Houten Vloer met vloerverwarming en warmtepomp

Datum: 18 januari 2023
Leestijd: 6 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

Een houten vloer gaat goed samen met vloerverwarming en een warmtepomp. Ontdek hier de mogelijkheden.

Bezoek de showroom

Houten vloer met vloerverwarming en warmtepomp, kan dat?

Ja, een houten vloer in de vorm van lamelparket gaat goed samen met vloerverwarming die op warmtepomp is aangesloten. Lamelparket is een gelaagde vloer met een onderlaag van kruislings verlijmd watervast berkenmultiplex met daarop een toplaag van massief eikenhout. De onderlaag zorgt ervoor dat de vloer nauwelijks uitzet en/of krimpt.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een systeem dat warmte opwekt op basis van de buitenlucht of grondwater. De warmtepomp maakt gebruik van elektriciteit en niet van aardgas, waardoor een warmtepomp een stuk duurzamer en energie zuiniger is in vergelijking tot een CV ketel.

Hoewel de investering hoger ligt dan bij een cv ketel, verdien je dit uiteindelijk terug.

Warmtepompen komen in een aantal varianten. Hieronder kort een toelichting:

 • Een lucht-water warmtepomphaalt de warmte uit de buitenlucht via een unit die buiten staat. De warmte wordt doorgegeven aan een koudemiddel die het doorgeeft aan het verwarmingssysteem. Een lucht-water warmtepomp is vrijwel altijd een hybride warmtepomp en kan gebruikt worden voor zowel verwarming als koeling.
 • De water-water warmtepomp haalt warmte uit het grondwater, hierbij worden twee putten geplaatst voor het aan en afvoeren van water. Voor het boren naar water dient een vergunning worden aangevraagd. De 
 • De bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit de bodem of grondwater. Hierin liggen leidingen waarin vloeistof zit. De vloeistof neemt warmte op en geeft dit af via een warmtewisselaar aan het verwarmingssysteem. 
 • De lucht-lucht warmtepomp (airconditioning systeem) werkt op ventilatielucht en is een hybride systeem. Het onttrekt de energie uit de lucht die wordt omgezet in warmte. De warmte wordt via muur of plafond units de ruimte in geblazen. Een lucht-lucht warmtepomp systeem kan eveneens koelen, door koude lucht via de units de ruimte in te blazen.

Een warmtepompsysteem werkt alleen efficiënt, wanneer je het systeem combineert met vloerverwarming. Een warmtepomp functioneert het beste bij lagere temperaturen en vloerverwarming maakt een ruimte comfortabel warm bij lagere temperaturen. Combineer je de warmtepomp met vloerverwarming en een houten vloer, dan kies je voor één van de meest duurzame en milieuvriendelijke opties die er is.

Inspiratie & Informatie

Welke warmtepomp kun je efficiënt combineren met zonnepanelen?

Het is mogelijk om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen (pv-panelen). Aangezien warmtepompen werken op elektriciteit, kunnen zonnepanelen de energie leveren voor de warmtepomp. De mate waarin je een goed rendement kunt halen is mede afhankelijk van jouw woonsituatie, zoals isolatiewaarde van je woning, het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, de grootte van je woning en of je vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming gebruikt. 

Een lucht-water warmtepomp is het meest efficiënt in combinatie met zonnepanelen. De warmte die opgewekt wordt door de zonnepanelen kan gebruikt worden om de warmtepomp, die warmte onttrekt aan de buitenlucht, te ondersteunen bij het verwarmen van water voor de vloerverwarming.

Een andere optie is een water-water warmtepomp die je koppelt aan een zonne-warmtepomp. Dit systeem werkt efficiënt door het gebruik van zonnewarmte in combinatie met oppervlaktewater.

Voor het efficiënt functioneren van de warmtepomp in combinatie met vloerverwarming, heb je een woning nodig met een lage energiebehoefte. Dit betekent dat een woning een hoger energielabel nodig heeft, zoals A of B. Dit houdt in dat je onder andere vloerisolatie, energiezuinige ramen (HR++), deuren, muren en daken moet hebben. Ook een goede luchtventilatie en energiezuinige verlichting zijn noodzakelijk voor deze energielabels.

Om kosten voor installatie te drukken, kun je kijken of je in aanmerking komt voor een duurzaamheidslening voor de warmtepomp, zonnepanelen en vloerisolatie. Om erachter te komen wat de beste oplossing is voor jouw unieke situatie, kun je het beste een installateur raadplegen

Liever thuis advies ontvangen?

Lage temperatuur vloerverwarming en de RC-waarde van houten vloeren

Warmtepompen worden vaak gecombineerd met een lage temperatuur vloerverwarming. Een watertemperatuur van 30 tot 40 graden is al voldoende om het behaaglijk te maken.

Voor traditionele radiatoren moet het water tussen de 60 en 75 graden worden verwarmd om voldoende warmte te genereren. Dat zorgt voor een aanzienlijk hoger energieverbruik.

