Bruine Hongaarse punt vloer in de woonkamer, toegepast op vloerverwarming en -koeling

Hongaarse punt vloer

 "Een Hongaarse Punt vloer is een tijdloze verrijking voor je leefomgeving."

Uipkes Houten Vloeren heeft al vele jaren ervaring in het leveren en leggen van de Hongaarse punt vloer. Deze houten vloer is leverbaar in vele tientallen unieke handgemaakte kleuren en is geschikt voor werkelijk elke ruimte in huis of bedrijf. De duurzame houten vloeren worden in Nederland op maat gemaakt in elke gewenste lengte en breedte. Natuurlijk met vijf jaar garantie! De Hongaarse punt parketvloer is bovendien heel goed toepasbaar op vloerverwarming of vloerverkoeling.

Heb je interesse in een Hongaarse punt houten vloer? Bestel ons magazine om meer voorbeelden en mogelijkheden te zien, of kom langs in de showroom om dit patroon persoonlijk te ervaren aan de hand van voorbeeldvloeren. Je ontvangt altijd vrijblijvend advies op maat, dat we toesturen per e-mail na afloop van het adviesgesprek.

Hongaarse punt parket in de badkamer

Wat is een Hongaarse punt vloer?

De herkomst van het Hongaarse punt motief is onduidelijk. Het patroon komt voor op aardewerk potten rond 1800 BC in Griekenland en in textiel. In de middeleeuwse heraldiek van Normandië komt dit patroon voor op schilden van ridders en later op armen van uniformen om een rang aan te geven. De Engelse term ‘chevron’ (Hongaarse punt) verwijst naar het Volkslatijnse woord ‘caprio’ dat ‘spanten’ betekent. Een dakspant zijn twee dakbalken die samen een punt vormen en de dakconstructie dragen. 

De Hongaarse punt vloer als parketvloer werd ongeveer 2 eeuwen later toegepast dan de visgraat vloer, rond de 16e eeuw. De Koninginnewachtkamer in het Paleis van Versailles is voorzien van Hongaarse punt parket en sindsdien is de populariteit van dit patroon alleen maar toegenomen.

De prijs van een Hongaarse punt vloer

Ben je voornemend om een Hongaarse punt vloer aan te schaffen en benieuwd naar de prijs? Kijk hieronder naar wat voorbeelden ter inspiratie, waarbij de vierkante meterprijs inclusief leggen en btw staat benoemd. Om een prijsopgave op basis van de voorbeelden te ontvangen, klik op de foto en vervolgens op 'prijsopgave aanvragen'. Per mail wordt direct een vrijblijvende prijsopgave, voor jouw woning gestuurd. Om een impressie te krijgen van meer houten vloeren kijk op houten vloeren foto's.

De prijs van een Hongaarse punt vloer is afhankelijk van verschillende factoren zoals afmeting, soort ondervloer, houtsoort, grote van de knoesten in het hout en het leggen van de ambachtelijke vorm. Natuurlijk speelt de afwerking, met of zonder plinten, ook mee. Wil je meer informatie ontvangen plan een showroom afspraak in een van onze showrooms Alphen aan den Rijn, Amsterdam, Naarden-Vesting.

Hongaarse punt in prachtig karaktervol appartement Utrecht - Adel Zwart - €199.00 per m2

Hongaarse punt op vloerverwarming in woonkamer Amsterdam - Mistgrijs - €199.00 per m2

Hongaarse punt vloer in een nieuwbouw appartement - Mistgrijs - €199.00 per m2

Hongaarse punt vloer in de keuken Den Haag - Koraal Wit - €199.00 per m2

Houten Hongaarse punt in de badkamer Utrecht - Champagne - €199.00 per m2

Hongaarse punt vloer in de woonkamer Utrecht - Champagne - €199.00 per m2

Moderne Hongaarse punt houten vloer

Verschil tussen Hongaarse punt en visgraat vloer

De Hongaarse punt vloer is een broertje van de visgraat vloer, maar er is verschil: het legmotief. Bij de visgraatvloer worden de linkse en rechtse delen onder een hoek van 90 graden tegen elkaar gelegd. Aan de bovenzijde ligt de kopse zijde haaks tegen de lange zijde van de plank ernaast. Zeker met brede visgraat vloerdelen krijgt de ruimte een unieke sfeer: klassiek met een moderne twist. Een visgraat vloer oogt vaak drukker of grilliger dan een Hongaarse punt door het eigenzinnige zigzagpatroon.

