PVC Vloer

Datum: 17 augustus 2023
Leestijd: 6 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

De Herkomst En Geschiedenis Van PVC Vloeren

PVC, oftewel polyvinylchloride, is een materiaal dat al decennia lang wordt gebruikt in diverse industrieën. Maar voordat we dieper ingaan op de geschiedenis van PVC vloeren, is het belangrijk om te begrijpen wat PVC precies is en hoe het is ontstaan.

Bezoek de showroom

Ontdekking Van PVC

PVC werd voor het eerst ontdekt in de 19e eeuw. In 1835 ontdekte de Franse chemicus Henri Victor Regnault een wit poeder in een nieuw geïsoleerde vinylchloridefles. Dit poeder was de eerste vorm van PVC. Echter, het zou nog bijna een eeuw duren voordat PVC commercieel werd geproduceerd en gebruikt.

De Opkomst Van PVC

In de vroege 20e eeuw begonnen wetenschappers en ingenieurs de potentie van PVC te herkennen. In de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw werd PVC commercieel geproduceerd en gebruikt voor een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder leidingen, kabels en vloerbedekking.

PVC Vloeren: De Beginjaren

De eerste PVC vloeren waren relatief eenvoudig en werden voornamelijk gebruikt in industriële en commerciële omgevingen vanwege hun duurzaamheid en weerstand tegen chemicaliën. Ze waren ook populair omdat ze gemakkelijk te reinigen waren en bestand tegen vocht.

In de jaren '50 en '60 begon de populariteit van PVC vloeren te groeien in huishoudelijke omgevingen. De vloeren waren goedkoper dan traditionele houten vloeren en bood een verscheidenheid aan ontwerpen en kleuren.


Magazine Vol inspiratie

 • PVC vloeren kunnen gelegd worden in het visgraat patroon

Innovaties En Milieukwesties

In de jaren '70 en '80 werden PVC vloeren steeds geavanceerder. Fabrikanten introduceerden nieuwe technieken zoals het bedrukken van patronen en texturen op de vloer, waardoor ze er nog realistischer uitzagen.

Echter, in dezelfde periode ontstonden er ook zorgen over de milieueffecten van PVC productie. PVC bevat chloor, en bij de productie ervan kunnen schadelijke chemicaliën vrijkomen. Dit leidde tot innovaties in de productieprocessen om de milieueffecten te minimaliseren.

De Moderne PVC Vloer

Tegenwoordig zijn PVC vloeren een populaire keuze voor zowel huishoudelijke als commerciële toepassingen. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan stijlen, van realistische hout- en steenlooks tot abstracte patronen. De technologie heeft het ook mogelijk gemaakt om PVC vloeren te produceren die vrij zijn van ftalaten en andere schadelijke stoffen.

Adviesgesprek bij jou thuis?

De Productie Van PVC: Een Diepgaande Blik

Wat is PVC?

PVC, oftewel polyvinylchloride, is een van de meest gebruikte kunststoffen ter wereld. Het is een thermoplastisch materiaal dat zowel flexibel als stijf kan zijn, afhankelijk van de toevoegingen.

Productieproces van PVC

De productie van PVC begint met de winning van zout en aardolie, de twee primaire grondstoffen. Het proces omvat verschillende stappen:

Zoutwinning:,Zout, meestal in de vorm van natriumchloride, wordt gewonnen uit de aarde of zee.

Aardoliewinning:,Aardolie wordt gewonnen en vervolgens geraffineerd om ethyleen te produceren.

Vinychlorideproductie:;Ethyleen en chloor, verkregen uit zout, worden gecombineerd om ethyleendichloride te vormen. Dit wordt vervolgens verder verwerkt om vinylchloride monomeer (VCM) te produceren.

Polymerisatie:,VCM wordt onder druk en temperatuur gepolymeriseerd om PVC-hars te vormen.

Additieven In PVC

Om PVC zijn gewenste eigenschappen te geven, worden verschillende additieven toegevoegd. Dit kunnen stabilisatoren, weekmakers, vlamvertragers en kleurstoffen zijn. De keuze van additieven bepaalt de flexibiliteit, kleur, en andere eigenschappen van het eindproduct.

Milieu-impact van PVC-Productie

Grondstoffenwinning:De winning van zout en aardolie heeft een directe impact op het milieu. Aardoliewinning kan leiden tot olielekkages en andere milieuschade.

