Eikenhouten vloer

Eikenhout is in Nederland de meest populaire houtsoort voor een houten vloer vanwege het natuurlijke en tijdloze karakter, de sterkte en hardheid van eikenhout en de vele mogelijkheden om eiken vloerdelen af te werken. Een eiken vloer laat zich uitstekend combineren met uiteenlopende interieurinrichtingen en diverse typen woningen.

Alle duurzame en eco-vriendelijke eiken vloeren van Uipkes worden in Nederland gemaakt in de kleur, vorm en breedte die jij mooi vindt, waardoor je nooit beperkt bent in de mogelijkheden!

Eikenhouten Vloeren in 90 prachtige kleuren

Gemaakt van duurzaam Europees eikenhout

Eiken vloeren zijn beschikbaar in de vorm van massief eiken vloerdelen en eiken lamelparket en kunnen op diverse manieren worden afgewerkt, zodat de vloer perfect bij jouw interieur aansluit. De vloerdelen zijn ook als visgraatvloer verkrijgbaar in diverse maten en kleurafwerkingen. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van verschillende kleuren. Heb je speciale wensen voor kleuren of de afwerking van je eiken houten vloer? Voor vragen kun je altijd contact opnemen met Uipkes. 

Bruine of Zwarte Vloeren

Project vloer uipkes houten vloeren amsterdam
Houten vloer kantoorpand Arnhem in lift
Eikenhouten planken vloer in moderne woonkamer

Voordelen van eiken vloerplanken

Houten planken kun je maken van vele houtsoorten. Toch kiezen veel mensen voor een eiken vloerplanken vanwege de vele voordelen.

Waarom is eikenhout een populaire houtsoort voor houten vloeren?

 1. Eikenhout heeft een natuurlijk en tijdloos karakter waardoor deze houtsoort goed te combineren is met uiteenlopende interieurinrichtingen en diverse typen woningen.
 2. De lage RC-waarde van eikenhout zorgt ervoor dat deze houtsoort geschikt is voor een combinatie met vloerverwarming.
 3. De sterkte en hardheid van eikenhout maakt deze houtsoort geschikt voor zowel lamelparket als massief houten vloeren.
 4. Eikenhout is goed te bewerken en daarom geschikt voor alle legpatronen.
 5. Een eiken vloer kan snel geleverd worden in tegenstelling tot tropisch hardhout.
 6. De kosten voor een eiken vloer zijn een stuk lager dan vloeren van andere houtsoorten.

Wat is een massief eiken vloer?

Een massief eiken vloer is de traditionele variant van een eiken parketvloer, die in zijn geheel is samengesteld uit één laag eikenhout. Lamelparket is de moderne variant van een parketvloer en bevat een toplaag van massief eikenhout en een onderlaag van berken multiplex. Voor een extra traditionele look kun je de massief eiken vloeren verlijmen en verspijkeren. Dit wordt een tapis vloer genoemd. 

Het grote voordeel van deze vloeren is dat ze meerdere generaties mee kunnen gaan en meerdere malen geschuurd en/of geolied kunnen worden. Deze eiken vloeren zijn oersterk en zeer geschikt voor druk belopen ruimtes, zoals woonkamers, kantoren en winkels. 

Zoek je een slijtvaste eiken vloer voor zware bedrijfsmatige toepassingen kun je ook kiezen voor een kopshouten eiken vloer, die bestaat uit massief eiken blokjes uit de dwarsrichting van de stam, waarbij de jaarringen van de stam zichtbaar in elk blokje.
 

Massief hout of eiken lamelparket?

Deze traditionele eiken parketvloeren hebben ook diverse nadelen. Een massief houten vloer bestaat uit één dikke laag hout en is daardoor een stuk duurder dan lamelparket, dat een alleen een toplaag heeft van massief hout. Tel de stijging van houtprijzen van het afgelopen jaar hierbij op, dan kom je er al snel achter dat een massief hout om een flinke investering vraagt.

