd zijn.

Houten vloer kopen

Houten vloer kopen

Wil je een houten vloer kopen, maar heb je geen idee waarom de prijzen tussen aanbieders zo uiteenlopen? Bekijk hier informatie over hoe de prijs van een houten vloer tot stand komt en waar je op moet letten bij het vergelijken van prijzen.

Lees meer informatie over een houten vloer kopen
Houtsoorten

Houtsoorten

Uipkes kan houten vloeren in ruim twintig soorten massief hout leveren. Daarnaast leveren wijlamelparket (gelaagde vloeren) in diverse houtsoorten die zeer geschikt zijn voor vloerverwarming of vloerkoeling. De meest populaire houtsoort voor een houten vloer is eikenhout.

Bekijk alle houtsoorten
massief houten vloeren

Massief Houten Vloer

Uipkes Houten Vloeren kan mooie massief houten vloeren leveren in wel 20 verschillende houtsoorten en diverse maten: van massief houten vloerdelen met een verouderde look tot extra brede oerdelen

Massief houten vloer
houten vloeren kleuren

Hardheid van hout

De hardheid is een belangrijk kenmerk voor houtsoorten. De ene houtsoort is harder dan de andere. Hoe harder het hout hoe duurzamer de vloer. Hoe hard een vloer is wordt gemeten inJanka men spreekt ook wel van het systeem van de “Janka-hardheid” (N). Hiermee wordt de kracht in kg bedoeld die nodig is om een gladde stalen bol met een doorsnede van 11,824 mm tot halverwege in het hout te drukken (de oppervlakte van de halve stalen bol bedraagt precies 100 mm²).

Lees verder
Uiterlijk hout

Het uiterlijk van hout

Over het algemeen zijn er drie hoofdvlakken of zaagwijzen van het hout te onderscheiden: het kopse vlak, het radiale vlak en het tangentiale vlak. Het kopse vlak is ieder vlak dat loodrecht staat op de lengte-as van de stam. Het radiale vlak is ieder verticaal vlak dat door de lengte-as van de boom gaat en door het centrum van de stam. Men spreekt ook van kwartiers. Ieder vlak dat niet door de lengte-as van de boom gaat, maar wel evenwijdig hieraan loopt is het tangentiale vlak. Wordt het zagen uitgevoerd in tangentiale richting dan spreekt men over dosse gezaagd hout.

Lees verder

Werking van hout

Hout is een veelzijdig materiaal, met oneindig veel toepassingsmogelijkheden. Van nature is het mooi, karakteristiek en warm. Daarnaast is het sterk, duurzaam en gemakkelijk te bewerken. Hout wordt beïnvloed door de bodem, het klimaat en de opbouw en structuur van de boom waarvan hout afkomstig is. Deze invloeden maken dat hout zulke uiteenlopende eigenschappen heeft. Wanneer men hout wilt toepassen dient men rekening te houden met eigenschappen als: houtvochtgehalte, krimpen en zwellen, volumieke massa en warmte-eigenschappen

Lees verder