  

Chemische productie:De productie van VCM en andere chemicaliën kan leiden tot de uitstoot van schadelijke stoffen in de lucht en het water.

 

Afval: PVC is moeilijk biologisch afbreekbaar, wat betekent dat het lang in het milieu kan blijven. Bovendien kan het verbranden van PVC dioxines en andere schadelijke stoffen vrijgeven.

  

Weekmakers:,Veel PVC-producten bevatten ftalaten, die als weekmakers worden gebruikt. Er zijn zorgen geuit over de gezondheidseffecten van ftalaten, en ze kunnen in het milieu terechtkomen en ecosystemen beïnvloeden.

Lees hier meer over de nadelen van PVC vloeren.

 • Pvc vloer gelegd in de slaapkamer

Moderne Benadering En Duurzaamheid

Gezien de milieu-impact van PVC, zijn er inspanningen geleverd om duurzamere productiemethoden te ontwikkelen en het gebruik van schadelijke additieven te verminderen. Recyclen van PVC is ook een groeiend gebied, waarbij oude PVC-producten worden hergebruikt om nieuwe te maken, waardoor de behoefte aan nieuwe grondstoffen wordt verminderd.

PVC, of polyvinylchloride, is een veelzijdig materiaal dat in tal van producten wordt gebruikt, van bouwmaterialen tot speelgoed. De impact van PVC op de gezondheid kan variëren afhankelijk van hoe en waar het wordt gebruikt. Hieronder wordt de impact van PVC op verschillende groepen mensen beschreven:

Volwassenen:

Alledaagse blootstelling

Volwassenen komen dagelijks in aanraking met PVC in hun huizen, kantoren en andere omgevingen. Dit kan zijn in de vorm van vloeren, raamkozijnen, leidingen en meer. De directe gezondheidsrisico's van dergelijke blootstelling zijn over het algemeen laag, mits het PVC-product goed is vervaardigd en geen schadelijke weekmakers of andere additieven bevat.

Weekmakers 
Veel PVC-producten bevatten ftalaten, die als weekmakers worden gebruikt. Er zijn zorgen geuit over de gezondheidseffecten van ftalaten, waaronder hormoonverstoring. Langdurige blootstelling aan hoge niveaus van ftalaten kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

Kinderen

Speelgoed en verzorgingsproducten
PVC wordt vaak gebruikt in kinderspeelgoed en verzorgingsproducten. Kinderen, vooral baby's, hebben de neiging om voorwerpen in hun mond te stoppen, waardoor ze een hoger risico lopen op blootstelling aan eventuele schadelijke chemicaliën in PVC-producten.

Gezondheidsrisico’s
 Kinderen zijn gevoeliger voor de effecten van schadelijke chemicaliën. Blootstelling aan ftalaten is in verband gebracht met ontwikkelings- en reproductieve problemen. Daarom hebben veel landen het gebruik van bepaalde ftalaten in kinderspeelgoed en verzorgingsproducten verboden of beperkt. Lees hier meer over de nadelen van PVC vloeren voor de gezondheid van baby's en kinderen.

Mensen Die PVC Dagelijks Verwerken

Blootstelling tijdens productie
Mensen die in PVC-fabrieken werken of PVC dagelijks verwerken, zoals in de bouw, vloerenleggers, kunnen worden blootgesteld aan vinylchloride monomeer (VCM) en andere chemicaliën die worden gebruikt bij de productie van PVC. VCM is geclassificeerd als een kankerverwekkende stof en kan gezondheidsproblemen veroorzaken bij inademing.

Beschermende maatregelen
 Het is essentieel dat werknemers die met PVC werken, geschikte beschermende uitrusting dragen en werken in goed geventileerde omgevingen om blootstelling aan schadelijke chemicaliën te minimaliseren.

Lange termijn effecten
Langdurige blootstelling aan schadelijke chemicaliën in PVC kan leiden tot chronische gezondheidsproblemen, waaronder ademhalingsproblemen, huidirritaties en in sommige gevallen kanker.