Hongaarse punt eiken vloer koraal wit in een woonkamer van een woning in Bussum

De Sergeantstreep

De Hongaarse punt vloer oogt door het legpatroon juist rustiger en strakker. Bij de Hongaarse punt vloer worden de vloerdelen onder een hoek van 45 of 60 graden gelegd en sluiten aan de bovenzijde aan waardoor de zogenoemde ‘sergeantstreep’ ontstaat. Het effect is een vloer die strakker oogt dan een visgraat legpatroon en hierdoor meer rust en symmetrie uitstraalt. De Hongaarse punt geeft een ruimte de illusie dat deze groter of ruimer is, dan in werkelijkheid het geval is.

Beide legmotieven zijn prachtig en geven jouw woning de uitstraling van een kasteel. Het is maar net wat je voorkeur is en wat goed bij de betreffende ruimte past. Zoek je een middenweg tussen de drukke visgraat vloer en de rustige uitstraling van een Hongaarse punt vloer, dan kun je voor een elleboog patroonvloer kiezen. Dit is een visgraat vloer waarbij de vloerdelen een kwartslag gedraaid zijn en evenwijdig lopen aan de lijnen van de ruimte.

Om een goede overweging te kunnen maken welk legpatroon het meest geschikt is voor jouw ruimte. adviseren we je om langs te komen in één van de showrooms om de verschillende legpatronen persoonlijk te bekijken.

Patronen

Naast het bekende Hongaarse punt patroon, de "sergeant streep" kunnen er met de planken variaties worden gemaakt. Met ieder patroon wordt een unieke beleving aan de vloer gegeven.

Bij de Hongaarse punt Continuus loopt de baan van de Hongaarse punt door in de volgende baan

Hongaarse punt Continuus

De Hongaarse punt Continuus wordt gemaakt door aansluitend aan het Hongaarse punt patroon eenzelfde plank te leggen. De Hongaarse punt bestaat uit linker- en rechterdelen. Door een gelijk deel aan het patroon te leggen loopt de lijn van het patroon door.

Hongaarse punt vloer gelegd in het Klezorenverband waarbij de lijnen van de planken verspringen

Hongaarse punt Klezorenverband

Het Klezorenverband is een metsel techniek die is afgeleid van het halfsteensverband. Bij het Hongaarse punt Klezorenverband verspringen de lijnen op 1/4 of 3/4 van de plank. 

Bij de Hongaarse punt Alternatim zijn de rijen aansluitend op elkaar gespiegeld

Hongaarse punt Alternatim

De Hongaarse punt Alternatim ontstaat door de planken horizonaal op elkaar te leggen. Hierbij spiegelt de rij boven elkaar ten opzichte van de aansluitende rij. Een bijzondere variatie op het Hongaarse punt patroon

Het Hongaarse punt Alternatim dubbel patroon heeft een zigzag effect op de vloer. Hierbij wordt een uniek patroon gemaakt

Hongaarse punt Alternatim dubbel

De Hongaarse punt Alternatim dubbel wordt gemaakt door de Hongaarse punt vloerdelen horizontaal per twee boven en naast elkaar te leggen. Hierdoor ontstaan twee gelijke rijen afgewisseld door twee tegengestelde rijen.

Hongaarse punt parket

Hongaarse punt houten vloeren bestaan in diverse typen:

  • Tapis parket: dit is de klassieke legvorm. waarbij de vloerdelen bestaan uit losse plankjes die geen messing of groeven hebben en verlijmd en vernageld worden aan de ondervloer.
  • Massief houten vloer: deze vloer bestaat uit gezaagde vloerdelen uit één stuk natuurlijk hout. De vloerdelen hebben dus geen onderlagen, maar bestaan volledig uit hardhout. Vooral eiken massieve vloerdelen worden toegepast.
  • Lamelparket: dit is een gelaagde parketvloer met een toplaag van hardhout (vaak eiken) en onderlagen van kruislings verlijmd berkenmultiplex.