Door de lage temperatuur van de vloerverwarming is het belangrijk dat de warmteweerstand (de Rc-waarde) van de houten vloer niet te hoog is, zodat de warmte goed door de vloer kan komen.

Bij Uipkes hebben we twee soorten lamelparket vloeren met een lage warmteweerstand:

 • Vincent (Rc 0,088 kW per m2, met een toplaag van 4mm massief eikenhout)
 • Floortje (Rc 0,070 kW per m2, met een toplaag van 3mm massief eikenhout)

Hoe dunner de houten vloer, hoe lager de warmteweerstand.Bij Uipkes hebben we ruim 25 jaar ervaring met het leggen van houten vloeren in combinatie met vloerverwarming. Bovendien kunnen we ook het aanleggen van de vloerverwarming uit handen nemen. Daardoor heb je slechts één aanspreekpunt voor jouw project.

Inspiratie & Informatie

Voordelen houten vloer met vloerverwarming

 • Je wooncomfort neemt toe doordat je geen last hebt van een koude vloer
 • Je energierekening gaat omlaag doordat een watertemperatuur van 30 tot 40 graden voldoende is voor vloerverwarming
 • Esthetisch gezien is vloerverwarming de mooiste oplossing om je woning of bedrijfspand mee te verwarmen
 • Je hebt geen last van stofophopingen in radiatoren

Maatwerk houten vloer met vloerverwarming

Om ervoor te zorgen dat je nieuwe houten vloer met vloerverwarming aan al jouw wensen voldoet, leveren we maatwerk vloeren. Zo heb je keuze uit:

 • 90 exclusieve vloerkleuren
 • 17 legpatronen
 • Diverse breedte- en lengtematen voor de vloerdelen

Met een houten vloer van Uipkes krijg je dus altijd een vloer die aan al jouw wensen voldoet.

Meer weten over houten vloeren en vloerverwarming?

Bezoek dan één van onze showrooms in Amsterdam of Alphen aan den Rijn

Veelgestelde Vragen

Kan ik een warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Ja, het is mogelijk om een warmtepomp te combineren met vloerverwarming en een houten vloer. In feite is dit een populaire en efficiënte combinatie die zorgt voor comfortabele en energiezuinige verwarming in huis.

Zijn er specifieke overwegingen bij het gebruik van vloerverwarming met een houten vloer?

Bij het gebruik van vloerverwarming met een houten vloer zijn er enkele belangrijke overwegingen:

 • Houtsoort: Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming. Het is belangrijk om een houtsoort te kiezen die goed bestand is tegen temperatuurschommelingen en weinig werking vertoont, zoals eikenhout.
 • Dikte van de vloer: Een dunnere vloer kan de warmteoverdracht verbeteren, dus kies bij voorkeur voor een houten vloer met een beperkte dikte.
 • Installatie: Het is essentieel dat de houten vloer correct wordt geïnstalleerd met vloerverwarming. Raadpleeg een professionele vloerinstallateur met ervaring in het leggen van houten vloeren op vloerverwarming systemen.

Hoe beïnvloedt vloerverwarming de duurzaamheid en energie-efficiëntie van een warmtepomp?

Vloerverwarming kan de duurzaamheid en energie-efficiëntie van een warmtepomp versterken. Vloerverwarming werkt op lagere temperaturen dan traditionele radiatoren, waardoor de warmtepomp efficiënter kan werken. Door de gelijkmatige verwarming van de vloer kan de warmtepomp op een constante, lagere temperatuur werken, wat resulteert in een lager energieverbruik en minder CO2-uitstoot.

Zijn er risico's voor de houten vloer bij het gebruik van vloerverwarming?

Bij het gebruik van vloerverwarming met een houten vloer kunnen enkele risico's optreden, zoals:

 • Uitzetten en krimpen: Hout kan reageren op temperatuur- en vochtigheidsveranderingen, wat kan leiden tot uitzetten en krimpen. Het is belangrijk om de juiste houtsoort en de juiste installatiemethode te kiezen om deze werking te minimaliseren.
 • Uitdroging: Vloerverwarming kan de luchtvochtigheid in huis verminderen, wat kan leiden tot uitdroging van het hout. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid om dit te voorkomen, bijvoorbeeld door het gebruik van luchtbevochtigers.
 • Verkleuring: Sommige houtsoorten kunnen na verloop van tijd verkleuren onder invloed van warmte en licht. Dit kan echter ook afhangen van de afwerking van de vloer.

Moet ik extra isolatie gebruiken bij het combineren van vloerverwarming en een warmtepomp met een houten vloer?

Extra isolatie kan bijdragen aan een betere energie-efficiëntie en prestaties van het vloerverwarmingssysteem en de warmtepomp. Het is raadzaam om de isolatie van de vloer te verbeteren, vooral bij een houten vloer met vloerverwarming, om warmteverlies te minimaliseren en de efficiëntie te vergroten. Raadpleeg een professional om te bepalen welke isolatiemaatregelen geschikt zijn voor jouw specifieke situatie.