Houten vloer in appartement

Kan een houten vloer in een appartement worden gelegd? Ja, dat kan. Houten vloeren in welke vorm dan ook, planken, visgraat of Hongaarse punt, kunnen in ieder appartement worden gelegd met een al of niet aangepaste ondervloer betrekking hebbende op de geluidsisolatie.

Al decennia lang zorgen houten vloeren voor sfeer en karakter in woningen en appartementen. Bij appartementen heb je te maken met woningen naast elkaar en boven elkaar. Iets wat hier vaak mee gepaard gaat is geluid. Om ervoor te zorgen dat jij en je buren comfortabel kunnen wonen worden er vanuit de VVE eisen gesteld in bijvoorbeeld het toepassen van vloerbedekking. Maar hoe kan je dan toch genieten van een mooie houten vloer in de appartement?

Huidige (zwevende) dekvloeren

Een dekvloer is de bovenlaag van een de vloer in het appartement welke door de bouwer is aangebracht. Dit kan een zandcement of een Anhydriet vloer zijn. De laatste jaren worden meer en meer appartementen opgeleverd met een zogenoemde zwevende dekvloer. Dat wil zeggen dat de dekvloer daadwerkelijke zwevend, los ligt van de betonvloer. De bouwer brengt hier een geluidsisolerende materiaal aan voordat de dekvloer is aangebracht. De meeste appartement die nu gebouwd worden hebben dus een zwevende dekvloer welke zorgt dat er geen of nauwelijks contact geluid ontstaat. 

In veel reglementen van de vereniging van eigenaren staat beschreven dat bij een harde vloerbedekking een geluid reducerende ondervloer geplaatst moet worden. Bij oudere appartementen klopt dit, echter is dit bij de nieuwere appartement met zwevende dekvloeren niet correct.

Een veelgemaakte fout is het gebruik van "oude” standaard reglementen door de notaris omdat dit immers de afgelopen decennia een gebruikelijke wens was. 

Men houdt hier geen rekening met de nieuwe techniek van het toepassen van de zwevende dekvloer tijdens de bouw.

Wanneer de eisen/reglementen worden opgesteld worden vaak oudere stukken geraadpleegd. Hierin worden vaak stukken gebruikt waarin de bouwkundige situatie anders is dan bij nieuw gebouwde appartementen. Wanneer een zwevende dekvloer wordt toegepast dient een houten vloer altijd verlijmd te worden. Wanneer je een zwevende vloer op een zwevende dekvloer gaat toepassen ontstaat er juist een vervelend geluid. Zie hier een stuk van de Nationale Stichting Geluidshinder.

 

Zandcement, anhydriet, houten ondervloer

In appartementen met dekvloeren (Anhydriet of Zandcement ) direct op de draagvloer, of alleen een houten draagvloer, zal altijd een geluiddempende ondervloer moeten worden toegepast. Hiervoor zijn er diverse ondervloeren geschikt. Zo kan in geval van een zandcement of een Anhydriet vloer kurk worden geplakt. In geval van een houten constructieve vloer kan een Fermacell vloer worden gelegd. 

Houten vloeren die zwevend kunnen worden gelegd, zoals een planken vloer, worden voorzien van een losliggende geluidsisolatie ( -/-10 dBa) Houten vloeren die verlijmd moeten worden gelegd, zoals visgraat of hongaarse punt, worden voorzien van een verlijmd geluiddempend product ( -/-10dBa).

Appartement met vloerverwarming

Houten vloeren gaan al tientallen jaren goed samen met vloerverwarming- en koeling. Vooral in de nieuwbouw wordt veel vloerverwarming toegepast. Met de keus uit 17 patronen en 90 maatwerk kleuren is een houten vloer voor ieders wens samen te stellen. De houten vloer kan rechtstreeks op de ondervloer met vloerverwarming worden gelegd. Hierbij ervaar je de warmte van het hout en de vloerverwarming. 

Kan vloerverwarming worden aangelegd in een bestaand appartement?


In bestaande appartementen is het ook mogelijk om vloerverwarming toe te passen. In veel gevallen zoals met een zandcement dekvloer kan de vloerverwarming worden ingefreesd. Hierbij ga je minimaal in hoogte omhoog. 
Bij houten draagvloeren kan middels een Fermacell vloer vloerverwarming worden ingefreesd. De Fermacell vloer kan desgewenst met geluidreductie worden toegepast. Daarnaast kunnen zwevende vloeren met een speciale warmte doorlatende folie gelegd worden op vloerverwarming systemen. Hiermee wordt voldaan aan de eis omtrent geluidreductie. Overleg altijd goed met de VVE over het toepassen van vloerverwarming. 

Duurzaam

Houten vloeren zijn duurzame en waarde toevoegende vloeren voor jouw appartement. De houten vloeren van Uipkes gaan een leven lang mee, hierdoor hoeft de vloer niet eens in de 10-15 jaar te worden vervangen. Naast de economische voordelen bieden hout ook ecologische voordelen.

Hout is met wol en kurk de enige herwinbare vloer bedekking. Het zorgt voor een gezonde leefomgeving, en slaat CO2 op zolang het niet verbrandt wordt.

Kan een houten vloer drempelloos worden gelegd?

In appartementen of woningen kan een houten vloer drempelloos worden gelegd waardoor eenheid en rust wordt gecreëerd. De houten vloer zal hierin de ondervloer volgen. Als de ondervloer overal op de zelfde hoogte ligt kan gemakkelijk worden doorgelegd tussen de verschillende ruimtes. Door de behandeling is een houten vloer ook door te leggen in de badkamer. Indien hierin hoogteverschillen zitten kan dit in veel gevallen worden opgevangen door een ondervloer of door de ondervloer op te vullen. 

Ook het aansluiten van de houten vloer op een ander vloertypen is mogelijk. De houten vloer kan "koud" tegen het andere vloertypen aangelegd worden. Wanneer de vloeren op dezelfde hoogte worden gebracht hoeft hierbij dus geen drempel geplaatst te worden. 

Is een houten vloer onderhoudsvriendelijk?

Een houten vloer is onderhoudsvriendelijk! Het onderhoud van de houten vloeren bestaat uit het periodiek stofzuigen en dweilen van de vloer. Voorheen diende een houten vloer vaak geschuurd te worden, met een Lak of Hardwachs behandeling is dit ook nog het geval. Bij een geoliede houten vloer van Uipkes is het schuren niet meer nodig. Afhankelijk van het gebruik zal de houten vloer na 3-5 jaar weer behandelt moeten worden met olie. Hierbij hoeft de vloer niet geschuurd te worden.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Kom langs voor een adviesgesprek in een van onze showrooms en ontvang maatwerk advies voor jouw appartement.