Veelgestelde vragen

Hier presenteren we de antwoorden op veelgestelde vragen over houten vloeren die we vaak in onze showrooms gesteld krijgen. Staat jouw vraag hier niet bij of wil je meer weten? Mail ons via info@uipkes.nl of bel 0172-477355.

Vragen? Kom langs voor advies!

Veelgestelde vragen

Kan een houten vloer op vloerverwarming worden gelegd?

Ja, dit kan en doen wij al jaren. Het is mogelijk om lamelparket (gelaagde planken) te leggen op vloerverwarming. Het is dan wel van belang dat eenmalig het opstookprotocol (dit is een redelijk eenvoudige handeling) uitgevoerd wordt, zodat de werkvloer en later de parketvloer stapsgewijs opgewarmd wordt.

Gelaagde planken kunnen ook rechtstreeks op de werkvloer verlijmd worden indien deze voldoende vlak is. Of zwevend op speciale vloerverwarmingfolie genaamd alu-heat. Vloerverwarming als ‘hoofdverwarming’ toepassen onder een massief houten vloer is niet aan te raden. Hout isoleert en gaat door de hoge temperatuur krimpen. Het uitzetten en krimpen bij een gelaagde plank is beperkt en afhankelijk van de relatieve luchtvochtigheid.

Kan een houten vloer in elke gewenst kleur worden geleverd?

De vloeren worden gemaakt in de door jou gewenst kleur. Wij hebben tientallen verschillende kleuren in ons assortiment. Mochten we onverhoopt niet de gewenste kleur hebben, dan maken wij deze graag voor jou op maat. Dit is iets wat wij al meer dan 15 jaar doen, dus schroom niet en vraag het ons gerust. Het afwerken met olie zorgt ervoor dat de houtstructuur wat meer naar voren komt en de vloer een warme, natuurlijke uitstraling krijgt. Eiken vloeren kunnen ook gerookt (donkerverkleuring) of gekleurd worden met gepigmenteerde olie van krijtwit tot donkerbruin. Dit geeft jouw eiken vloer een uniek karakter.

Is het ook mogelijk de houten vloer in mijn keuken te leggen?

De vloerdelen en de afwerkingsmiddelen zijn dusdanig sterk dat een houten vloer ook in de keuken gelegd kan worden. Je kunt alle soorten vocht op de vloer morsen zonder dat dit schade aan het hout oplevert, alleen moet je het vocht wel opruimen. 

Omdat de keuken een ruimte is die in verhouding meer slijt (bijvoorbeeld voor het aanrecht), is het belangrijk te weten dat de vloer in de keuken in veel gevallen wat meer onderhouden zal moeten worden.

Kan een houten vloer in elke gewenste breedte worden geleverd?

Onze houten vloeren zijn leverbaar tot 38 cm breed, dus we kunnen bijvoorbeeld 22, 24, 26, 28 of 30 cm brede lamelparketplanken leveren. Ook maken we het patroon, dus planken, visgraat of Hongaarse punt in allerlei afmetingen en kleuren zoals jij die wilt hebben. Zo ontstaan er tientallen variaties van prachtige houten vloeren.

Waarom is er een prijsverschil tussen leveranciers?

Er worden helaas houten vloeren gemaakt die goedkoop worden aangeboden, maar van slechte kwaliteit zijn. Daarnaast zijn er leveranciers, waaronder Uipkes, die houten vloeren leveren die letterlijk en figuurlijk duurzaam zijn. Producten die in Nederland gemaakt worden zoals je dat zou willen. 

Houten vloeren die de eigenschappen hebben om jarenlang plezier van te beleven. Een houten vloer van Uipkes is een houten vloer voor het leven. Lees meer informatie over wat de kosten voor een houten vloer per m2 zijn en hoe de prijs tot stand komt.

Krijg ik garantie op de houten vloer en het legwerk?

Uipkes Houten Vloeren is erkend CBW lid en geeft 5 jaar garantie op de houten vloeren en het legwerk. Uipkes vraagt geen aanbetaling wanneer je een vloer koopt, dus je betaalt pas op het moment van leveren.

