Bruine Hongaarse punt vloer in de woonkamer, toegepast op vloerverwarming en -koeling

Hongaarse punt

Het effect van een ‘Hongaarse punt’ patroon is een vloer die rustiger en strakker oogt dan bijvoorbeeld een visgraat legpatroon. De vloerdelen zijn gelegd onder een hoek van 60° en sluiten aan de bovenzijde aan. Hierdoor ontstaat een zogenoemde ‘sergeantstreep’ die zorgt voor een authentieke uitstraling van de vloer.
Hongaarse punt parket in de badkamer

Hongaarse punt parket

Hongaarse punt parket (lamelparket) is geschikt om door te leggen in de badkamer. Tot aan het douchegedeelte kan dit zonder problemen.
Moderne Hongaarse punt houten vloer

Geschikt voor vloerverwarming

Een houten Hongaarse punt vloer kan met vloerverwarming gecombineerd worden. Niets voelt zo prettig aan als warm hout onder je blote voeten.
Hongaarse punt vloer koraal wit in een woonkamer van een woning in Bussum

90 exclusieve kleuren

Hongaarse punt vloeren van Uipkes zijn leverbaar in 90 kleuren. Zit de gewenste kleur er niet tussen? Dan kunnen wij een kleur op maat voor je maken.
Eiken Hongaarse punt vloer in de badkamer in Alphen aan den Rijn

Band en bies

Hongaarse punt vloeren kunnen met band worden afgewerkt. Indien gewenst is band en bies ook mogelijk.
Hongaarse punt vloer in een woning in Amsterdam

Hongaarse punt 45 of 60 graden

De vloerdelen van een Hongaarse punt vloer kunnen in een hoek van 45 of 60 graden worden gelegd. Een vloer gelegd in 45 graden lijkt op de visgraat vloer en oogt wat drukker. Hongaarse punt vloeren gelegd in 60 graden ogen rustiger en zorgen voor de 'sergeantstreep'.
Beige hongaarse punt vloer op vloerverwarming in een verzonken woonkamer

Op vloer en trap

Het Hongaarse punt patroon kan worden doorgelegd op de trap, zodat er een mooie overgang ontstaat.
Witte Hongaarse punt eiken vloer in een woonkamer van een woning in Amsterdam

Sfeervolle uitstraling

Hongaarse punt parket geeft sfeer aan alle ruimtes in je woning. Van de woonkamer en de eetkamer, tot aan de keuken en zelfs de badkamer.
De Hongaarse punt vloer zorgt voor een strakke uitstraling

Gemaakt van duurzaam eiken

Bij Uipkes werken we bij voorkeur met hout afkomstig uit aantoonbaar duurzaam beheerde bossen. Op die manier kunnen toekomstige generaties ook van het prachtige natuurproduct hout blijven genieten.

Hongaarse punt vloer

Een Hongaarse Punt vloer is een tijdloze verrijking voor je leefomgeving

Uipkes Houten Vloeren heeft al vele jaren ervaring in het leveren en leggen van de Hongaarse punt vloer. Deze houten vloer is leverbaar in vele tientallen unieke handgemaakte kleuren en is geschikt voor werkelijk elke ruimte in huis of bedrijf. De duurzame houten vloeren worden in Nederland op maat gemaakt in elke gewenste lengte en breedte. Natuurlijk met vijf jaar garantie! De Hongaarse punt parketvloer is bovendien heel goed toepasbaar op vloerverwarming of vloerverkoeling.

Verschil tussen visgraat en Hongaarse punt

De Hongaarse punt vloer is een broertje van de visgraat vloer, maar er is verschil: het legmotief. Bij de visgraatvloer worden de linkse en rechtse delen onder een hoek van 90 graden gelegd. Aan de bovenzijde ligt de kopse zijde haaks tegen de lange zijde van de plank ernaast. Dat geeft de ruimte een unieke sfeer: klassiek met een moderne twist. De Hongaarse punt vloer oogt door het legpatroon juist rustiger en strakker.

De Hongaarse punt eiken vloer in de hal

DE SERGEANTSTREEP

Bij de Hongaarse punt vloer worden de vloerdelen onder een hoek van 60 graden gelegd en sluiten aan de bovenzijde aan waardoor de zogenoemde ‘sergeantstreep’ ontstaat. Het effect is een vloer die strakker oogt dan een visgraat legpatroon en hierdoor meer rust uitstraalt. Het is maar net wat je voorkeur is en wat goed bij de betreffende ruimte past.

De Hongaarse punt is te krijgen in verschillende subtiele of juist meer opvallende kleurafwerkingen. Deze kleuren zijn ontworpen door Uipkes en worden handgemaakt.

