Welke Vloer Kiezen Voor Jouw Nieuwbouwwoning?

Datum: 17 februari 2023
Leestijd: 6 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

Als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, dan is vaak de vloer één van de eerste dingen waarover je een beslissing moet nemen. Maar welk type vloer kun je het beste kiezen voor een nieuwbouwwoning?

Bezoek de showroom

Geschikte Nieuwbouw Vloeren

 • Houten vloeren
 • PVC vloeren
 • Laminaat
 • Tegelvloeren

Houten Vloeren En Nieuwbouw

Het zal je niet verbazen dat een houten vloer onze voorkeur heeft, maar feitelijk gezien is dit ook de beste vloer die je voor een nieuwbouwwoning kunt kiezen. Een houten vloer biedt namelijk een aantal voordelen ten opzichte van andere soorten vloeren.

Magazine Vol inspiratie

Voordelen Van Houten Vloeren

 • Een houten vloer, mits gemaakt van hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, is duurzamer dan andere vloersoorten. Houten vloeren kunnen namelijk een leven lang meegaan. Bovendien is hout een hernieuwbare grondstof.
 • In tegenstelling tot een PVC vloer (PolyVinylChloride) bevat een houten vloer geen plastic. Bij het gebruik van PVC worden steeds vaker vraagtekens gezet of het materiaal goed is voor de gezondheid en het milieu. Zie bijvoorbeeld de publicatie Het polyvinylchloride-debat: waarom PVC een problematisch materiaal blijft’ dat is opgesteld door onderzoekers van HCWH Europe en waar maar liefst 18 toonaangevende gezondheids- en milieuorganisaties een bijdrage aan hebben geleverd.
 • Een houten vloer kun je, afhankelijk van de dikte van de toplaag, meerdere malen schuren en opnieuw afwerken, waardoor je vloer er weer als nieuw uitziet. Het is zelfs mogelijk om de vloer na het schuren in een andere kleur af te werken. Handig, als je bijvoorbeeld de interieurstijl wilt veranderen.
 • Ieder houten vloerdeel heeft een unieke houttekening. Bij andere PVC vloeren en laminaat worden er slechts enkele prints gebruikt die je steeds terug ziet komen in de vloer.
 • Lamelparket (een gelaagde houten vloer) kun je zwevend leggen, waardoor er een geluidsreductie van minimaal 11 decibel kan worden bereikt. Een lamelparketvloer is dus een goede keuze als je in een appartement woont waarbij je aan geluidsnormen moet voldoen.
 • Lamelparket kan zonder problemen met vloerverwarming gecombineerd worden. De vloerdelen zijn namelijk opgebouwd uit een toplaag van massief hout en een onderlaag van kruislings verlijmd watervast berkenmultiplex. Daardoor wordt het zwellen en krimpen van het hout tot een minimum beperkt en is het zelfs mogelijk om de vloer zonder plinten strak tegen de muur te leggen.

Vraag Gratis Ons Inspiratie Magazine Aan

Doe inspiratie op voor jouw houten vloer voor jouw nieuwbouwwoning en vraag gratis ons inspiratiemagazine aan vol met voorbeelden van schitterende vloeren. Je bent ook van harte welkom om één van onze showrooms te bezoeken in Amsterdam, Alphen aan den Rijn of Naarden.

Adviesgesprek bij jou thuis?

PVC Vloeren

De afgelopen jaren zijn PVC vloeren steeds populairder geworden. PVC vloeren zijn verkrijgbaar in vele prints, eenvoudig te onderhouden en relatief goedkoop in aanschaf. Daartegenover staan een aantal belangrijke nadelen:

 • Zoals eerder aangegeven bevatten PVC vloeren plastic en zijn er steeds vaker kritische geluiden te horen over de impact die de vloeren op het milieu en de gezondheid kunnen hebben.
 • Beschadigingen zijn lastig te herstellen.
 • De levensduur is beperkt (ongeveer 10 jaar).
 • Bij verkeerd gebruik van vloerverwarming onder de PVC vloer kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen en kan de vloer beschadigen.

Kortom, als je jouw nieuwbouwwoning wilt inrichten met een vloer waar je vele jaren plezier van kunt hebben, dan is een PVC vloer wellicht niet de beste optie.