Uipkes verkoopt voornamelijk eiken lamelparket Hongaarse punt vloeren, omdat deze goed te combineren zijn met vloerverwarming en minder duur dan tapis parket of massieve vloeren. Eikenhout is één van de meest duurzame houtsoorten met uitstekende eigenschappen om toe te passen als vloer.
 

Creme wit Hongaarse punt houten vloer in een moderne woonkamer

Houtsortering

Wil je een rustieke look, dan kies je voor de rustiek Frans eiken Hongaarse punt met knoesten. Wil je een vloer die strakker oogt, dan kies je voor een Frans eiken vloer zonder knoesten.

Wil je een moderne Hongaarse punt vloer? Dan leggen we houten vloerdelen zonder v-naad. De v-groef of v-naad is een afgeschuinde rand, die de lijnen van planken benadrukken. Door gebruik van de v-naad krijg je een klassieke Hongaarse punt vloer die drukker oogt dan de moderne variant zonder v-naad.

De planken hebben een breedte van 8 tot 22 cm en de lengte kan variëren van 16 tot 110 cm. 

Hongaarse punt lamelparket in een woning in Amsterdam

Hongaarse punt vloer en vloerverwarming

De houten Hongaarse punt vloer is eenvoudig toe te passen op vloerverwarming. Wij gebruiken hiervoor een zogenaamde gelaagde houten vloer met de naam ‘Vincent’. Deze wordt speciaal gemaakt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Vincent kan in elke gewenste afmeting worden geleverd.

De Rc waarde van de vloer geeft de warmteweerstand van een vloer weer. Het is de gehele weerstand van de totale vloerconstructie. Een vloer met een hoge Rc waarde heeft dus meer weerstand dan een vloer met een lage Rc waarde. ‘Vincent’ heeft een lage Rc waarde van 0,088 en hierdoor warmt de vloer lekker snel op.

Eiken Hongaarse punt vloer in de badkamer in Alphen aan den Rijn

Hongaarse punt met band en bies

Wil je een meer traditionele houten vloer? Kies dan voor een Hongaarse punt vloer met band en bies. 

Een band is een houten kader dat tussen de wand en patroonvloer wordt geplaatst en de Hongaarse punt vloer inkapselt en wordt al eeuwen toegepast. De band is in verschillende breedtes beschikbaar. 

De bies wordt gevormd door decoratieve houten stroken te plaatsen tussen band en patroonvloer om de vloer te accentueren. Dit kan subtiel door houten stroken in dezelfde kleur als de vloer te gebruiken, maar kan juist ook in een contrasterende kleur gemaakt worden om de bies te benadrukken.

De moderne variant van Hongaarse punt vloer bestaat uit brede vloerdelen zonder v-groef die strak tegen de muur wordt gezaagd, zonder plinten.

Beige hongaarse punt vloer op vloerverwarming in een verzonken woonkamer

De kleurrijke Hongaarse punt

Voor de Hongaarse punt vloeren gebruiken we voornamelijk eikenhout uit goed beheerde Europese productiebossen. Deze houtsoort is duurzaam, tijdloos, hard en heeft prachtige organische tekeningen. De houten vloer wordt geolied met een 100% duurzame kleurolie, gemaakt volgens traditionele recepten. Deze olie geeft de vloer bescherming tegen invloeden van buitenaf en de vloer kan afgewerkt worden in maar liefst 90 verschillende tinten.

De olie zorgt voor bescherming tegen vocht en kan dus zelfs in de badkamer worden gelegd tot aan het douchegedeelte. Houtsorteringen, afmetingen en kleuren worden voor iedere klant individueel en op maat bepaald. Zo kunnen we voor iedere smaak en voor iedere ruimte een passende, duurzame Hongaarse punt vloer vervaardigen.

De Hongaarse punt vloer zorgt voor een strakke uitstraling

Ondervloer? De houten vloer kan er rechtstreeks op

Ligt er al een tegelvloer in het huis? Geen probleem, de Hongaarse punt vloer kan rechtstreeks op een bestaande tegelvloer geplakt worden. Ook een zandcement dekvloer vormt geen bezwaar. Is er een oude bestaande houten constructie vloer aanwezig? Dan brengen we daar eerst een ondervloer op aan. Vervolgens wordt daar de Hongaarse punt vloer opgeplakt.