Een ander nadeel is dat massief eiken vloeren moeizaam met vloerverwarming gecombineerd kan worden. Het rendement van een massieve vloer met vloerverwarming is (te) laag en daarom adviseren we altijd om voor lamelparket te gaan dat bij uitstek geschikt is voor deze combinatie. Dit scheelt aanzienlijk in effectiviteit en de uiteindelijke kosten.

Afwerking eiken vloeren

Bij Uipkes is alles omtrent het leggen van jouw eigen vloer op maat mogelijk. Zo weten we dat klanten regelmatig op zoek zijn naar mooie gerookte eiken vloeren, naturel geoliede eiken vloeren of vloeren die in een lastige vorm gelegd moeten worden. Eikenhout laat zich makkelijk bewerken en kun je schuren, borstelen, lakken, oliën of roken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Als houten vloeren specialist kan Uipkes op het gebied van eiken vloeren aan alle wensen voldoen. Alles wordt op maat gemaakt, geschuurd en gekleurd in onze eigen ambachtelijke schaverij. We kunnen zelfs de vloerverwarming voor je aanleggen of jouw trap bekleden met massief eiken traptreden in dezelfde kleur als jouw eiken vloer.

Wij werken zowel voor particulieren als architectenbureaus en denken graag mee om tot het mooiste resultaat te komen.

Onderhoud van eikenhouten vloeren

Gebruik de dweil zo vaak als je wilt om de eikenhouten vloer schoon te maken; je onderhoudt jouw eiken vloer als je de vloer dweilt met de zeep die wij bij jouw vloer hebben geleverd. We leggen je uit en laten je zien hoe je de luchtvochtigheid in de ruimte van je vloer kunt meten en we geven je ook een hygrometer cadeau, zodat je kunt controleren of de relatieve luchtvochtigheid (RV) goed is. Het is zo simpel!

 

Witte eiken vloer
Bloesemwit eiken vloer
Colorado wit houten vloer

In welke patronen kun je een eiken vloer leggen?

Onze eiken vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende legpatronen:

In combinatie met het ruime aanbod kleuren zijn de mogelijkheden om jouw woning of kantoor naar jouw wensen in te richten eindeloos!

Duurzaam Europees Eikenhout

Uipkes stelt hoge eisen aan medewerkers en houtproducten. We investeren alleen in producten die ecologisch verantwoord zijn geproduceerd en van een duurzame kwaliteit zijn. Dit betekent dat we hout gebruiken dat afkomstig is uit aantoonbaar duurzaam beheerde bossen, voornamelijk in Europa.

Duurzaam bosbeheer betekent dat er selectief gekapt wordt: alleen die bomen worden gekapt die echt bruikbaar zijn. Hiervoor in de plaats wordt een nieuwe boom geplant of zaailingen krijgen de kans om de plaats van de gekapte bomen in te nemen.

Hoe beter de kwaliteit en beheer van het bos, des te beter de kwaliteit van het eikenhout waaruit de vloerdelen geproduceerd worden. Veel eikenhout op de Nederlandse markt is afkomstig uit lagelonenlanden zoals China, waar minder strikte regels gelden omtrent het beheer van bossen en de kwaliteit van het product eikenhout.

Denk hierbij aan: gebruik van spinthout (zacht) in toplagen, eiken planken uit diverse werelddelen (homogeniteit en consistentie van kwaliteit), afwijkingen in product specificaties, (te) snelle droogtijd en/of groeitijd, waardoor eiken planken zwak en instabiel kunnen worden en minder lang meegaan.

Uipkes kiest voor Europees eiken van de hoogste kwaliteit. Een mooie eikenhouten vloer van Uipkes gaat een leven lang mee! Een houten vloer is daarom een duurzame investering in jouw woning en draagt sterk bij aan een warme en prettige woonbeleving.

Alle houten vloerdelen die wij leveren worden in een ambachtelijke schaverij in Nederland geproduceerd. Wij kopen het duurzaam geproduceerde ruwe eikenhout gezaagd en gedroogd in bij vaste leveranciers in Nederland en België.