Laminaat Vloeren

Laminaatvloeren zijn goedkoper dan houten vloeren en PVC vloeren. Laminaat is opgebouwd uit een onderlaag met daarop bedrukt papier met een houttekening. Om het papier te beschermen is de vloer afgewerkt met een transparante toplaag van hard kunststof.

De nadelen van laminaat zijn gelijk aan die van een PVC vloer, alleen is een laminaatvloer minder belastend voor het milieu. 

Tegelvloeren

Tegelvloeren gaan over het algemeen lang mee en kunnen tegen een stootje. Bovendien zijn tegels niet gevoelig voor krassen en slijtage. Daar staat tegenover dat de voegen tussen de tegels na verloop van tijd vies kunnen worden of kunnen verkleuren. Natuursteen vloertegels zijn gemaakt van een natuurlijke grondstof, maar natuursteen is niet een herwinbare grondstof.

Een tegelvloer gaat langer mee dan een vloer van PVC of laminaat. Het is alleen niet mogelijk om beschadigingen te herstellen of de kleur van de tegelvloer te veranderen. Als je het interieur verandert en de tegelvloer daar niet meer bij past of als de vloer flink beschadigd is, moet je de tegels vervangen.

Inspiratie & Informatie

Nieuwbouwwoningen En Vloerverwarming

Vrijwel alle nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig van vloerverwarming voorzien. Daarom is het belangrijk dat de vloer die je koopt met vloerverwarming gecombineerd kan worden. Alle besproken vloeren soorten kunnen op vloerverwarming worden gelegd.

Uipkes En Projectmanagement

Bij Uipkes werken we veel samen met interieurarchitecten, zowel voor particuliere opdrachten als voor de zakelijke markt. Indien gewenst kunnen we naast de houten vloer de traptreden met hout bekleden, in dezelfde kleur en met hetzelfde legpatroon als de vloer.

Indien er geen vloerverwarming in je nieuwbouwwoning is aangelegd, kunnen we de aanleg daarvan uit handen nemen. Bij Uipkes heb je dus slechts één aanspreekpunt voor jouw vloer en alles wat daarbij hoort. Dat scheelt je tijd en geld.

Interessante Nieuwbouwprojecten

Ben je je aan het oriënteren op de aankoop van een nieuwbouwwoning, maar heb je nog niet kunnen vinden wat je zocht? Wellicht vind je één van de volgende projecten interessant.

Hyde Park

In Hoofddorp, vlak onder Amsterdam, wordt fasegewijs de hypermoderne stadswijk Hyde Park gebouwd. De wijk bestaat uit 3800 nieuwbouwwoningen, variërend van studiowoningen, twee-, drie-, vier-, vijfkamer appartementen en penthouses.

Met boulevards, restaurants, winkels en fijne buitenruimtes is het heerlijk toeven in deze schitterende wijk. In 2022 zijn de eerste woningen opgeleverd, maar er staan nog diverse woningen te koop, meer informatie: hydeparkishere.nl.

De Omloop

Hou je van de stadse gezelligheid, maar ook van een groene woonomgeving? Dat is De Omloop in Leeuwesteyn (Utrecht) echt iets voor jou. Het nieuwbouwproject bestaat uit 44 herenhuizen, eengezinswoningen en appartementen met een eigen tuin én een grote gezamenlijke grote binnentuin.

De tuin is schitterend vormgegeven en niet alleen een fijne plek voor de bewoners, maar ook voor vogels en vlinders. De combinatie van het stadsleven en een groene woonomgeving maken De Omloop een uniek nieuwbouwproject. Meer informatie: de-omloop.nl.

Boss Almere

Op een prachtige locatie, vlakbij Almere Haven, wordt een duurzame villawijk gebouwd met een eigen bos. De kavels hebben een oppervlakte van minimaal 1500 m2 en het bos is van de eigenaren. Als je van rust, ruimte en een groene leefomgeving houdt is dit een unieke kans.

De eerste villa’s zijn inmiddels opgeleverd, maar er zijn nog woningen te koop. Meer informatie: boss-overgooi.nl.

Vragen? Kom langs voor advies!

