Wat Kost Vloerverwarming?

Datum: 27 juli 2023
Leestijd: 6 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

Vloerverwarming is tegenwoordig niet meer weg te denken als een van de oplossingen om huizen te verduurzamen. Door de gelijkmatige warmtespreiding, esthetische voordelen en de mate van energiezuinigheid heeft vloerverwarming menig harten veroverd. Maar hoe werkt het en wat zijn de kosten voor vloerverwarming, je leest er alles over in dit artikel.

Bezoek de showroom

Werking Vloerverwarming

De werking van vloerverwarming verschilt per systeem. Bij natbouw (gestorte), droogbouw en ingefreesde vloerverwarming worden er buizen in de vloer geplaatst. Door deze buizen wordt middels een verdeelstation warmwater gestuurd. De buizen geven deze warmte af aan de ruimte waardoor de ruimte wordt verwarmd. Deze type vloerverwarming worden als hoofdverwarming in grote ruimtes gebruikt.


Bij elektrische vloerverwarming worden matten / kabels gelijkmatig over de ruimte verdeeld. Door stroom door het systeem te sturen worden deze matten/kabels verwarmd, de warmte wordt afgegeven aan de ruimte. Dit type systeem wordt vaak als bijverwarming of in kleinere ruimtes gebruikt.

Magazine Vol inspiratie

Voordelen Vloerverwarming

Vloerverwarming wordt in de vloer geïntegreerd, hierdoor wordt het gehele oppervlak verwarmd in tegenstelling tot slechts delen van het oppervlak bij traditionele verwarming. Het omgevingscomfort wordt hiermee verhoogd doordat er een constante warmteafgifte is en het gevoel van tocht of koude stromen wordt verminderd. 

Door de gelijkmatige warmteverdeling is het mogelijk de thermostaat enkele graden lager in te stellen. Dit zorgt voor lagere verwarmingskosten. Zo is vloerverwarming niet alleen milieuvriendelijker maar heeft het ook op de langere termijn een positieve invloed op je portemonnee. Daarnaast zorgt de vloerverwarming esthetische voordelen, omdat je oude radiatoren kunt verwijderen, waardoor  de ruimte strakker oogt en ruimer lijkt. Maar met al deze voordelen komt natuurlijk ook de vraag naar de kosten van vloerverwarming. De prijs van het installeren van vloerverwarming kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type vloerverwarming dat je kiest, de oppervlakte van de ruimte, en de complexiteit van de installatie. 

Adviesgesprek bij jou thuis?

Kosten Vloerverwarming

De kosten van vloerverwarming staan hieronder per systeem benoemd. Dit geldt als indicatie, laat je goed informeren voor jouw woning en het daarbij passende systeem.

Natbouw vloerverwarming (gestort)

De investering voor het plaatsen van de van de vloerverwarming op een raster werk, het plaatsen van de buizen, het plaatsen van het verdeelstation en het aansluiten van de leidingen op het verdeelstation komt neer op ca. € 50,- per vierkante meter (bij kleinere oppervlaktes kan dit afwijken). 

Daarnaast moet rekening gehouden worden met isolatie en het plaatsen van een dekvloer. Deze kosten variëren afhankelijk van de soort isolatie en dekvloer. Wanneer gekozen wordt voor isolatie platen bedragen de kosten ca. € 15,- inclusief de installatie. 

Het plaatsen van een nieuwe dekvloer, op basis van zandcement, kost tussen ca. 30 - 40 euro per m2 (kan afwijken bij dikkere laagdiktes). Hierbij hangt het er vanaf of gekozen wordt voor het toevoegen van een droogtijdversneller en vezelversterker. 

Droogbouw vloerverwarming

Droogbouw vloerverwarming bestaat uit voorgefabriceerde panelen die direct op de bestaande vloer worden geplaatst. Deze panelen hebben voorgeïnstalleerde verwarmingsbuizen. De installatie is relatief eenvoudig en vereist geen uitgebreide aanpassingen aan de vloer. De kosten van droogbouw vloerverwarming zijn afhankelijk van de oppervlakte van de te verwarmen ruimte en het type verwarmingsmatten of panelen dat je kiest.

Gemiddelde kosten: De kosten voor droogbouw vloerverwarming variëren doorgaans tussen €40 en €70 per vierkante meter, inclusief materialen en installatie.

Ingefreesde vloerverwarming

Ingefreesde vloerverwarming, ook wel bekend als frezen of sleuven, wordt in de bestaande vloer geplaatst door gleuven te maken waarin de verwarmingsbuizen worden gelegd. Deze methode is ideaal bij renovatieprojecten omdat er minimale hoogte wordt toegevoegd aan de vloer.

Gemiddelde kosten: De kosten voor ingefreesde vloerverwarming variëren van €50 tot €100 per vierkante meter, inclusief materialen en installatie. De prijs hangt af van de complexiteit van het frezen en de benodigde arbeidstijd.

Vloerverwarming Laten Aanleggen?

Naast het leveren en leggen van duurzame houten vloeren voor op vloerverwarming verzorgd Uipkes ook de vloerverwarming in eigen beheer. De watergedragen systemen kunnen we in eigen beheer voor je aanleggen. Kom langs in de showroom en laat je adviseren voor jouw situatie.

Vragen? Kom langs voor advies!

Veelgestelde Vragen

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming werkt door verwarmingsbuizen onder de vloer te plaatsen. Bij natbouw, droogbouw en ingefreesde vloerverwarming wordt warm water door deze buizen gestuurd, waardoor de vloer warmte afgeeft aan de ruimte. Elektrische vloerverwarming gebruikt verwarmingsmatten/kabels die elektriciteit omzetten in warmte, die vervolgens aan de ruimte wordt afgegeven.

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?

Vloerverwarming verwarmt gelijkmatig het gehele vloeroppervlak en verhoogt daarmee het omgevingscomfort. Door de gelijkmatige warmteverdeling kun je de thermostaat enkele graden lager instellen, wat resulteert in lagere verwarmingskosten. Esthetisch gezien zorgt vloerverwarming voor een ruimer en strakker interieur omdat er geen zichtbare radiatoren zijn.

Wat zijn de kosten voor vloerverwarming?

De kosten variëren per type vloerverwarmingssysteem. Natbouw vloerverwarming kost gemiddeld €50 per m², droogbouw €40-€70 per m² en ingefreesde vloerverwarming €50-€100 per m². Houd rekening met extra kosten voor isolatie en dekvloer bij natbouw, en materialen en installatiekosten bij droogbouw en ingefreesde vloerverwarming.

Kan vloerverwarming als hoofdverwarming worden gebruikt?

Ja, natbouw, droogbouw en ingefreesde vloerverwarming kunnen allemaal als hoofdverwarming worden gebruikt in grote ruimtes. Elektrische vloerverwarming wordt vaak als bijverwarming gebruikt of in kleinere ruimtes waar het comfort van een warme vloer gewenst is.

Kan ik vloerverwarming laten aanleggen?

Ja, vloerverwarming kan professioneel worden aangelegd. Natbouw vereist een goede isolatie en dekvloer, droogbouw is eenvoudiger te installeren en ingefreesde vloerverwarming is ideaal voor renovatieprojecten. Het is verstandig om advies in te winnen bij een specialist om het beste systeem voor jouw situatie te bepalen en de kosten te berekenen. Uipkes biedt ook vloerverwarming installatieservice aan, naast duurzame houten vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming. Bezoek hun showroom voor advies op maat.