Een houten vloer onderhouden

Je kunt de vloer zo vaak dweilen als je wilt. Wanneer je dweilt pleeg je gelijk onderhoud aan jouw houten vloer! Als je een houten vloer bij Uipkes koopt, geven we je uitleg m.b.t. de luchtvochtigheid en krijg je een hygrometer cadeau, zodat je zelf kunt kijken of de relatieve luchtigheid goed is.

Zo eenvoudig is het dus. Hieronder vind je een beschrijving van het netjes houden van een houten vloer op een onderhoudsvriendelijke manier. Mocht de houten vloer, na jaren van intensief gebruik, slijtageplekken en beschadigingen vertonen die niet verholpen kunnen worden met dweilen of gebruik van onderhoudsolie, dan kun je ervoor kiezen om je houten vloer te laten schuren en behandelen met olie of lak, zodat jouw vloer er weer als nieuw uitziet.

LUCHTVOCHTIGHEIDSPERCENTAGE METEN

Hout is een natuurproduct dat gezaagd en kunstmatig gedroogd wordt, waarna het gebruikt kan worden in een verwarmde ruimte. Hout neemt vocht op en laat vocht los afhankelijk van het luchtvochtigheidspercentage.

Ten gevolge van deze veranderingen, zal ook het volume (in de breedte) zich enigszins vertraagd wijzigen. Hout werkt weinig als het luchtvochtigheidspercentage in de ruimte redelijk gelijk blijft. De hoogte van het luchtvochtigheidspercentage is van belang voor de mate van het werken van de vloerdelen.

Om het luchtvochtigheidspercentage te meten, gebruik je een geijkte hygrometer. Deze dien je op te hangen op ooghoogte, aan een binnenmuur, uit de zon en vrij van tocht.

Het luchtvochtigheidspercentage kan in het ‘stookseizoen’ tijdens de vorstperiode laag worden (< 40%), met als gevolg dat de vloerdelen kunnen gaan krimpen. In dat geval kan een luchtbevochtiger, in combinatie met een hygrometer een afdoende oplossing bieden.

"Hout neemt vocht op en laat vocht los afhankelijk van het luchtvochtigheidspercentage."

Indien in de vochtige periode(n) van het jaar (vooral voor- en najaar) het luchtvochtigheidspercentage boven de 75% stijgt, dien je te ontvochtigen, door bijvoorbeeld te stoken of voor langere periodes gebruik te maken van een luchtontvochtiger.

Een nagenoeg constante relatief luchtvochtigheidspercentage van ongeveer 55% met in de winter een daling van 15% en in de zomer een stijging van 15%, (ook bij jouw afwezigheid, zoals ten tijde van vakanties) is voor zowel jouw massief houten vloer, jouw houten meubelen, als voor jezelf, een gezond klimaat.

Let op: wanneer een houten vloer in de winterperiode te lang in een te droge ruimte heeft gelegen, is de reactie in de zomer (hoge luchtvochtigheid) dat de vloer extra vocht opneemt en dus te veel gaat uitzetten.

VLOER ONDERHOUDEN DOOR REGELMATIG TE REINIGEN

Om zo lang mogelijk van jouw houten vloer, behandeld met olie of lak, te genieten, is het raadzaam om de vloer regelmatig te stoffen of te stofzuigen en deze te reinigen met de artikelen die je vindt in de onderhoudsset. De dweiltoevoeging Clien-Z heeft reinigende en onderhoudswerking voor geoliede vloeren net zoals Clean Gloss als dweilmiddel voor gelakte vloeren.

Om zo lang mogelijk van jouw houten vloer te genieten, is het raadzaam om de vloer regelmatig te reinigen met de artikelen die u in de onderhoudsset vindt. Wanneer je het juiste vloeronderhoud pleegt, zal dat de levensduur van jouw vloer en de afwerking ervan verlengen.

Tevens is het mogelijk om op zwaar belaste delen, waar slijtage zichtbaar wordt, de vloer plaatselijk bij te werken. Bij gelakte vloeren zal slijtage langer op zich laten wachten, met dien verstande dat als slijtage zichtbaar wordt er niet plaatselijk kan worden bijgewerkt. Meestal moet de volledige vloer dan geschuurd en gelakt worden.

Zorg ervoor dat er bij de deur een mat ligt zodat het ergste vuil niet op de houten vloer terecht komt. Plaats onder tafels, stoelen en ander meubilair viltjes zodat de vloer niet kan beschadigen door harde materialen. Controleer bij stoelen of er parketwieltjes gemonteerd zijn.

VLOERONDERHOUD IN JOUW KEUKEN

De vloerdelen en de afwerkingsmiddelen zijn van een dusdanige samenstelling dat de massief houten vloer, de verouderde houten vloer of het lamelparket ook in de keuken gelegd kunnen worden.

Je kunt alle soorten vloeistof (exclusief bijtende of agressieve vloeistoffen, zoals ammoniak en gootsteenontstopper) op de vloer morsen zonder dat dit schade aan het hout oplevert.

Omdat de keuken een ruimte is die in verhouding meer slijt (bijvoorbeeld voor het aanrecht) is het in veel gevallen nodig om meer vloeronderhoud te plegen aan de keukenvloer (minimaal plaatselijk tweemaal per jaar onderhoudsolie aanbrengen) dan aan de rest van de vloer.

"Hout is een natuurproduct dat gezaagd en kunstmatig gedroogd wordt, waarna het gebruikt kan worden in een verwarmde ruimte."

GEBRUIK VAN REVOL ONDERHOUD/ REPARATIE OLIE

Na enkele maanden tot een jaar kan de vloer, afhankelijk van de belasting, loopbeschadigingen of andere slijtage, plekken gaan vertonen. Slijtageplekken zijn herkenbaar aan grijze plekken die zich concentreren op die delen van de vloer waar je altijd loopt, staat of zit.

Om deze plekken opnieuw te voorzien van bescherming, dien je de vloer te reinigen met Clien-Z ,daarna te dweilen met schoon water en nadat de vloer opgedroogd is (na circa 3 uur) kun je de oppervlakte behandelen met Revol onderhoud/reparatieolie.

Belangrijk hierbij is dat je de olie vooral dun aanbrengt met een niet pluizende doek. Behandel niet te grote oppervlaktes in één keer, zodat je binnen 10 minuten na het aanbrengen het overtollige Revol er volledig af kan wrijven.

Direct na het aanbrengen van de Revol de vloer nawrijven met een schone doek, totdat er geen glans meer op de vloer zichtbaar is. Glans betekent dat er teveel Revol op de vloer achter is gebleven, welke na droging (circa 12 uur) alleen nog te verwijderen is door gebruik te maken van een schuurmateriaal.

Na deze Revol behandeling kunt u de vloer pas na 14 dagen weer dweilen.

BRANDGEVAAR

De bij het aanbrengen van de onderhoudsolie gebruikte doeken, direct na gebruik, minimaal 24 uur uithangen en nat maken voordat je ze afvoert in het huisvuil, in verband met brandgevaar veroorzaakt door broei!