HONGAARSE PUNT VLOER EN VLOERVERWARMING

De Hongaarse punt vloer is eenvoudig toe te passen op een vloerverwarming. Wij gebruiken hiervoor een zogenaamde gelaagde houten vloer met de naam ‘Vincent’. Deze wordt speciaal gemaakt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Vincent kan in elke gewenste afmeting worden geleverd.

De Rc waarde van de vloer geeft de warmteweerstand van een vloer weer. Het is de gehele weerstand van de totale vloerconstructie. Een vloer met een hoge Rc waarde heeft dus meer weerstand dan een vloer met een lage Rc waarde. ‘Vincent’ heeft een lage Rc waarde van 0,088 en hierdoor warmt de vloer lekker snel op.

WAT KIES JE?

Wil je een rustieke look, dan kies je voor de Hongaarse punt met knoesten. Zonder knoesten oogt de vloer juist strakker. De planken hebben een breedte van 8 tot 22 cm en de lengte kan variëren van 16 tot 110 cm. Zo is er voor ieder een passende sfeer te creëren. De Hongaarse punt vloer gaat perfect samen met vloerverwarming.

Hongaarse punt vloer 45 graden hoek in een keuken
Creme wit Hongaarse punt houten vloer in een moderne woonkamer
Lichte hongaarse punt vloer in een eetkamer doorlopend naar de keuken

DE PRIJS VAN EEN HONGAARSE PUNT VLOER

Ben je voornemend om een Hongaarse punt vloer aan te schaffen en benieuwd naar de prijs? Kijk hieronder naar wat voorbeelden ter inspiratie, waarbij de vierkante meterprijs inclusief leggen en btw staat benoemd. Om een prijsopgave op basis van de voorbeelden te ontvangen, klik op de foto en vervolgens op 'prijsopgave aanvragen'. Per mail wordt direct een vrijblijvende prijsopgave, voor jouw woning gestuurd. Om een impressie te krijgen van meer houten vloeren kijk op houten vloeren foto's.

De prijs van een Hongaarse punt vloer is afhankelijk van verschillende factoren zoals afmeting, soort ondervloer, houtsoort, grote van de knoesten in het hout en het leggen van de ambachtelijke vorm. Natuurlijk speelt de afwerking, met of zonder plinten, ook mee. Wil je meer informatie ontvangen plan een showroom afspraak in een van onze showrooms Alphen aan den Rijn, Amsterdam, Naarden-Vesting.

Hongaarse punt in prachtig karaktervol appartement Utrecht - Adel Zwart - €213.00 per m2

Hongaarse punt op vloerverwarming in woonkamer Amsterdam - Mistgrijs - €213.00 per m2

Hongaarse punt vloer in een prachtig grachtenpand Utrecht - Champagne - €228.00 per m2

Hongaarse punt vloer in een nieuwbouw appartement - Mistgrijs - €213.00 per m2

Hongaarse punt vloer in de keuken Den Haag - Koraal Wit - €213.00 per m2

Houten Hongaarse punt in de badkamer Utrecht - Champagne - €228.00 per m2

Hongaarse punt vloer in de woonkamer Utrecht - Champagne - €228.00 per m2

ONDERVLOER? DE HOUTEN VLOER KAN ER RECHTSTREEKS OP

Ligt er al een tegelvloer in het huis? Geen probleem, de Hongaarse punt vloer kan rechtstreeks op een bestaande tegelvloer geplakt worden. Ook een zandcement dekvloer vormt geen bezwaar. Is er een oude bestaande houten constructie vloer aanwezig? Dan brengen we daar eerst een ondervloer op aan. Vervolgens wordt daar de Hongaarse punt vloer opgeplakt.

Drie tot vier weken voordat de vloer gelegd wordt, doet Uipkes eerst een uitgebreide voorinspectie. Hierbij controleren we de samenstelling van de ondervloer. We kijken bijvoorbeeld of deze voldoende treksterkte bevat en hoe het vochtpercentage is. Ook bespreken we de uitvoering van de werkzaamheden en meten alle ruimtes goed na. Zo kom je nooit voor onverwachte verrassingen te staan!

Kleurrijke parketvloer met Hongaarse punt patroon

KLEURRIJKE HONGAARSE PUNT

Voor de Hongaarse punt vloeren gebruiken we voornamelijk eikenhout. Deze houtsoort is duurzaam, tijdloos, hard en heeft prachtige organische tekeningen. De houten vloer wordt geolied met een 100% duurzame olie gemaakt volgens traditionele recepten. Deze olie geeft de vloer niet alleen bescherming tegen invloeden van buitenaf, er kan bovendien gekozen worden uit maar liefst 90 verschillende tinten.