Veelgestelde Vragen

Hoe vergelijken hout, PVC, laminaat en tegels met elkaar op het gebied van duurzaamheid? 

Hout wordt over het algemeen beschouwd als een duurzamere keuze dan PVC, laminaat en tegels vanwege het hernieuwbare karakter, de lange levensduur en het vermogen om CO2 op te slaan. PVC en laminaat hebben bepaalde duurzaamheidsvoordelen, zoals relatief lange levensduur, maar kunnen milieu-uitdagingen met zich meebrengen in termen van productie en afvalverwerking. Tegels kunnen zeer duurzaam zijn, maar de productie kan energie-intensief zijn. Het is belangrijk om de duurzaamheidskenmerken van elk materiaal af te wegen en rekening te houden met factoren zoals hernieuwbaarheid, levensduur, recyclingmogelijkheden en milieueffecten.

Hoe vergelijken hout, PVC, laminaat en tegels met elkaar op het gebied van gezondheid?

Hout, vooral wanneer het afkomstig is van duurzaam beheerde bronnen, kan een gezonde keuze zijn vanwege het gebrek aan schadelijke chemicaliën en de natuurlijke luchtkwaliteit. PVC kan potentiële gezondheidsrisico's met zich meebrengen vanwege de uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS) en weekmakers. Laminaat kan over het algemeen als veilig worden beschouwd, maar het is belangrijk om te controleren op eventuele schadelijke stoffen in de lijmen en coatings die worden gebruikt. Tegels zijn over het algemeen een gezonde keuze omdat ze geen VOS uitstoten en geen allergenen vasthouden. Het is raadzaam om te kiezen voor materialen met lage emissieniveaus en die voldoen aan gezondheidsnormen.

Hoe vergelijken hout, PVC, laminaat en tegels met elkaar op het gebied van onderhoud? 

Houten vloeren vereisen regelmatig onderhoud, zoals het schoonhouden van vuil en stof, en periodieke afwerkingen zoals oliën of lakken, zodat de vloer er weer gloednieuw uitziet. 

PVC-vloeren zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden met regelmatig stofzuigen en af en toe dweilen. Laminaatvloeren vereisen vergelijkbaar onderhoud met regelmatig stofzuigen en licht vochtig reinigen. 

Tegels zijn gemakkelijk schoon te maken en vereisen doorgaans alleen regulier vegen en af en toe dweilen. Het onderhoud kan variëren afhankelijk van de specifieke producten en afwerkingen die worden gebruikt.

Hoe vergelijken hout, PVC, laminaat en tegels met elkaar op het gebied van kosten?

De kosten van hout, PVC, laminaat en tegels kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals de kwaliteit, afwerkingen, merk en installatiekosten. 

Over het algemeen kan laminaat de meest betaalbare optie zijn, gevolgd door PVC en tegels. Hout kan duurder zijn. 

Het is belangrijk om een budget vast te stellen en rekening te houden met zowel de initiële kosten als de levensduurkosten van de vloermaterialen. Hout en tegels gaan vele tientallen jaren langer mee waardoor ze een hoge restwaarde hebben na bijv. 15 jaar, bij de verkoop van een woning. Zo zijn de uiteindelijke kosten per jaar veel lager dan de in eerste instantie ‘goedkope’ pvc en laminaat vloeren. Hierdoor worden houten vloeren vooral toegepast in koopwoningen en kantoren.

Hoe vergelijken hout, PVC, laminaat en tegels met elkaar op het gebied van installatie? 

Houten vloeren, PVC-vloeren, laminaatvloeren en tegels hebben elk hun eigen installatievereisten en -procedures. 

Houten vloeren kunnen wat meer vakmanschap en ervaring vereisen om correct te installeren. 

PVC-vloeren en laminaatvloeren worden vaak geleverd met klik- of lijmverbindingen die het installatieproces vereenvoudigen. Voordat een PVC vloer gelegd kan worden, moet eerst de vloer geëgaliseerd worden.

Tegels vereisen meestal professionele installatie vanwege het nauwkeurige snijwerk en de benodigde technieken. Het is raadzaam om de installatie-instructies van de fabrikant te volgen en indien nodig een vloerenspecialist in te schakelen voor een correcte installatie.