Kan ik een voorbeeld houten vloerdeel vrijblijvend thuis op zicht krijgen?

Van de meeste houten vloeren hebben we houtstaaltjes. Deze versturen we per post of krijgt je gratis mee bij een showroombezoek. Daarnaast hebben we verschillende sample borden van 60 x 120 cm om mee te geven zodat je thuis op je gemak op verschillende dagen en op verschillende momenten van de dag kunt kijken of je de juiste vloer voor ogen hebt. Bel even voor de zekerheid 0172-477355 of het juiste monsterbord bij ons in huis is.

Wat is de dikte van een massieve houten vloer?

De dikte van de massief houten vloerdelen bedraagt 20 mm. De dikte van de ondervloer is 14 mm. De totale vloer heeft dus een dikte van 34 mm. Let hierop bij bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe keuken, bij een verhuizing of een verbouwing. Laat de keuken door de installateur 3,5 cm hoger zetten om op termijn rugklachten te voorkomen.

Wat is de dikte van de gelaagde planken?

Wij leveren gelaagde planken met een toplaag van 3 mm hout, totale dikte 10 mm (Floortje), 4 mm hout totale dikte van de plank 16 mm (Vincent ) en gelaagde planken met een toplaag van 6 mm, totale dikte van de plank 20 mm (Robin). Wanneer de vloer verlijmd wordt, wordt de dikte van de lijm verwaarloost. Voor de ondervloer komt er ongeveer 3 mm aan hoogte bij wanneer deze op folie ligt.

Wat is de lengte van de vloerdelen?

De lengte van de massieve vloerdelen varieert tussen de 150 cm en 250 cm. De lengte is afhankelijk van de houtsoort. Er kunnen kortere delen in de vloer worden verwerkt. Deze kunnen worden gebruikt om een ‘rij’ af te maken of te beginnen. We raden bij het leggen aan om de vloer in zogenaamd 'wild verband’ te leggen. Dat wil zeggen telkens een verspringing van +/- 40 cm. De breedte van de vloerdelen varieert tussen de 10 en 38 cm (afhankelijk van de houtsoort).

Wat is een vellingrand?

Een vellingrand of V-naad is een schuine rand aan de lange zijde van de plank onder een hoek van 45°. Deze vellingrand zorgt ervoor dat planken geaccentueerd worden zodat er een echte houten vloer ontstaat. Het is ook mogelijk een vloer te leveren zonder vellingrand. Hierdoor ontstaat een vloer die over het gehele oppervlak ‘glad’ is.

Wat is de levertijd van de houten vloeren?

Wanneer je het leggen door ons wilt laten verzorgen is de levertijd circa 3 tot 8 weken. Vraag dit even na bij Uipkes zodat we samen het juiste moment van leveren en leggen kiezen, info@uipkes.nl of bel 0172-477355

De leg- en leverdatum kan nog tot 4 weken voor de afgesproken datum worden gewijzigd. Transportkosten bij Uipkes Houten Vloeren zijn, bij complete vloeren vanaf 30 m², inbegrepen en we leveren door heel Nederland (exclusief de Waddeneilanden). We leveren voornamelijk eiken vloeren, maar een aantal andere houtsoorten kunnen wij op aanvraag leveren. Vraag ons naar de levertijd.

Is het mogelijk om de vloer zelf te leggen?

Dat is zeker mogelijk met behulp van onze zelfleginstructie. Hierin vind je alle facetten die een rol spelen bij van het leggen van een vloer. Indien de vloer volgens deze instructie wordt gelegd, krijg je drie jaar garantie volgens de CBW-voorwaarden. Ook wanneer je de vloer zelf wilt leggen, komen wij jouw werkvloer inspecteren.

Hoe wordt de vloer gelegd?

Gelaagde vloeren zoals Vincent, Floor of Robin worden over het algemeen rechtstreeks verlijmd gelegd op een voorbehandelde ondervloer. Hierdoor zijn de vloeren geschikt om op vloerverwarming te leggen.

Gelaagde houten vloeren kunnen indien gewenst ook zwevend worden gelegd op een folie ondervloer om zo een 11 db geluidsreducerende ondervloer te realiseren.