Deze olie zorgt voor bescherming tegen vocht en kan dus zelfs in de badkamer worden gelegd. Sorteringen, afmetingen en kleuren worden voor iedere klant individueel en op maat bepaald en zo is er voor iedere smaak en voor iedere ruimte een passende Hongaarse punt vloer.

HET ONDERHOUD

De Hongaarse punt vloer kan als gewenst elke dag gedweild worden, maar dat is niet nodig. Natuurlijk is het altijd verstandig om de vloer regelmatig te stoffen, stofzuigen en/of te dweilen. Goed vloeronderhoud verlengt immers de levensduur van de houten vloer en beschermt de afwerking.

De olie waarmee de Hongaarse punt vloer wordt bewerkt is volledig natuurlijk en zorgt ervoor dat de vloer is beschermd tegen allerlei invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan water, koffie, bier en zelfs… wijn. We leveren de vloer met een eigen zeep, deze middelen houden de vloer in topconditie.

Hongaarse Punt Buiten Parket

Hongaarse Punt Buitenparket

Naast een Hongaarse punt vloer voor binnen, is het ook mogelijk om een Hongaarse punt houten vloer buiten te leggen. Dit maakt het mogelijk om mooie overgangen te maken, door jouw Hongaarse punt vloer binnen door te leggen naar jouw Hongaarse punt vloer buiten in de tuin, balkon of dakterras. Wel moet je er rekening mee houden dat een Hongaarse punt vloer binnen is gemaakt van eiken lamelparket en een massief houten Hongaarse punt vloer voor buiten is gemaakt van Ipé, Teak of Padoek. Hierdoor treden verschillen op in kleur en houtmotief tussen de binnenvloer en terrasvloer. Het is het Hongaarse punt patroon dat de eenheid brengt in het design tussen binnen en buiten.

Uipkes biedt full service mogelijkheden voor uiteenlopende houtbewerking werkzaamheden. Denk aan een binnentrap bekleden in hetzelfde hout en kleur als de Hongaarse punt vloer of het aanbrengen van vloerverwarming onder jouw Hongaarse punt houten vloer. Ook kunnen we houtbewerkingen aan deuren of kozijnen verzorgen om eenheid in design aan te brengen door jouw hele woning of om ornamenten van monumentale panden in ere te herstellen. Kortom, alle werkzaamheden onder één dak met slechts één aanspreekpunt, zodat jij ontzorgd kan worden voor veel specialistische en maatwerk werkzaamheden. Tenslotte bieden we ook service om jouw vloeren goed te onderhouden, zoals een onderhoudsset en het opnieuw schuren en afwerken van jouw Hongaarse punt buitenparket, trap en/of houten vloer binnen. Neem contact op of maak een afspraak om jouw ideeën en wensen kenbaar te maken.

Hongaarse punt vloer van Uipkes Houten Vloeren

MEER WETEN?

Hongaarse punt vloeren zijn er in alle maten, kleuren en houtsoorten. Ze zijn geschikt voor iedere ruimte. Heb je nog vragen over de kleuren of toepassing op vloerverwarming of wil je om een andere reden eens verder praten met onze adviseurs?

Maak dan zeker gebruik van onze jarenlange passie, kennis en ervaring. We staan je graag te woord. Neem gerust contact op of kom gezellig langs in onze inspirerende showrooms in Alphen aan den RijnNaarden-Vesting of Amsterdam!

FAQ

Hoeveel snijverlies bij een Hongaarse punt vloer?

Bij het leggen van een Hongaarse punt vloer gaat een gedeelte van de vloerdelen verloren, dit wordt ook wel snij- of zaagverlies genoemd. Bij een Hongaarse punt vloer moet elk vloerdeel gezaagd worden om de hoeken van 45 of 60 graden te kunnen vormen. Daarnaast is het zaagverlies ook afhankelijk of de vloer met of zonder band wordt gelegd. Een Hongaarse punt vloer zonder band heeft een zaagverlies van ongeveer 15%; een Hongaarse punt met band heeft een zaagverlies van 10% op het patroon en 5% op de band.

Hongaarse punt 45 of 60 graden?

Een Hongaarse punt kun je leggen in een hoek van 45 of 60 graden en beide varianten creëren een doorlopende V-vorm. Onder een hoek van 60 graden, de 'sergeantstreep' versie, is het golfeffect van het Hongaarse punt patroon breder, rustiger en minder scherp, waardoor de vloer moderner oogt. De 45 graden versie lijkt meer op visgraat en oogt iets drukker. Dit sluit aan bij het klassieke beeld van een Hongaarse punt vloer.

Welke hoek je kiest is afhankelijk van het effect wat je wilt creëren en de afmeting van de ruimte. Daarnaast kun je met grote of kleine plankformaten de golfbeweging meer of minder accentueren. Door monsterborden en houtstalen mee te nemen, kun je een goede indruk krijgen welke vorm en kleur het beste bij jouw ruimte past.