Wanneer PVC wordt blootgesteld aan verhoogde temperaturen, zoals door vloerverwarming of direct zonlicht, kunnen er verschillende fysische en chemische veranderingen optreden. Hier zijn enkele van de mogelijke risico's en effecten wanneer PVC tot 60 graden Celsius wordt verwarmd:

Vervorming:

PVC kan beginnen te verzachten en vervormen bij temperaturen die dicht bij 60 graden Celsius liggen. Dit betekent dat het zijn vorm kan verliezen, wat vooral problematisch kan zijn voor PVC vloeren, die kunnen gaan bobbelen of kromtrekken.

 Uitstoot van chemicaliën:

Bij verhitting kunnen sommige PVC-producten potentieel schadelijke chemicaliën uitstoten, zoals ftalaten (indien aanwezig als weekmaker) of andere vluchtige organische stoffen (VOS). Deze stoffen kunnen de luchtkwaliteit binnenshuis beïnvloeden en gezondheidsproblemen veroorzaken bij inademing.

Verkleuring:

Langdurige blootstelling aan hoge temperaturen kan leiden tot verkleuring van PVC-producten. Dit kan esthetisch onaangenaam zijn, vooral als het gaat om zichtbare oppervlakken zoals vloeren.

 Verlies van mechanische eigenschappen:

De mechanische eigenschappen van PVC, zoals treksterkte en flexibiliteit, kunnen worden aangetast bij langdurige blootstelling aan hoge temperaturen. Dit kan leiden tot een verminderde levensduur en prestaties van het product.

Mogelijke afgifte van schadelijke stoffen:

Bij verhitting tot zeer hoge temperaturen (doorgaans boven de 200 graden Celsius) kan PVC dioxines en andere schadelijke stoffen vrijgeven. Hoewel 60 graden Celsius doorgaans niet hoog genoeg is om dioxines te produceren, is het belangrijk om te weten dat PVC niet moet worden verbrand of blootgesteld aan extreem hoge temperaturen.

Inspiratie & Informatie

Evolutie PVC Vloeren

PVC-vloeren zijn in de loop der jaren geëvolueerd en bieden nu een breed scala aan vormen, stijlen en afwerkingen. Hier is een overzicht van de verschillende soorten PVC-vloeren op basis van vorm en afwerking:

Vormen van PVC-vloeren:

 • Planken: Deze zijn ontworpen om op traditionele houten planken te lijken en zijn vaak te vinden in houtlook PVC-vloeren. Ze zijn lang en smal, vergelijkbaar met hardhouten planken.
 • Tegels: PVC-tegels zijn vierkant of rechthoekig en kunnen worden ontworpen om op keramische of stenen tegels te lijken.
 • Bladen: PVC-vloeren zijn ook verkrijgbaar in grote, flexibele vellen die over een groot oppervlak kunnen worden uitgerold. Deze zijn ideaal voor grotere ruimtes en bieden een naadloze afwerking.

Afwerkingen En Stijlen Van PVC Vloeren:

 • Houtlook: Een van de meest populaire stijlen, deze PVC-vloeren bootsen het uiterlijk van verschillende houtsoorten na, zoals eiken, kersen, walnoot, enz. Ze hebben vaak een realistische textuur die de nerf van echt hout nabootst.
 • Steen- en marmerlook:Deze PVC-vloeren lijken op natuursteen of marmer en bieden een luxueuze uitstraling zonder de hoge kosten en het onderhoud van echt steen.
 • Metallic: Voor een modernere uitstraling zijn er PVC-vloeren met een metallic afwerking.
 • Abstracte patronen:Deze kunnen variëren van geometrische ontwerpen tot willekeurige patronen en zijn ideaal voor moderne interieurs.
 • Textuur:Afhankelijk van de gewenste look en feel, kunnen PVC-vloeren een verscheidenheid aan texturen hebben, van glad tot ruw, om verschillende materialen na te bootsen.

Speciale Eigenschappen

 • In reliëf gemaakte PVC-vloeren:Deze hebben een verhoogd patroon dat de textuur van het materiaal dat ze proberen na te bootsen, zoals houtnerf of steentextuur, nauwkeurig weergeeft.
 • Waterbestendig:Veel PVC-vloeren zijn ontworpen om volledig waterbestendig te zijn, waardoor ze ideaal zijn voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.
 • Antislip:Sommige PVC-vloeren hebben een antislipafwerking, wat ze veiliger maakt voor gebruik in gebieden waar uitglijden een risico kan zijn.

