Ondervloeren

Een houten vloer kan op verschillende manieren gelegd worden. De te gebruiken methode is afhankelijk van de huidige vloer van jouw woning. Deze vloer fungeert als ondervloer en basis voor jouw nieuwe vloer.

Onze houten vloeren kunnen op praktisch alle basis vloeren (dekvloeren genoemd) worden gelegd. Voor elke basisvloer geldt dat deze blijvend droog, hard, vlak (dit betekent niet perse waterpas), schoon, goed dragend, sterk en vormvast moeten zijn. 

Het advies is om de vloeren af te dekken bij de uitvoering van andere werkzaamheden, hierbij is deze beschermd tegen vuiligheid en vochtigheid. Dit hoeft enkel tijdens het uitvoeren van andere werkzaamheden. Let op, het afdekken van nieuwe gestorte dekvloeren (zand/cement, Anhydriet, Hout magnesiet/ Monoliet) kan invloed hebben op de duur van het drogingsproces. 

Voor het plaatsen van de houten vloer adviseren we een vlakheidsklasse 2 voor het mooiste eindresultaat. Hierbij mag de vloer over een lengte van 2 meter een maximaal verloop van 4 mm in hoogte hebben.

De installatie van de houten vloeren kan zowel zwevend of verlijmd zijn. Welke legwijze toegepast kan worden is afhankelijk van het type basisvloer en legpatroon. 

Hieronder leggen we de meest voorkomende dekvloeren uit en de diverse aandachtspunten waarmee rekening gehouden dient te worden ter voorbereiding van het leggen van een houten vloer.

Algemene aandachtspunten voor de ondervloer

  • Ondervloer dient schoon te zijn (vrij van kalk, lijm en verfresten)
  • Ondervloer moet goed dragend(constructie), sterk en vormvast zijn
  • Ondervloer moet blijvend droog en hard zijn
  • Ondervloer moet vlak zijn (LET OP: ondervloer hoeft dus niet waterpas te zijn!)
  • Let op het afdekken kan invloed hebben op de duur van het drogingsproces, maar voorkomt vervuiling
  • Vlakheidsklasse 2 is wenselijk

 

WERKVLOER

De bovenste laag van de ondervloer wordt als werkvloer beschouwd. Onze ervaren inspecteur beoordeelt of deze laag geschikt is om een houten vloer op te leggen. Soms is het nodig om de kwaliteit van de bestaande ondervloer te verbeteren. Wij hebben altijd een oplossing. Voor alle werkvloeren geldt dat ze vlak, droog en vormvast moeten zijn. We zetten de bijzonderheden van de verschillende soorten ondervloeren voor je op een rij.

Parket Ondervloer

Parket ondervloer

Parketvloeren die verlijmd zijn gelegd vormen een prima basis.

Hout magnesiet ondervloer

HOUT MAGNESIET

Een magnesietvloer is een lichtgewicht dekvloer

Fermacell vloerplaat gelegd in woonhuis

Estrich vloeren

In de renovatie en steeds meer in de nieuwbouw, wordt gebruik gemaakt van gipsvezel/Estrich vloeren als ondervloer. Een bekende Estrich vloer is de Fermacell vloer

Een houten vloer kan op een zandcementvloer worden gelegd

Zandcementvloer

Deze vloeren komen veel in nieuwbouwwoningen voor.

Houten Ondervloer

Houten ondervloer

Deze vloer vormt een prima basis voor jouw nieuwe houten vloer.

Een houten vloer kan op een anhydriet gietvloer worden gelegd

Anhydriet gietvloer

Anhydriet gietvloeren worden veel toegepast in nieuwbouwprojecten. Deze soort vloeren kunnen snel aangebracht worden en zijn ongevoeliger voor scheurvorming.

Kurk ondervloer waarop een houten vloer kan worden gelegd

Kurk ondervloer

Deze vloeren zijn sterk elastisch en relatief zacht.

Een tegel ondervloer is een prima basis om een houten vloer op te leggen

Tegel ondervloer

Egaliseren biedt uitkomst bij deze ondervloeren.