Wat kost een Hongaarse punt houten vloer?

De prijs van een Hongaarse punt vloer is opgebouwd uit de kosten voor materiaal, kosten voor arbeid en kosten voor de afwerking. Kies je voor high end eiken vloer die ruim 20 jaar meegaat, dan liggen de totale kosten in 2022 tussen 210 en 240 EUro per m2. Dit is inclusief inspecties, ondervloer, lijm, leggen en BTW. Aangeraden wordt om een Hongaarse punt vloer te laten leggen door een goede parketteur om een zo'n goed mogelijk resultaat te krijgen. Zelf leggen is een moeilijke opgave. Kies daarom ook voor een bedrijf met een eigen legservice voor het mooiste resultaat.

Wat is mooier: visgraat of Hongaarse punt?

Dit is een kwestie van persoonlijke smaak en de interieurinrichting. Een visgraat vloer oogt drukker en eist meer aandacht in een ruimte, zeker wanneer je ook een vellingrand gebruikt om de lijnen van individuele vloerdelen beter zichtbaar te maken. Dit patroon met een eigenwijs uiterlijk is goed te combineren met moderne, minimalistisch ingerichte ruimtes.

De Hongaarse punt is rustiger, eist minder aandacht op in een interieur door de symmetrie van het legpatroon en wordt vaak gebruikt bij een meer klassieke inrichting van een ruimte. Bekijk voorbeelden om een indruk te krijgen welke impact een legpatroon heeft op een ruimte.

Je kunt een vloer drukker of rustiger maken door te spelen met het plankformaat. Grote vloerdelen ogen moderner, rustiger en meer stoer, terwijl kleinere vloerdelen aansluiten bij het beeld van klassiek visgraat parket of Hongaarse punt parket uit de vorige eeuw.

Tenslotte kun je met de kleurkeuze bij een visgraat of Hongaarse punt vloer contrast aanbrengen in een ruimte. Witte meubelen met een zwarte vloer of andersom zorgt voor veel contrast, waarbij de vloer om meer aandacht vraagt in vergelijking tot een ruimte waarbij meubels en vloer vergelijkbare kleuren hebben.

Wat is duurder: visgraat of Hongaarse punt?

Over het algemeen zijn Hongaarse punt vloeren duurder dan visgraat vloeren. Het grote verschil in de kosten zit in de hoeveelheid arbeidstijd en het zaagverlies om Hongaarse punt vloerdelen te maken.

Bij de Hongaarse punt vloer worden de vloerdelen onder een hoek van 45 of 60 graden gelegd en sluiten aan de bovenzijde aan. Om dit te realiseren moet ieder vloerdeel in deze hoeken gezaagd worden om netjes aan te kunnen sluiten aan de bovenzijde. Visgraat vloerdelen hoeven niet gezaagd te worden. De planken worden in een hoek van 90 graden tegen elkaar geplaatst, waardoor geen zaagwerk nodig is, behalve bij muren of de band.

Verder hangen de kosten natuurlijk af van de houtsoort, plankdikte en -breedte en de (kleur)afwerking van de vloer. De keuzes hierin bepalen of een vloer duurder wordt of juist niet.

Welk materiaal gebruiken voor een Hongaarse punt vloer?

Een elegant legpatroon als de Hongaarse punt verdient het beste materiaal voor het mooiste resultaat. Hout is meestal het materiaal dat voor en klassieke Hongaars punt vloer wordt gebruikt. Een Hongaarse punt houten vloer is duurzaam en milieuvriendelijk, voelt warm en natuurlijk aan en is goed te combineren met vloerverwarming. Houten vloeren gaan ruim 20 jaar mee en kunnen desgewenst opnieuw geschuurd en gekleurd worden, zodat de vloer weer als nieuw oogt. Ook het onderhoud is simpel: stofzuigen en dweilen, net als ieder ander type vloer.

De Hongaarse punt is ook in andere materialen beschikbaar. Denk aan Hongaarse punt vloeren van PVC (polyvinylchloride: kunststof, gemaakt van olie) en laminaat (lagen van kunststof en bedrukt papier). Vloeren van deze materialen bevatten vaak een houtlook print om het effect van een houten vloer na te bootsen. Het voornaamste voordeel van deze vloeren is dat ze goedkoper zijn. Nadelen van dit type vloeren zijn de minder lange levensduur, standaard houtlook prints die zich herhalen in de vloer, deze materialen voelen en ruiken absoluut niet als hout, toenemende zorgen omtrent gezondheidsklachten (o.a. weekmakers) en de mate waarin deze materialen schadelijk zijn voor het milieu.