Houten visgraat vloeren zorgen voor een natuurlijke uitstraling in de woonkamer

De mooiste houten vloeren voor in de woonkamer

De woonkamer is vaak de grootste ruimte in een woning en wordt meestal als uitgangspunt genomen voor de keuze in type vloer, het legpatroon en kleur van de vloerbedekking voor deze en aangrenzende ruimtes. Een houten vloer geeft de woonkamer een luxe en natuurlijke uitstraling die elke ander type vloer overstijgt in design, duurzaamheid en woonplezier. Een houten vloer in de woonkamer gaat een leven lang mee wanneer je kiest voor de juiste houtproducten en vakmanschap

Visgraat vloer gelegd in de woonkamer op vloerverwarming

Kwaliteit van het hout

De vloer in de woonkamer wordt intensief gebruikt door alle gezinsleden. Het is de plek waar iedereen bijeenkomt voor gemeenschappelijke activiteiten, zoals tv kijken, eten en conversaties. Intensief gebruik van een vloer zorgt dat er eerder slijtage optreedt. Dit geldt voor alle typen vloerbedekkingen. Wil je een houten vloer in de woonkamer die een lange tijd meegaat, is het van belang om voor een goede kwaliteit hout te kiezen. 

Uipkes levert het beste Europese eikenhout uit duurzaam beheerde bossen. Een hoge kwaliteit eiken vloer heeft de mooiste houttekeningen, de minste houtwerking en gaat een leven lang mee. De biologische lijnzaadolie die we gebruiken, zorgt voor een mooie, natuurlijke afwerking die tegen een stootje kan, zodat slijtage langzamer optreedt. Ook zorgt de afwerking met olie ervoor dat de houten vloer goed bestand is tegen het morsen van vloeistoffen, zoals water, koffie en wijn.

Opnieuw schuren en oliën

Het voordeel van een eiken vloer in de woonkamer is dat je de vloer na jaren gebruik, altijd opnieuw kunt schuren en oliën voor een fractie van de prijs van een nieuwe houten vloer. Ook hoef je de woonkamer niet weken te ontruimen of een de vloer eruit te slopen. Onze topvloeren kun je meermaals schuren en oliën, waardoor een houten vloer op lange termijn een uitstekende investering is.

Een van de 17 patronen van uipkes is het visgraat patroon, gelegd in de woonkamer op vloerverwarming

Legpatronen

Je kunt een houten vloer combineren met elk type interieur of woonstijl. De houten vloer in de woonkamer wordt meestal als uitgangspunt genomen voor de keuze in legpatroon en kleur. Bij Uipkes kun je uit 17 verschillende legpatronen en 90 unieke kleuren kiezen. De meeste legpatronen worden in de lengterichting van de woonkamer gelegd. Dit is ook afhankelijk van de vorm van jouw woonkamer en de lichtinval. Tijdens een adviesgesprek en voorinspectie wordt altijd gekeken wat het mooiste resultaat oplevert.

Je kunt meer foto's van houten vloeren in de woonkamer bekijken in verschillende installatiepatronen.

Hongaarse punt vloer gelegd in de kleur Edel Wit

Planken, Hongaarse punt of visgraat

De meest populaire legvormen zijn de planken vloer, de Hongaarse punt en visgraat vloer. Een variant op de visgraat vloer is het elleboog patroon. Hierbij worden het visgraat patroon een kwartslag gedraaid zodat de lijnen van de vloerdelen evenwijdig met de woonkamer lopen. Dit geeft een eigenwijs karakter aan de vloer met rechte lijnen, wat je kunt combineren met ronde of ovale meubelen om contrast te geven aan het lijnenspel.

Houten visgraat vloeren worden zonder vellingrand tussen de planken gelegd

Vellingrand

Wij leggen Hongaarse punt en visgraat vloeren zonder vellingrand. Hierdoor krijgt de vloer een moderne look en kan er ook geen vuil komen tussen de vloerdelen. De vloer straalt meer rust uit, dan wanneer je de individuele vloerdelen uitlicht met een vellingrand.

Vanuit de woonkamer kan de houten vloer doorgelegd worden in aangrenzende ruimtes voor eenheid en rust

Houten vloer doorleggen vanuit de woonkamer

Een legpatroon kun je ook doorleggen naar aan de woonkamer grenzende ruimtes, zoals de keuken en hal. Hierdoor creëer je meer eenheid en sfeer omdat het design van de ruimtes op elkaar aansluiten.

De houten vloer is gelegd in de bestaande woonkamer van een appartement in Den Haag

Zwevend of verlijmd leggen

Het voordeel van zwevende houten vloeren in de woonkamer is dat je het contactgeluid kunt verminderen. Aangezien de woonkamer een drukke ruimte is en er veel loopbewegingen plaatsvinden, kun je de geluidsoverlast voor onderburen met 11 dB verminderen door een houten vloer zwevend te leggen.

Het voordeel van een verlijmde vloer is dat dit een combinatie met vloerverwarming mogelijk maakt. Ja, houten vloeren kun je uitstekend combineren met vloerverwarming, maar wel met de beste houtproducten. Goedkoop hout is goedkoop omdat het groeiproces van de boom versneld is en de droogtijd ingekort. Dit maakt goedkope houten vloeren ongeschikt voor een combinatie met vloerverwarming, omdat deze vloerdelen sneller beschadigen of gaan ‘werken’.

Wij leggen al ruim 25 jaar houten vloeren op vloerverwarming en de technieken en materialen zijn over de tijd alleen maar beter geworden. Aangezien wij alleen de beste kwaliteit hout gebruiken voor onze projecten, is een combinatie met vloerverwarming geen enkel probleem. De gevoelservaring en uiterlijk van hout op vloerverwarming is absoluut een klasse apart in vergelijking tot laminaat of PVC.

 

Lichte planken vloer gelegd in de woonkamer van een appartement

Advies op maat

Past een lichte of donkere eiken vloer beter in mijn woonkamer? Welk legpatroon past het beste bij mijn woonstijl? In onze showroom kun je een vrijblijvend advies ontvangen over jouw nieuwe houten vloer. 

Je kunt foto’s meenemen van jouw woonkamer om ideeën te bespreken. Het is mogelijk om sample borden of houtstalen mee te nemen om te kijken wat het mooiste past in jouw woonkamer. Onze adviseurs hebben veel ervaring en denken actief met je mee om jouw droomvloer te realiseren. We zien je graag in één van onze showrooms in Alphen, Amsterdam of Naarden.