Een parketvloer bestaat uit houten delen in verschillende formaten die in diverse patronen gelegd kunnen worden. Is jouw bestaande parketvloer volledig verlijmd aan de ondervloer? Dan is het mogelijk om jouw nieuwe houten vloer hierop te leggen, we gebruiken dan een hoogelastische lijm in combinatie met een gelaagde vloer.

PARKETVLOER ALS ONDERVLOER

Een bestaande parketvloer of kurkvloer is geschikt als basis om een nieuwe houten vloer op toe te passen. Bestaande parketvloeren zijn vaak traditioneel geplaatst, ook bekend als tapis. Waarbij de toplaag aan de onderlaag vernageld of gespijkerd ligt. Hierbij geldt dat de bestaande parketvloer goed vast moet liggen.

Vochtigheid

Hout heeft doorgaans een vochtpercentage van 12%. Het is belangrijk dat de werking van de bestaande houten vloer geen invloed heeft op de houten vloer.

Vlakheid van de vloer

De kurk of bestaande houten vloer dienen voldoende vlak te zijn. De houten vloer volgt de ondervloer. Indien de bestaande parket of kurk vloer niet voldoende vlak is, zal deze eerst vlak gemaakt dienen te worden. Dit kan door een ondervloer te gebruiken, zoals een folie of spaanplaat.

Zwevende of verlijmde installatie?

Kurk is sterk elastisch en relatief zacht, hier kan een houten vloer niet direct op verlijmd worden. Een houten vloer kan er zwevend op gelegd worden in combinatie met een ondervloer welke oneffenheden kan verhelpen. In een zwevende vloer zal altijd beweging aanwezig zijn.

Op een bestaande parketvloer kan een houten vloer verlijmd worden, mits de bestaande vloer vast ligt. Daarnaast kan een houten vloer zwevend gelegd worden op een bestaande parket vloer. Patroonvloeren, zoals visgraat en Hongaarse punt vloeren, worden altijd vol verlijmd aan de ondervloer. Een planken patroon kan zowel zwevend als verlijmd geïnstalleerd worden. 

Aandachtspunten voor de huidige parketvloer/ kurkvloer als ondervloer

  • Ter voorbereiding dient een oude parketvloer geschuurd te worden alvorens een houten vloer hierop verlijmd kan worden
  • Houd rekening met deuren en dorpels wanneer een houten vloer op een kurk of bestaande houten vloer wordt gelegd