Drie tot vier weken voordat de vloer gelegd wordt, doet Uipkes eerst een uitgebreide voorinspectie. Hierbij controleren we de samenstelling van de ondervloer. We kijken bijvoorbeeld of deze voldoende treksterkte bevat en hoe het vochtpercentage is. Ook bespreken we de uitvoering van de werkzaamheden en meten alle ruimtes goed na. Zo kom je nooit voor onverwachte verrassingen te staan!

Lichte hongaarse punt parketvloer in een eetkamer doorlopend naar de keuken

Hongaarse punt laten leggen?

Het Hongaarse punt patroon is samen met het Versailles patroon en kopshout patroon één van de meest uitdagende en arbeidsintensieve patronen om te leggen. De individuele vloerdelen van een Hongaarse punt moeten allemaal gezaagd worden om ‘de punt’ in een hoek van 45 of 60 graden te vormen. 

Ook is het een uitdaging om, bij ruimtes met een bijzondere vorm of bij het doorleggen van de vloer naar andere ruimtes, de legrichting en beginpunt van de Hongaarse punt vloer te bepalen, om vervolgens de vloer kaarsrecht te leggen. 

Daarom adviseren we altijd om de Hongaarse punt houten vloer te laten leggen. Onze parketteurs hebben jaren ervaring met onze houtproducten en het inpassen van patronen in ruimtes. Wanneer je eiken vloerdelen koopt van de beste kwaliteit, dan wil je toch ook het meest strakke resultaat? Precisiewerk is waar onze vloerenleggers in uitblinken, zodat jij kunt genieten van een houten vloer zonder zorgen. 

Hongaarse punt eiken vloer in 45 graden hoek in een keuken

Onderhoud

De Hongaarse punt vloer kan desgewenst elke dag gedweild worden, hoewel dat niet nodig is. Natuurlijk is het altijd verstandig om de vloer regelmatig te stoffen, stofzuigen en/of te dweilen. Goed vloeronderhoud verlengt immers de levensduur van de houten vloer en beschermt de afwerking.

De olie waarmee de Hongaarse punt vloer wordt bewerkt is volledig natuurlijk en zorgt ervoor dat de vloer is beschermd tegen allerlei invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan water, koffie, bier en zelfs… wijn. 

Bij oplevering van de houten vloer leveren we altijd een onderhoudsset met een hygrometer, goede vloerzeep en middelen om de vloer in topconditie te houden.

Hongaarse Punt Buiten Parket

Hongaarse punt buitenparket

Naast een Hongaarse punt vloer voor binnen, is het ook mogelijk om een Hongaarse punt houten vloer buiten te leggen. Dit maakt het mogelijk om mooie overgangen te maken, door jouw houten vloer binnen door te leggen naar jouw terrasvloer buiten in de tuin, balkon of dakterras. Wel moet je er rekening mee houden dat de vloer binnen is gemaakt van eiken lamelparket en de massief houten vloer voor buiten is gemaakt van Ipé, Teak of Padoek. Hierdoor treden verschillen op in kleur en houtmotief tussen de binnenvloer en terrasvloer. Het is het Hongaarse punt patroon dat de eenheid brengt in het design tussen binnen en buiten.

Uipkes biedt full service mogelijkheden voor uiteenlopende houtbewerking werkzaamheden. Denk aan een binnentrap bekleden in hetzelfde hout en kleur als de vloer of het aanbrengen van vloerverwarming onder jouw Hongaarse punt houten vloer. Ook kunnen we houtbewerkingen aan deuren of kozijnen verzorgen om eenheid in design aan te brengen door jouw hele woning of om ornamenten van monumentale panden in ere te herstellen. 

Kortom, alle werkzaamheden onder één dak met slechts één aanspreekpunt, zodat jij ontzorgd kan worden voor veel specialistische en maatwerk werkzaamheden. Tenslotte bieden we ook service om jouw vloeren goed te onderhouden, zoals een onderhoudsset en het opnieuw schuren en afwerken van jouw Hongaarse punt buitenparket, trap en/of houten vloer binnen.

Neem contact op of maak een afspraak om jouw ideeën en wensen kenbaar te maken.

Meer weten?

