In deze prachtige woning is vloerverwarming aangelegd als hoofdverwarming waarop een houten visgraat vloer is gelegd

Vloerverwarming aanleggen

Tegenwoordig worden alle nieuwbouwprojecten al voorzien van vloerverwarming als hoofdverwarming. Daarnaast wordt het in de renovatiebouw ook veel vaker toegepast. De vloerverwarming zorgt voor een constante aangename verwarming, zonder de conventionele luchtstromen van radiatoren. 

Voor klanten die een houten vloer kopen bij Uipkes bieden wij ook de mogelijkheid om vloerverwarming aan te leggen. Naast het plaatsen van échte houten vloeren hebben wij ook ervaring in het plaatsen van vloerverwarming. Het voordeel hiervan is dat we je kunnen ontzorgen doordat er één aanspreekpunt is die het hele traject begeleid, de materialen goed op elkaar zijn afgestemd en alle werkzaamheden worden uitgevoerd door dezelfde vakmensen. Bij vloerverwarming zijn er tweetal systemen welke kunnen worden aangelegd: op netten (stortvloeren) of ingefreesd in (bestaande) dekvloeren. 

Hieronder een stappenplan voor het aanleggen van vloerverwarming en de kosten hiervoor. Voor meer informatie over onze vloeren die geschikt zijn voor een combinatie met vloerverwarming, lees de pagina over een nieuwe houten vloer op vloerverwarming.  

Vloer verwijderen

In bestaande situaties waarbij er een vloer zoals een tegel, PVC of houten vloer ligt kunnen we deze verwijderen. Hierbij dragen we zorg voor het verwijderen en afvoeren van de vloer en kunnen we de dekvloer in gereedheid voor de vloerverwarming brengen.

Voorbereiding vloerverwarming

Wanneer gekozen wordt voor vloerverwarming als hoofdverwarming kunnen de bestaande radiatoren komen te vervallen. Uipkes kan deze radiatoren verwijderen en het conventionele systeem laten vervallen. Ook een bestaande convectorput radiator kunnen we verwijderen, de put zullen we hierna dichtzetten. 

Ter voorbereiding van de vloerverwarming dienen er leidingen worden verzorgd. Afhankelijk van de plek van de verdeler kunnen we aanvoer- en retourleidingen aanleggen naar de plek. Daarnaast moet gedacht worden aan isolatie van de vloer. Indien dit nog niet aanwezig is, is het raadzaam om de dekvloer te isoleren. Dit kan zowel onder de dekvloer of aan de bovenkant.

Bestaande dekvloer

In veel bestaande woningen is er niet veel opbouw hoogte mogelijk. Bestaande deuren en trappen kunnen de hoogte beperken. Is dit een van de redenen om te kiezen voor het infrezen van vloerverwarming. Hierbij worden sleuven gefreesd in de vloer, waarin leidingen gelegd worden. De sleuven dienen dichtgezet te worden met een epoxy gebonden middel zodat de leidingen vast liggen. Het infrezen van de vloerverwarming sleuven kan in een aantal vloeren:

Nieuwe dekvloer

Wanneer een nieuwe dekvloer wordt gestort, in het geval van een totaal renovatie of aanbouw kan de vloerverwarming in de te storten vloer gelegd worden. Hierbij worden tackerplaten (isolatieplaat) op het beton gelegd. Op de tackerplaten worden de vloerverwarmingsleidingen bevestigd. Hier overheen kan de afwerkvloer zoals een zandcement dekvloer of anhydriet vloer gestort worden. Lees meer over het vloerverwarming aanleggen in nieuwe dekvloeren.

Kosten

Afhankelijk van het systeem variëren de kosten voor het aanleggen van de vloerverwarming. Op basis van 50 vierkante meter staat in de tabel hieronder een kostenindicatie de werkzaamheden.

Vloerverwarming aanleggen in nieuwe dekvloer

Op basis van 50 vierkante meter staat in de tabel hieronder een kostenindicatie inclusief BTW voor het aanleggen van vloerverwarming in een nieuwe dekvloer:

Werkzaamheden Kosten 50 m2
Storten zandcement dekvloer met afwerking (€ 30,- / m2) € 1500,-
Droogtijd versneller (optioneel; € 30,- / m2) € 1500,-
Plaatsen vloerverwarming op rasterwerk; verdeelstation; aansluiten leidingen € 2500,-

Vloerverwarming infrezen in Fermacell / Estrich / Gipsvezelplaten ondervloer

Op basis van 50 vierkante meter staat in de tabel hieronder een kostenindicatie inclusief BTW voor het aanleggen van vloerverwarming in een Fermacell / Estrich / Gipsvezelplaten ondervloer:

Werkzaamheden Kosten 50 m2
Verwijderen en afvoeren bestaande dekvloer (afhankelijk van type) € 750,-
Plaatsen Fermacell / Estrich / Gipsvezelplaten ondervloer en kant randen € 3000,-
Infrezen vloerverwarming, plaatsen van buizen, verdeelstation en leidingen € 3150,-

Vloerverwarming infrezen in Zand/cement ondervloer

Op basis van 50 vierkante meter staat in de tabel hieronder een kostenindicatie inclusief BTW voor het aanleggen van vloerverwarming in zand/cement ondervloer:

Werkzaamheden Kosten 50 m2
Verwijderen en afvoeren bestaande dekvloer (afhankelijk van type) € 750,-
Egaliseren van de dekvloer € 1050,-
Infrezen vloerverwarming, plaatsen van buizen, verdeelstation en leidingen € 3150,-

Vloerverwarming infrezen in Anhydriet ondervloer

Op basis van 50 vierkante meter staat in de tabel hieronder een kostenindicatie inclusief BTW voor het aanleggen van vloerverwarming in Anhydriet ondervloer:

Werkzaamheden Kosten 50 m2
Verwijderen en afvoeren bestaande dekvloer (afhankelijk van type) € 750,-
Egaliseren van de dekvloer € 1050,-
Infrezen vloerverwarming, plaatsen van buizen, verdeelstation en leidingen € 3150,-

Wil jij vloerverwarming laten aanleggen?

Wil jij de vloerverwarming laten aanleggen en hierop een mooie houten vloer leggen? Kom langs voor de mogelijkheden in een van onze showrooms en laat je informeren. 

Contact