Voordat we de houtbewerking starten, controleren we of het aangeleverde hout de juiste kwaliteit heeft om tot een hoogwaardige vloer verwerkt te worden. Indien we tevreden zijn over de kwaliteit, starten we vervolgens de houtbewerking procedure, waarbij planken op maat gezaagd en gekleurd worden. Voor meer achtergrondinformatie: 

BEKIJK ONS HOUTEN VLOEREN MAGAZINE

Eikenhouten vloer kopen?

Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van eiken vloeren en de prijs per m2 inclusief leggen, lijm, ondervloer en BTW. Wil je misschien een eiken vloer kopen op basis van een voorbeeldvloer? Klik op de foto en vervolgens op 'prijsopgave aanvragen'. De prijs per m2 is afhankelijk van het gekozen type hout, het legpatroon, de kleur, de plankbreedte en -dikte. Je krijgt dan direct een vrijblijvende offerte met alle kosten per e-mail toegestuurd voor jouw woonsituatie. Voor meer voorbeelden kun je alle vloeren foto's bekijken.

Wil je meer weten over de mogelijkheden, legpatronen, prijzen of kleuren? Maak dan een afspraak! In onze showrooms in AlphenNaarden en Amsterdam kun je eiken vloeren in verschillende legpatronen en kleuren zien en ervaren!

Eiken Planken Vloer in Blaricum - Bison Bruin - €130.00 per m2

Wit Eiken Visgraat Vloer in Utrecht - Fris Wit - €209.00 per m2

Eikenhout in de Badkamer in Utrecht - Champagne - €228.00 per m2

Houten Vloer in Slaapkamer Rotterdam - Champagne - €146.00 per m2

Frans Eiken Visgraat in Bloemendaal - Cassave - €209.00 per m2

Frans Eiken Vloer Wassenaar - Cappuccino - €146.00 per m2

Zwarte Eikenhouten Vloer in Den Haag - Gotisch Zwart - €130.00 per m2

Eiken Visgraat Vloer Amsterdam - Champagne - €191.00 per m2

Frans Eiken sortering zorgt voor een rustig vloerbeeld

Frans Eiken

Frans eiken vloeren bestaan uit een rustige houtsoort die in de structuur gekenmerkt worden door de vlamtekening in het hout. De zogenaamde kattenpootjes (kleine kwastjes) zijn karakteriserend voor Frans eiken vloeren. De kwaliteit is rustiger vergeleken met de rustieke kwaliteit, doordat er minder en kleinere noesten zijn toegestaan.

Klassiek Frans Eiken Vloer

Classique Frans Eiken

Een classique Frans eiken vloer bevat alles van een eikenboom en heeft: onbeperkt spint, wormgaten, kop en lijf scheuren en hart. Het is een houtsortering met veel karakter, die qua houttekening veel drukker oogt dan een Frans eiken of rustiek frans eiken vloer.

Eiken planken voor mensen die van natuurdetails houden, maar minder geschikt voor strakke en minimalistisch ingerichte ruimtes, want deze eiken vloer eist veel visuele aandacht op in een ruimte.

Rustiek Frans Eiken Vloer

Rustiek Frans Eiken

Vloeren van rustiek Frans eikenhout, die zijn behandeld met een naturel olie geven de woning een eigentijds, maar tegelijk ook een neutraal karakter. Deze eiken vloer kunnen wij in tientallen verschillende kleuren leveren, zoals gerookt, gerookt wit of naturel of zelfs vele zwarte kleuren. Zo kun je altijd een kleur kiezen die het beste bij de inrichting en sfeer van jouw leefomgeving past.

Bezoek onze showroom

Amsterdam
 • Roelof Hartstraat 4, 1071 VH Amsterdam
 • Openingstijden
 • 020 - 470 07 77
Alphen aan den Rijn
 • Euromarkt 113, 2408 BD Alphen aan den Rijn
 • Openingstijden
 • 0172 - 477355
Naarden-Vesting
 • Kooltjesbuurt 1, 1411 RZ Naarden
 • Openingstijden
 • 035 - 622 82 95