Het uitzoeken van een vloer doe je niet iedere dag. Welke kleur is nou mooi, in welke patroon leg je de vloer en kan de vloer van jouw voorkeur in combinatie met vloerverwarming? Vragen waar deze website antwoord op geeft. Maar heb je toch meer persoonlijke uitleg nodig, kom langs in de showroom of maak een showroom afspraak. We nemen dan alle tijd voor je, zodat jij je vragen kunt stellen en wij jou goed kunnen adviseren.
De prijs van een Hongaarse punt vloer
Ben je voornemend om een Hongaarse punt vloer aan te schaffen en benieuwd naar de prijs? Kijk hieronder naar wat voorbeelden ter inspiratie, waarbij de vierkante meterprijs inclusief leggen en btw staat benoemd. Om een prijsopgave op basis van de voorbeelden te ontvangen, klik op de foto en vervolgens op 'prijsopgave aanvragen'. Per mail wordt direct een vrijblijvende prijsopgave, voor jouw woning gestuurd. Om een impressie te krijgen van meer houten vloeren kijk op houten vloeren foto's.
De prijs van een Hongaarse punt vloer is afhankelijk van verschillende factoren zoals afmeting, soort ondervloer, houtsoort, grote van de knoesten in het hout en het leggen van de ambachtelijke vorm. Natuurlijk speelt de afwerking, met of zonder plinten, ook mee. Wil je meer informatie ontvangen plan een showroom afspraak in een van onze showrooms Alphen aan den Rijn, Amsterdam, Naarden-Vesting.

Hongaarse punt buitenparket
Naast een Hongaarse punt vloer voor binnen, is het ook mogelijk om een Hongaarse punt houten vloer buiten te leggen. Dit maakt het mogelijk om mooie overgangen te maken, door jouw houten vloer binnen door te leggen naar jouw terrasvloer buiten in de tuin, balkon of dakterras. Wel moet je er rekening mee houden dat de vloer binnen is gemaakt van eiken lamelparket en de massief houten vloer voor buiten is gemaakt van Ipé, Teak of Padoek. Hierdoor treden verschillen op in kleur en houtmotief tussen de binnenvloer en terrasvloer. Het is het Hongaarse punt patroon dat de eenheid brengt in het design tussen binnen en buiten.
Uipkes biedt full service mogelijkheden voor uiteenlopende houtbewerking werkzaamheden. Denk aan een binnentrap bekleden in hetzelfde hout en kleur als de vloer of het aanbrengen van vloerverwarming onder jouw Hongaarse punt houten vloer. Ook kunnen we houtbewerkingen aan deuren of kozijnen verzorgen om eenheid in design aan te brengen door jouw hele woning of om ornamenten van monumentale panden in ere te herstellen.
Kortom, alle werkzaamheden onder één dak met slechts één aanspreekpunt, zodat jij ontzorgd kan worden voor veel specialistische en maatwerk werkzaamheden. Tenslotte bieden we ook service om jouw vloeren goed te onderhouden, zoals een onderhoudsset en het opnieuw schuren en afwerken van jouw Hongaarse punt buitenparket, trap en/of houten vloer binnen.
Neem contact op of maak een afspraak om jouw ideeën en wensen kenbaar te maken.
FAQ
Bij het leggen van een Hongaarse punt vloer gaat een gedeelte van de vloerdelen verloren, dit wordt ook wel snij- of zaagverlies genoemd. Bij een Hongaarse punt vloer moet elk vloerdeel gezaagd worden om de hoeken van 45 of 60 graden te kunnen vormen. Daarnaast is het zaagverlies ook afhankelijk of de vloer met of zonder band wordt gelegd. Een Hongaarse punt vloer zonder band heeft een zaagverlies van ongeveer 15%; een Hongaarse punt met band heeft een zaagverlies van 10% op het patroon en 5% op de band.
Een Hongaarse punt kun je leggen in een hoek van 45 of 60 graden en beide varianten creëren een doorlopende V-vorm. Onder een hoek van 60 graden, de 'sergeantstreep' versie, is het golfeffect van het Hongaarse punt patroon breder, rustiger en minder scherp, waardoor de vloer moderner oogt. De 45 graden versie lijkt meer op visgraat en oogt iets drukker. Dit sluit aan bij het klassieke beeld van een Hongaarse punt vloer.
Welke hoek je kiest is afhankelijk van het effect wat je wilt creëren en de afmeting van de ruimte. Daarnaast kun je met grote of kleine plankformaten de golfbeweging meer of minder accentueren. Door monsterborden en houtstalen mee te nemen, kun je een goede indruk krijgen welke vorm en kleur het beste bij jouw ruimte past.
De prijs van een Hongaarse punt vloer is opgebouwd uit de kosten voor materiaal, kosten voor arbeid en kosten voor de afwerking. De investering voor de Hongaarse punt bedraagt € 199,- per vierkante meter. Dit is inclusief inspecties, ondervloer, lijm, leggen en BTW. Aangeraden wordt om een Hongaarse punt vloer te laten leggen door een goede parketteur om een zo'n goed mogelijk resultaat te krijgen. Zelf leggen is een moeilijke opgave. Kies daarom ook voor een bedrijf met een eigen legservice voor het mooiste resultaat.
