Natbouw vloerverwarming systeem onder een houten vloer

Een natbouw vloerverwarming systeem is het meest traditionele vloerverwarming systeem. Onder dit vloerverwarming systeem vallen alle soorten vloerverwarming die worden aangelegd op krimpnetten, (voorgevormde)noppenplaten of tackerplaten. De leidingen worden vastgezet om de juiste stevigheid en stabiliteit van de vloer te creëren. De dekvloer vloer zal namelijk onder invloed van de temperatuur die door de leidingen gaat uitzetten of krimpen.

Over de leidingen wordt een afwerkvloer gestort, zoals een zandcement dekvloer, anhydriet dekvloer, hout magnesiet of een egalisatie, die de verwarmingsbuizen volledig bedekt. Bij deze manier van afwerking moet wel rekening gehouden met de daarvoor gestelde droogtijden die staan voor de diverse gestorte dekvloeren.

Een natbouw vloerverwarming systeem heeft een langere opwarmtijd, maar daar staat wel tegenover dat de dekvloer gelijkmatig wordt verwarmd en de warmte langer wordt vastgehouden.

 

Brede houten visgraat vloer op vloerverwarming gelegd in een villa in Rotterdam

Toepassingen

Het natbouw vloerverwarming systeem wordt met een vaste dekvloer veel toegepast in nieuwbouwwoningen en appartementen of bij een renovatie/ verbouwing van een bestaande woning waarbij de dekvloer vernieuwd moet worden.

Bij nieuwbouw appartementen en verdiepingen wordt dit systeem vaak toegepast in combinatie met een zwevende dekvloer, waarmee ook een geluidsreductie gerealiseerd kan worden.

Houten vloer met vloerverwarming - natbouwsystemen zandcement gebonden vloeren

Hoe werkt het?

Het gaat hier om een buizensysteem met warm water aan- en afvoer. Bij een installatie op krimpnetten of tackerplaten (vanaf de fundering) moet de dekking van de afwerklaag boven de vloerverwarmingsleiding minimaal 3 cm zijn in verband met sterkte en warmtespreiding in de vloer. De zandcement, anhydriet of hout magnesiet dekvloer kan rechtstreeks op de constructievloer (een vaste dekvloer) worden aangebracht. Er moet dan wel een thermische en dampremmende isolatie worden aangebracht aan de onderkant van de constructievloer.

Bij nieuwbouw appartementen of op verdiepingen wordt dit verwarmingssysteem vaak toegepast in combinatie met een zwevende dekvloer.
De dekvloer ligt dan niet vast op de constructievloer. Tussen de constructievloer en de dekvloer wordt een thermisch-akoestische isolatielaag van voldoende hardheid aangebracht. Deze laag houdt vocht tegen en voorkomt warmteverlies naar de fundering en kruipruimte. Bij appartementen en verdiepingen wordt zo ook een geluidsreductie gerealiseerd. 

Bij een installatie op (voorgevormde) noppenplaten, liggen de leidingen hoger aan de oppervlakte. Hierbij bestaat de dekvloer vaak uit een egalisatiemateriaal. De ‘natte’ laag omringt de buizen van het systeem waardoor zowel warmte als koeling goed wordt overgedragen aan de dekvloer. De afstand tussen de bovenzijde van de dekvloer en de leidingen dienen minimaal 3 mm te zijn. Voorbeeld van dit systeem is warpsystems/ VAriotherm. Belangrijk is dat de leidingen volledig afgedekt zijn. Dit type materiaal slinkt nog wel eens in bij het drogingsproces en soms komen de leidingen vrij te liggen. Dan moet er nog een extra egalisatielaag worden aangebracht. 

De verwarmingsbuizen worden aangesloten op het verdeelstation, die is aangesloten op een van de aansturingsystemen. Het verdeelstation zorgt voor de doorvoer van warm water door de leidingen in de vloer. Op het verdeelstation kun je vaak de temperatuur van het water dat door de leidingen gaat instellen, zodat er nooit te warm water doorgevoerd wordt.
 

Houten visgraat vloer gelegd op natbouw vloerverwarming systeem

Natbouw vloerverwarming systeem in combinatie houten vloer

Een natbouw vloerverwarming systeem werkt uitstekend in combinatie met een houten vloer. We verlijmen de houten vloer direct op de dekvloer voor een ideale warmte doorgifte Daarnaast is hout van nature een “warmere” vloer, wat ook zonder de vloerverwarming een aangenaam gevoel geeft. 

Aandachtspunten

  • Diepte van de leidingen bepaalt de maximale doorvoertemperatuur van het water
  • droogtijd van de type dekvloer dient in acht gehouden te worden. Dit kan invloed hebben op de planning
  • langere opwarmtijd van de vloerverwarming