Elektrische vloerverwarming onder jouw houten vloer

Naast de watergedragen vloerverwarmingssystemen is de elektrische vloerverwarming een opmars aan het maken. Steeds meer woningen willen van het gas af. Dat kan wanneer gekozen wordt voor een vloerverwarming op stroom. Elektrische vloerverwarming wordt meestal gebruikt als bijverwarming.

Elektrische vloerverwarming is onder te verdelen in drie systemen:

 • Elektrische vloerverwarming matten
 • Elektrische vloerverwarming kabels
 • Verwarmingsfolie (infrarood) 

De verbruikskosten van elektrische vloerverwarming vallen in de praktijk tegen. Men kiest voor elektrische vloerverwarming als er geen opbouwhoogte beschikbaar is en/of geen buizen voor vloerverwarming wil of kan aanleggen. Daarom adviseren we elektrische vloerverwarming als bijverwarming.

 

Toepassingen van elektrische / infrarood vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming wordt veelal toegepast in ruimtes die niet continu verwarmd hoeven te worden. Het stroomgebruik gaat bij dit systeem omhoog. Hierdoor is het economisch gezien niet aantrekkelijk wanneer er geen zonnepanelen aanwezig zijn. Voor grotere ruimtes kan beter gekozen worden voor traditionele vloerverwarming op waterbasis.

Daarnaast wordt vaak voor elektrische vloerverwarming gekozen wanneer er weinig opbouwhoogte is of er niet in de ondervloer gefreesd kan worden.

Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming matten: elektrische kabels worden op glasvezel kabels geplaatst. Het systeem is eenvoudig te installeren, en kent een lage opbouwhoogte. De matten kunnen direct op dekvloer geplaatst worden. De matten hebben een snelle opwarmtijd. Een van de veel gebruikte vloerverwarmingsmatten zijn de matten van  Magnum Heating.

Elektrische vloerverwarming kabels: kabels in een lussenpatroon welke in de vloer gelegd worden. Wordt veelal afgewerkt met een chape vloer. Het systeem is daarom eigenlijk een natbouw. Het systeem duurt wat langer om op te warmen, maar de vloer blijft langer warm.

Verwarmingsfolie (infrarood): zeer dunne folie waarin koperen verwarmingsleidingen zijn verwerkt. Onder de folie wordt veelal een isolerend materiaal toegepast. De folie wordt voorzien van een vochtscherm waar de uiteindelijke vloer opgelegd kan worden. Folie warmt snel op. Per warmtezone kan de temperatuur afzonderlijk geregeld worden. 

Elektrische vloerverwarming in combinatie met houten vloer

Houten vloeren zijn al tientallen jaren een natuurlijke combinatie met vloerverwarming. Zo ook met elektrische vloerverwarming. Houten vloeren worden veelal verlijmd aan de ondervloer indien er vloerverwarming wordt toegepast. De reden hiertoe is dat hiermee minder weerstand ten behoeve van de opwarmtijd wordt gecreëerd.

Een houten vloer kan niet rechtstreeks op een houten vloer worden verlijmd bij patroonvloeren als Hongaarse punt en visgraat vloeren. Er dient een tussenvloer te worden gecreëerd die de spanningen van een houten vloer kan opvangen. Laat je hier goed door adviseren door de leverancier. Een vloer die hiervoor geschikt is, is de Fermacell 2e22. Daarnaast kan een planken vloer zwevend op een geleidende folie geplaatst worden. Hierbij hoeft geen tussenvloer gecreëerd te worden.

Aandachtspunten infrarood / elektrische vloerverwarming

 • Voornamelijk zwevende installatie van de houten vloer
 • Zorg dat de ondervloer geschikt is voor een houten vloer indien de houten vloer verlijmd moet worden
 • Stroom gebruik is bij elektrische vloerverwarming vele malen hoger
 • Pas op met borden en frezen in de vloeren ivm met de stroom

LEGMETHODE ELEKTRISCHE VLOERVERWARMING IN COMBINATIE MET EEN HOUTEN VLOEREN

Voor de legmethode van de elektrische vloerverwarming volg voorschriften van de fabrikant. Na vakkundig aangebracht en bedekt met een voor houten vloeren goedgekeurde mortel dient de vloer gelijk behandeld te worden als een natbouw vloerverwarmingssysteem.

 • Voordat u begint met het verlijmen de houten vloeren dient u het opstookprotocol uit te voeren. In de regel duurt dit protocol 2 a 3 weken en mag pas aanvangen nadat de vloer 28 dagen oud is.
 • Het maximale restvochtpercentage in de vloer mag maximaal 2,0% bedragen.
 • Het oppervlak machinaal schuren of borstelen om eventueel aanwezige slemlagen te verwijderen. Vervolgens grondig zuigen met een industriële stofzuiger.
 • Voorstrijken van de mortel met een primer, aanbrengen met de schuimroller, lamsvachtroller of spatel. Verbruik ca. 80-200 g/m². Droogtijd ca. 1 uur bij 20 °C en max. 65% RV. Plasvorming vermijden!
 • Hierna de houten vloer verlijmen . Verbruik ca. 1000-1200 g/m². Aanbrengen met vertanding B11.