De houten vloer kan op verschillende manieren worden gelegd. Over het algemeen worden voor deze legmethodes de termen zwevend op rachels, zwevend op folie, zwevend op alu-heat (vloerverwarming folie), verlijmd op spaanplaat en verlijmd direct op de werkvloer gebruikt.

Bij een zwevende vloer op rachels wordt er eerst een dampwerende folie op de bestaande werkvloer geplaatst, waarbij de naden dichtgeplakt worden met aluminiumtape. Vervolgens worden er vurenhouten rachels over het folie geplaatst die haaks liggen op de lengterichting van de vloerdelen. De ruimte tussen de rachels wordt opgevuld met geluiddempend materiaal om het ‘klankkasteffect’ te voorkomen. Wanneer de ondervloer geplaatst is, worden de massieve delen in het 'mes’ van de plank onder een hoek van 45° blind vernageld met een kram op de onderliggende rachel. Vervolgens kan de vloer afgewerkt worden.

Bij verlijmd leggen op een zandcementvloer, wordt eerst een onderlaag van spaanplaat op de zandcementvloer gelijmd. Is de werkvloervloer van een ander materiaal dan zandcement, of te nat? Dan wordt de vloer eerst behandeld met een primer. Ook op een houten ondervloer is het mogelijk om een verlijmde vloer te leggen. Er wordt dan eerst een laag rubberoid op de houten werkvloer gelegd. Vervolgens worden er spaanplaten gebruikt van 125 cm x 82,5 cm die vastgeschroefd worden op de houten werkvloer.

Welke manier van leggen is beter?

Zowel zwevend als verlijmd leggen kan in zowel kleine als grote ruimtes. Een zwevende vloer ervaar je als een echte houten vloer, terwijl een verlijmde vloer een veel massiever geluid heeft. Een zwevende vloer biedt voldoende geluidsreductie (11 dB), deze legmethode wordt daarom veel toegepast in appartementen.

Kan ik in mijn appartement kiezen voor een houten vloer?

Je ziet steeds vaker dat men tijdens het bouwen al rekening houdt met een zwevende constructievloer, zodat direct een houten vloer gelegd kan worden op de constructievloer zonder deze dan nog een keer 'zwevend' te moeten leggen.

Toch kan het voorkomen dat men in de bouw geen rekening heeft gehouden met een harde vloerbedekking. Bij het leggen van een houten vloer in appartementen ben je dan gebonden aan de geluidsnormen die vastgesteld zijn door de Vereniging van Eigenaren (VvE) of door de woningbouwcoöperatie. 

Om deze reden worden houten vloeren in appartementen altijd zwevend gelegd. Door het gebruik van een zwevende vloer wordt er een reductie op het contactgeluid bereikt van 11 dB. Indien gewenst kun je hier ook een ondervloer gebruiken die 21 dB reduceert.

Hoe lang duurt het leggen van een houten vloer?

Uiteraard is dat afhankelijk van het oppervlak van de vloer, de indeling van jouw woning en extra uit te voeren werkzaamheden zoals het inkorten van deuren of het plaatsen van massieve plinten. Wij komen een aantal weken van te voren een voorinspectie uitvoeren en kunnen dan de te leggen ruimtes bekijken en aangeven hoe lang de werkzaamheden ongeveer gaan duren. Bij het leggen van kant-en-klaar behandelde vloeren kun je circa een dag minder tijd rekenen.

Hoe vaak moet ik mijn vloer onderhouden?

Om zo lang mogelijk van je houten vloeren te kunnen genieten, is het raadzaam om de vloer regelmatig te stoffen of te stofzuigen en hem te reinigen met de artikelen die je vindt in de onderhoudsset die je van ons krijgt als je een vloer bij ons koopt. Wanneer je het juiste onderhoud pleegt, verleng je de levensduur van de afwerklaag. 

Zeker na de eerste maand is het belangrijk dat de vloer wordt voorzien van het meegeleverde onderhoudsmiddel. Bij een geoliede vloer, kun je de vloer stofzuigen en daarna afnemen met een vochtige dweil met Clien-Z door het water gemengd. Daarnaast kun je de olielaag onderhouden door de vloer op de zwaar belaste plaatsen regelmatig te voorzien van een laagje onderhoudsolie.