Hongaarse punt vloeren zijn er in alle maten, kleuren en houtsoorten. Ze zijn geschikt voor iedere ruimte. Heb je nog vragen over de kleuren of toepassing op vloerverwarming of wil je om een andere reden eens verder praten met onze adviseurs?

Maak dan zeker gebruik van onze jarenlange passie, kennis en ervaring. We staan je graag te woord. Neem gerust contact op of kom gezellig langs in onze inspirerende showrooms in Alphen aan den Rijn, Naarden-Vesting of Amsterdam!

Contact

FAQ

Hoeveel snijverlies bij een Hongaarse punt vloer?

Bij het leggen van een Hongaarse punt vloer gaat een gedeelte van de vloerdelen verloren, dit wordt ook wel snij- of zaagverlies genoemd. Bij een Hongaarse punt vloer moet elk vloerdeel gezaagd worden om de hoeken van 45 of 60 graden te kunnen vormen. Daarnaast is het zaagverlies ook afhankelijk of de vloer met of zonder band wordt gelegd. Een Hongaarse punt vloer zonder band heeft een zaagverlies van ongeveer 15%; een Hongaarse punt met band heeft een zaagverlies van 10% op het patroon en 5% op de band.

Hongaarse punt 45 of 60 graden?

Een Hongaarse punt kun je leggen in een hoek van 45 of 60 graden en beide varianten creëren een doorlopende V-vorm. Onder een hoek van 60 graden, de 'sergeantstreep' versie, is het golfeffect van het Hongaarse punt patroon breder, rustiger en minder scherp, waardoor de vloer moderner oogt. De 45 graden versie lijkt meer op visgraat en oogt iets drukker. Dit sluit aan bij het klassieke beeld van een Hongaarse punt vloer.

Welke hoek je kiest is afhankelijk van het effect wat je wilt creëren en de afmeting van de ruimte. Daarnaast kun je met grote of kleine plankformaten de golfbeweging meer of minder accentueren. Door monsterborden en houtstalen mee te nemen, kun je een goede indruk krijgen welke vorm en kleur het beste bij jouw ruimte past.

Wat kost een Hongaarse punt houten vloer?

De prijs van een Hongaarse punt vloer is opgebouwd uit de kosten voor materiaal, kosten voor arbeid en kosten voor de afwerking. De investering voor de Hongaarse punt bedraagt € 199,- per vierkante meter. Dit is inclusief inspecties, ondervloer, lijm, leggen en BTW. Aangeraden wordt om een Hongaarse punt vloer te laten leggen door een goede parketteur om een zo'n goed mogelijk resultaat te krijgen. Zelf leggen is een moeilijke opgave. Kies daarom ook voor een bedrijf met een eigen legservice voor het mooiste resultaat.

Wat is mooier: visgraat of Hongaarse punt?

Dit is een kwestie van persoonlijke smaak en de interieurinrichting. Een visgraat vloer oogt drukker en eist meer aandacht in een ruimte, zeker wanneer je ook een vellingrand gebruikt om de lijnen van individuele vloerdelen beter zichtbaar te maken. Dit patroon met een eigenwijs uiterlijk is goed te combineren met moderne, minimalistisch ingerichte ruimtes.

De Hongaarse punt is rustiger, eist minder aandacht op in een interieur door de symmetrie van het legpatroon en wordt vaak gebruikt bij een meer klassieke inrichting van een ruimte. Bekijk voorbeelden om een indruk te krijgen welke impact een legpatroon heeft op een ruimte.

Je kunt een vloer drukker of rustiger maken door te spelen met het plankformaat. Grote vloerdelen ogen moderner, rustiger en meer stoer, terwijl kleinere vloerdelen aansluiten bij het beeld van klassiek visgraat parket of Hongaarse punt parket uit de vorige eeuw.

Tenslotte kun je met de kleurkeuze bij een visgraat of Hongaarse punt vloer contrast aanbrengen in een ruimte. Witte meubelen met een zwarte vloer of andersom zorgt voor veel contrast, waarbij de vloer om meer aandacht vraagt in vergelijking tot een ruimte waarbij meubels en vloer vergelijkbare kleuren hebben.

Wat is duurder: visgraat of Hongaarse punt?

Over het algemeen zijn Hongaarse punt vloeren duurder dan visgraat vloeren. Het grote verschil in de kosten zit in de hoeveelheid arbeidstijd en het zaagverlies om Hongaarse punt vloerdelen te maken.