Dit is een kwestie van persoonlijke smaak en de interieurinrichting. Een visgraat vloer oogt drukker en eist meer aandacht in een ruimte, zeker wanneer je ook een vellingrand gebruikt om de lijnen van individuele vloerdelen beter zichtbaar te maken. Dit patroon met een eigenwijs uiterlijk is goed te combineren met moderne, minimalistisch ingerichte ruimtes.
De Hongaarse punt is rustiger, eist minder aandacht op in een interieur door de symmetrie van het legpatroon en wordt vaak gebruikt bij een meer klassieke inrichting van een ruimte. Bekijk voorbeelden om een indruk te krijgen welke impact een legpatroon heeft op een ruimte.
Je kunt een vloer drukker of rustiger maken door te spelen met het plankformaat. Grote vloerdelen ogen moderner, rustiger en meer stoer, terwijl kleinere vloerdelen aansluiten bij het beeld van klassiek visgraat parket of Hongaarse punt parket uit de vorige eeuw.
Tenslotte kun je met de kleurkeuze bij een visgraat of Hongaarse punt vloer contrast aanbrengen in een ruimte. Witte meubelen met een zwarte vloer of andersom zorgt voor veel contrast, waarbij de vloer om meer aandacht vraagt in vergelijking tot een ruimte waarbij meubels en vloer vergelijkbare kleuren hebben.
Over het algemeen zijn Hongaarse punt vloeren duurder dan visgraat vloeren. Het grote verschil in de kosten zit in de hoeveelheid arbeidstijd en het zaagverlies om Hongaarse punt vloerdelen te maken.
Bij de Hongaarse punt vloer worden de vloerdelen onder een hoek van 45 of 60 graden gelegd en sluiten aan de bovenzijde aan. Om dit te realiseren moet ieder vloerdeel in deze hoeken gezaagd worden om netjes aan te kunnen sluiten aan de bovenzijde. Visgraat vloerdelen hoeven niet gezaagd te worden. De planken worden in een hoek van 90 graden tegen elkaar geplaatst, waardoor geen zaagwerk nodig is, behalve bij muren of de band.
Verder hangen de kosten natuurlijk af van de houtsoort, plankdikte en -breedte en de (kleur)afwerking van de vloer. De keuzes hierin bepalen of een vloer duurder wordt of juist niet.
Een elegant legpatroon als de Hongaarse punt verdient het beste materiaal voor het mooiste resultaat. Hout is meestal het materiaal dat voor en klassieke Hongaars punt vloer wordt gebruikt. Een Hongaarse punt houten vloer is duurzaam en milieuvriendelijk, voelt warm en natuurlijk aan en is goed te combineren met vloerverwarming. Houten vloeren gaan ruim 20 jaar mee en kunnen desgewenst opnieuw geschuurd en gekleurd worden, zodat de vloer weer als nieuw oogt. Ook het onderhoud is simpel: stofzuigen en dweilen, net als ieder ander type vloer.
De Hongaarse punt is ook in andere materialen beschikbaar:
Hongaarse punt laminaat
De Hongaarse punt laminaat vloer is gemaakt van lagen kunststof en bedrukt papier dat vaak bestaat uit een houtlook print. Ook kunnen andere materialen worden nagebootst op de papierlaag, zoals natuursteen of kurk. Voordelen van Hongaarse punt laminaat zijn de lage kosten van het materiaal en dat het leggen van de vloer minder arbeidsintensief is in vergelijking tot houten Hongaarse punt. Nadelen zijn dat houtlook laminaat niet als hout aanvoelt, ruikt of klinkt. Daarnaast komen herhalingen van dezelfde houttekening voor op de planken (zie afbeelding), terwijl bij hout iedere plank een unieke houttekening heeft. Tenslotte is laminaat een stuk minder mileuvriendelijk vanwege de kunststof laag en gaan deze vloeren minder lang mee dan een houten vloer.
Hongaars punt PVC
PVC of PolyVinylChloride wordt geproduceerd uit de grondstoffen etheen en chloor, waarbij etheen wordt gewonnen uit aardgas of olie en chloride uit steenzout. PVC wordt vervaardigd door polymerisatie van vinylchloride. Hongaarse punt PVC vloerdelen zijn beschikbaar als klik PVC vloeren en plak PVC vloeren en over het algemeen eenvoudiger te leggen dan traditioneel Hongaarse punt parket, mits de ondervloer helemaal egaal is. Het grootste nadeel van PVC is dat het in iedere fase van de levenscyclus (productie, toepassing, vernietiging) een milieuonvriendelijke optie is. PVC is kunststof en de goedkope PVC vloeren bevatten vaak schadelijke stoffen als vinylchloride, DEHP (diethylhexylftalaat) en dioxines. Bij verhitting, zoals bij een combinatie met vloerverwarming, kunnen deze schadelijke stoffen vrijkomen en gezondheidsklachten veroorzaken. Hoewel PVC vloeren met het Duitse DIBt keurmerk geen schadelijke weekmakers bevatten, zijn er nog geen normen op het gebied van maximaal toelaatbare emissies van PVC vloeren in Europa. De totale m2 prijs van een Hongaarse punt vloer gemaakt van hoge kwaliteit PVC inclusief egaliseren komt dicht in de buurt van de totale m2 prijs van een houten vloer.
De Hongaarse punt houten vloer is verreweg de meest milieuvriendelijke en meest duurzame variant in vergelijking tot PVC of laminaat. Ook op het gebied van beleving steekt hout met kop en schouders boven de andere materialen uit. De mooiste houtlook is en blijft natuurlijk hout.