Kan de vloer nog uitzetten of krimpen?

Houten vloerdelen worden geproduceerd uit gedroogd hout. Hierdoor blijft de vloer zijn kwaliteit behouden in het Nederlandse klimaat. Door schommelingen in het luchtvochtpercentage in zomer en winter, kunnen de vloerdelen krimpen en uitzetten door vochtverlies en vochtopname. 

Wanneer het luchtvochtpercentage onder de 40% daalt, moet je om de ‘vervorming’ van de vloerdelen te beperken, de lucht bevochtigen met behulp van een luchtbevochtiger. Het luchtvochtpercentage kun je meten met behulp van een hygrometer die je van ons cadeau krijgt als we de vloer komen leggen. Wordt het luchtvochtpercentage op of boven de 40% gehouden, dan krijgt de vloer nauwelijks kans om te krimpen.

Kan een houten vloer op een plavuizen werkvloer gelegd worden?

Wanneer je plavuizen als ondergrond hebt, kun je – met de juiste voorbereiding – een houten vloer leggen. Belangrijk hierbij is de grootte van de voeg en het type plavuis dat als basis dient. Bij een plavuis met een glad oppervlak en kleine voeg is het mogelijk om zowel een zwevende als een verlijmde vloer neer te leggen. 

Wanneer de vloer verlijmd wordt, moet de werkvloer eerst grondig gereinigd worden met ammonia en schoon water. Vervolgens is het noodzakelijk om de plavuizen vloer voor te behandelen met een primer.

Wij hebben geen zandcementvloer maar een houten werkvloer. Kan ik kiezen voor een massief houten vloer?

Ook dan is het mogelijk een massief houten vloer te laten leggen. Je kunt kiezen om de vloer zwevend te leggen of te verlijmen. Bij verlijmen wordt in plaats van spaanplaat lijmen, de spaanplaat op de bestaande houten vloer geschroefd.

Kan een houten vloer in mijn badkamer worden gelegd?

Over het algemeen kan dat! Kijk voor meer informatie op onze specifieke toepassingspagina over een houten vloer in de badkamer.

Wanneer kan ik de vloer in mijn keuken laten plaatsen?

Het plaatsen van de keuken is afhankelijk van de uitvoering. Heeft jouw keuken een voorzetplint? Plaats de keuken dan vóórdat de vloer gelegd wordt. laat de keuken bij plaatsing monteren op de door jou gewenste ‘werkhoogte’ plus de dikte van de houten vloer inclusief ondervloer (35 mm geldt voor massieve vloerdelen, voor gelaagde planken varieert dit tussen de 18 en 23 mm). 

Als je dit nalaat, sta je hoger dan het geplaatste aanrecht, wat aanleiding kan geven tot bijvoorbeeld rugklachten. Nadat de vloer gelegd is, kan de keukenmonteur de voorzetplinten terugplaatsen. Het eerder plaatsen van de keuken heeft bovendien als voordeel dat uw geen risico loopt op beschadiging van de nieuwe vloer tijdens het plaatsen van de keuken.

Heb je een keuken op poten zodat je onder de keuken kan doorkijken of met doorlopende zijkanten tot op de bovenzijde van de vloer, dan moet deze geplaatst worden nádat de vloer is gelegd. 

Let hierbij op de minimale droogtijd van de aangebrachte olie van 48 uur (dit geldt niet voor voorbehandelde vloerdelen). Verstandiger is het om, indien mogelijk, de keuken pas na 14 dagen te plaatsen in verband met de uithardingstijd van de olie. 

Bovendien mag de vloer de eerste twee weken na het leggen niet worden afdekt omdat deze moet kunnen ‘ademen’. Uiteraard is het raadzaam de keukenmonteurs te instrueren voorzichtig om te gaan met het schuiven van bijvoorbeeld keukenkastjes en het dragen van werkschoenen. Maak hier duidelijke afspraken over met je keukenleverancier.