Samenvatting PVC Vloeren

PVC, oftewel polyvinylchloride, is een materiaal dat zowel nuttig als veelzijdig is en wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, waaronder vloerbedekking. Door zijn duurzaamheid en aanpassingsvermogen is het een populaire keuze geworden voor veel huiseigenaren en bedrijven. Echter, ondanks de voordelen, zijn er enkele overwegingen die men in gedachten moet houden bij het kiezen en gebruiken van PVC-vloeren.Allereerst is het cruciaal om bewust te zijn van de mogelijke gezondheidsrisico's die gepaard gaan met PVC, vooral voor kwetsbare groepen zoals kinderen en mensen die het materiaal dagelijks verwerken. Hoewel regelgeving en normen in de loop der jaren zijn geëvolueerd om de veiligheid van PVC-producten te waarborgen, is het essentieel om goed geïnformeerd te blijven. Door op de hoogte te blijven van de nieuwste onderzoeken en aanbevelingen, kunnen gebruikers ervoor zorgen dat ze PVC op de veiligst mogelijke manier toepassen.Wat betreft de installatie en het onderhoud van PVC-vloeren, zijn er specifieke richtlijnen die gevolgd moeten worden om de levensduur en kwaliteit van de vloer te maximaliseren. Bijvoorbeeld, hoewel PVC-vloeren vaak goed samengaan met vloerverwarming, is het van cruciaal belang om de specificaties en aanbevelingen van de fabrikant nauwgezet te volgen. Dit helpt om problemen zoals vervorming of beschadiging van de vloer te voorkomen. Bovendien is het belangrijk om PVC-vloeren te beschermen tegen direct zonlicht en extreme temperaturen. Blootstelling aan temperaturen tot 60 graden Celsius kan leiden tot vervorming en andere ongewenste effecten.Tot slot, voor degenen die overwegen om PVC-vloeren in hun huis of kantoor te installeren, biedt het materiaal een ongelooflijke veelzijdigheid in termen van esthetiek en functionaliteit. Of je nu de voorkeur geeft aan een traditionele houtlook of een modern, abstract ontwerp, de markt biedt waarschijnlijk een PVC-vloer die perfect aansluit bij je smaak en behoeften. Voordat je een definitieve beslissing neemt, is het altijd een goed idee om verschillende monsters te bekijken en te voelen. Dit zorgt ervoor dat je een weloverwogen keuze maakt en uiteindelijk een vloer kiest die zowel mooi als functioneel is voor je ruimte.

Vragen? Kom langs voor advies!

Veelgestelde Vragen

Wat is PVC?

PVC, of polyvinylchloride, is een van de meest gebruikte kunststoffen ter wereld, bekend om zijn veelzijdigheid in verschillende toepassingen, waaronder vloeren.

Welke vormen van PVC-vloeren zijn beschikbaar?

PVC-vloeren zijn verkrijgbaar in planken, tegels en vellen, elk met hun eigen unieke esthetiek en toepassing.

Is houtlook in PVC mogelijk?

Ja, PVC-vloeren zijn verkrijgbaar in een houtlook die het uiterlijk van verschillende houtsoorten nabootst, compleet met een realistische textuur die de nerf van echt hout nabootst.

Zijn PVC-vloeren geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers?

Veel PVC-vloeren zijn ontworpen om volledig waterbestendig te zijn, waardoor ze ideaal zijn voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.

Wat gebeurt er met PVC-vloeren als ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen, zoals direct zonlicht?

Bij blootstelling aan hoge temperaturen kunnen PVC-vloeren vervormen, verkleuren en potentieel schadelijke chemicaliën uitstoten. Het is belangrijk om directe blootstelling aan zonlicht en andere warmtebronnen te vermijden of te beperken.

Zijn er gezondheidsrisico's verbonden aan PVC-vloeren?

Hoewel PVC-vloeren over het algemeen veilig zijn voor huishoudelijk gebruik, kunnen sommige ftalaten of andere additieven bevatten die bij inademing gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, vooral bij verhitting.

Hoe zit het met de textuur van PVC-vloeren?

Afhankelijk van het gewenste uiterlijk en gevoel, kunnen PVC-vloeren een verscheidenheid aan texturen hebben, van glad tot ruw, om verschillende materialen na te bootsen.

Zijn PVC-vloeren slipvast?

Sommige PVC-vloeren hebben een antislipafwerking, wat ze veiliger maakt voor gebruik in gebieden waar uitglijden een risico kan zijn.