Bij de Hongaarse punt vloer worden de vloerdelen onder een hoek van 45 of 60 graden gelegd en sluiten aan de bovenzijde aan. Om dit te realiseren moet ieder vloerdeel in deze hoeken gezaagd worden om netjes aan te kunnen sluiten aan de bovenzijde. Visgraat vloerdelen hoeven niet gezaagd te worden. De planken worden in een hoek van 90 graden tegen elkaar geplaatst, waardoor geen zaagwerk nodig is, behalve bij muren of de band.

Verder hangen de kosten natuurlijk af van de houtsoort, plankdikte en -breedte en de (kleur)afwerking van de vloer. De keuzes hierin bepalen of een vloer duurder wordt of juist niet.

Welk materiaal gebruiken voor een Hongaarse punt vloer?

Een elegant legpatroon als de Hongaarse punt verdient het beste materiaal voor het mooiste resultaat. Hout is meestal het materiaal dat voor en klassieke Hongaars punt vloer wordt gebruikt. Een Hongaarse punt houten vloer is duurzaam en milieuvriendelijk, voelt warm en natuurlijk aan en is goed te combineren met vloerverwarming. Houten vloeren gaan ruim 20 jaar mee en kunnen desgewenst opnieuw geschuurd en gekleurd worden, zodat de vloer weer als nieuw oogt. Ook het onderhoud is simpel: stofzuigen en dweilen, net als ieder ander type vloer.

De Hongaarse punt is ook in andere materialen beschikbaar:

Hongaarse punt laminaat
De Hongaarse punt laminaat vloer is gemaakt van lagen kunststof en bedrukt papier dat vaak bestaat uit een houtlook print. Ook kunnen andere materialen worden nagebootst op de papierlaag, zoals natuursteen of kurk. Voordelen van Hongaarse punt laminaat zijn de lage kosten van het materiaal en dat het leggen van de vloer minder arbeidsintensief is in vergelijking tot houten Hongaarse punt. Nadelen zijn dat houtlook laminaat niet als hout aanvoelt, ruikt of klinkt. Daarnaast komen herhalingen van dezelfde houttekening voor op de planken (zie afbeelding), terwijl bij hout iedere plank een unieke houttekening heeft. Tenslotte is laminaat een stuk minder mileuvriendelijk vanwege de kunststof laag en gaan deze vloeren minder lang mee dan een houten vloer.

Hongaars punt PVC
PVC of PolyVinylChloride wordt geproduceerd uit de grondstoffen etheen en chloor, waarbij etheen wordt gewonnen uit aardgas of olie en chloride uit steenzout. PVC wordt vervaardigd door polymerisatie van vinylchloride. Hongaarse punt PVC vloerdelen zijn beschikbaar als klik PVC vloeren en plak PVC vloeren en over het algemeen eenvoudiger te leggen dan traditioneel Hongaarse punt parket, mits de ondervloer helemaal egaal is. Het grootste nadeel van PVC is dat het in iedere fase van de levenscyclus (productie, toepassing, vernietiging) een milieuonvriendelijke optie is. PVC is kunststof en de goedkope PVC vloeren bevatten vaak schadelijke stoffen als vinylchloride, DEHP (diethylhexylftalaat) en dioxines. Bij verhitting, zoals bij een combinatie met vloerverwarming, kunnen deze schadelijke stoffen vrijkomen en gezondheidsklachten veroorzaken.  Hoewel PVC vloeren met het Duitse DIBt keurmerk geen schadelijke weekmakers bevatten, zijn er nog geen normen op het gebied van maximaal toelaatbare emissies van PVC vloeren in Europa. De totale m2 prijs van een Hongaarse punt vloer gemaakt van hoge kwaliteit PVC inclusief egaliseren komt dicht in de buurt van de totale m2 prijs van een houten vloer. 

De Hongaarse punt houten vloer is verreweg de meest milieuvriendelijke en meest duurzame variant in vergelijking tot PVC of laminaat. Ook op het gebied van beleving steekt hout met kop en schouders boven de andere materialen uit. De mooiste houtlook is en blijft natuurlijk hout.

Laminaat en PVC houtlook prints herhalen zich op de vloerdelen