Is het mogelijk om een bestaande was- of lakvloer te veranderen in een vloer afgewerkt met olie?

Het is zeker mogelijk om een houten vloer die afgewerkt is met een waslaag te veranderen in een vloer die afgewerkt wordt met olie. Zorg ervoor dat de ruimte leeg is. Schuur de hele vloer, inclusief de vellingranden en verwijder de bestaande afdeklijsten. Werk de vloer vervolgens af met olie.

Wat zijn de kosten voor het opnieuw schuren en afwerken van mijn vloer?

De gemiddelde kosten voor het schuren en afwerken van een bestaande vloer bedragen ± € 30,00 tot € 35,00 p/m², excl. olie, schuurmiddelen, voorrijkosten, extra legkosten (bijvoorbeeld na een verbouwing) en afdeklijsten.

Kan ik mijn massief houten vloer meeverhuizen?

Een houten vloer is niet echt verhuisbaar. Zowel bij een zwevende als een verlijmde vloer worden de vloerdelen blind vernageld in het mes en met krammen op respectievelijk de vurenhouten rachels of spaanplaten ondervloer. Bij het verwijderen van de vloer zal de aanwezige kram het mes en de groef vernielen. 

Er is echter één mogelijkheid de verwijderde vloer mee te verhuizen. De overgebleven vloerdelen moeten dan ‘teruggeschaafd’ worden. Dit terugschaven zorgt ervoor dat de vloerdelen 2 mm dunner en 2 cm smaller worden. Hierdoor wordt het werkelijke rendement 60% van het bestaande vloeroppervlak. Het resterende oppervlakte kunnen we vervolgens op maat bijschaven.

Heeft het stuccen van een wand invloed op het vloervochtpercentage?

De invloed van spachtelputz op het luchtvochtpercentage is nihil. Bij stucwerk bestaand uit een gipsproduct wordt enorm veel water gebruikt en zal er tijdens het drogen van een gestucte wand veel vocht vrijkomen, met als gevolg dat het relatief vochtpercentage tijdelijk zal oplopen. Bij een normale ventilatie en wanneer men gebruik maakt van bijvoorbeeld de aanwezige verwarming verdwijnt dit vocht binnen circa zeven dagen.

Kan ik in mijn nieuwbouwwoning kiezen voor een houten vloer?

Ja, het is een misverstand dat nieuwbouwwoningen altijd te vochtig zijn. Gemiddeld zijn de nieuwbouwwoningen 3 maanden voor de werkelijke opleverdatum wind- en waterdicht. Door de natuurlijke ventilatie in deze nieuwbouwwoningen zijn de vloeren zelden te nat voor het leggen van een massief houten vloer. 

Tijdens onze voorinspectie controleren we onder andere het vochtpercentage van de ondervloer. Mocht de vloer toch te vochtig zijn, dan is het eventueel mogelijk de ruimte mechanisch te drogen. Wanneer de vloer nog te vochtig is omdat de dekvloer te kort voor oplevering gestort is, kunnen we beter enkele weken wachten met het leggen van de houten vloerdelen. Indien dit niet mogelijk is, kan de vloer worden voorzien van een vochtscherm.

Wat houdt het roken van een vloer in?

Eiken is een houtsoort die zich makkelijk laat ‘roken’. Dit roken gebeurt door middel van ammonia. In de ruimte waar de vloer moet komen, worden bakjes met ammonia gezet. De ammoniadampen gaan een reactie aan met de looizuren die zich in het eikenhout bevinden. 

Door deze chemische reactie verdwijnt het looizuur uit de planken waardoor de natuurlijke kleur donkerder wordt en de tekening van de nerf duidelijker zichtbaar wordt. Het proces van het roken kan variëren van 2 uur tot 8 uur (afhankelijk van de gewenste verkleuring). 


De mate van verkleuring is afhankelijk van het percentage looizuur dat in de houten vloerdelen aanwezig is. Nadat de vloer gerookt is, kan de vloer met olie (eventueel met kleurpigment) worden afgewerkt. Zorg er altijd voor dat de vloer goed geschuurd en stofvrij is voordat je met afwerk- of onderhoudsmiddelen aan de slag gaat.