Zandcementvloer

Zandcementvloeren zijn afwerkvloeren van zand dat is gebonden door cement. Deze vloeren worden veel in de woningbouw toegepast en zijn soms voorzien van een slijtlaag. Kortom een uitstekende basis voor iedere houten vloer.

ZANDCEMENTVLOER ALS ONDERVLOER

Onze houten vloeren kunnen op praktisch alle basisvloeren worden gelegd. Voor elke basisvloer geldt dat deze blijvend droog, hard, vlak, schoon én goed dragend moeten zijn. 

Een zandcementvloer is qua vochtgevoeligheid iets minder kritisch dan een anhydriet gietvloer. Een zandcementvloer is vochtbestendiger en de poriën zijn ruimer dan die van anhydrietvloer. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat vocht dat eventueel wordt aangevoerd vanuit de constructievloer sneller verdampt. De open structuur maakt de cementvloer daarnaast ook lichter van gewicht. Bij een zandcementvloer is in het algemeen een restvochtpercentage vereist van maximaal 2.0 %.

Tijdens de voorinspectie die we na aankoop van een vloer in overleg met jou plannen, wordt duidelijk of het noodzakelijk is om een voorstrijkmiddel te gebruiken.

‘Een voorstrijkmiddel, ook wel primer genoemd, verbetert de hechting van jouw basisvloer.’

HET LEGGEN VAN DE VLOER

Natuurlijk kunnen wij de vloer voor je leggen en afwerken. Als je er de voorkeur aan geeft om deze werkzaamheden zelf uit te voeren kun je dit doen aan de hand van de volgende stappen:

  • Lijm de tussenvloer op de zandcementvloer. Gebruik spaanplaatbroodjes van 15 × 20 cm, 12 mm dik en verlijm ze met dispersielijm (Mk 80 of een gelijkwaardig product, de temperatuur van de lijm is minimaal 15 ºC). Let op: als u een voorstrijkmiddel op de basisvloer heeft aangebracht, verlijmt u na de droogtijd de spaanplaatbroodjes met tweecomponentenlijm in plaats van dispersielijm!
  • Breng de lijmlaag regelmatig aan met een nieuwe 100 grams lijmkam, gebruik ca 1,2 kg per m2.
  • Houd ± 20mm afstand ten opzichte van de muren
  • Leg het spaanplaat haaks op de legrichting.
  • Laat de spaanplaatjes 50% van elkaar verspringen.
  • De droogtijd van de lijm is 12 uur, tussentijds niet betreden.
  • Schuur het tussenvloervlak met een parket(band)schuurmachine (korrel 24) en gebruik voor de zijkanten schuren een kantenschuurmachine (ook korrel 24).
  • Ga daarna verder met het verlijmd leggen van de vloerdelen op de spaanplaat tussenvloer.
  • Werk de vloer tot slot af met de gewenste olie of lak.