Wil je advies ontvangen over een nieuwe houten vloer? Dit kan tijdens een videobelafspraak. Wij kunnen tijdens een videogesprek kleurenvoorbeelden laten zien, vragen beantwoorden en aan de hand van informatie over jouw woning een advies opstellen en direct naar je toe sturen. De komende weken blijven we elke dag met ons team van eigen vloerenleggers de vloeren leveren en leggen, zodat jouw verbouwplanning of verhuizing geen vertraging hoeft op te lopen. Ook in deze tijd zetten we ons volledig in om jouw huis, jouw thuis te maken. Maak een videobelafspraak via de link hieronder of neem contact met ons op maandag-vrijdag tussen 10.00-18.00 en zaterdag tussen 10.00 - 17.00 op 0172-477355 of info@uipkes.nl. Wil je liever naar de showroom komen? Plan alvast een showroomafspraak in voor eind januari en wees de drukte voor!

HOUTVOCHTGEHALTE
Hout bevat veel vocht. Ook wanneer het hout verwerkt is tot een houten vloer, blijft het nog een behoorlijke hoeveelheid vocht bevatten. Daarnaast neemt hout voortdurend vocht op uit zijn omgeving en geeft het vervolgens ook weer vocht af aan zijn omgeving. Het houtvochtgehalte is één van de belangrijkste eigenschappen van een stuk hout.
WATER EN HOUT
Aan de buitenkant is dit alleen weinig of niet te zien aan het hout zelf. Water komt op twee verschillende manieren in hout voor; namelijk in de celholten als vrij water en binnenin de celwanden als gebonden water. Wanneer vers hout droogt in een droge omgevingslucht, verdwijnt eerst het vrije water uit de celholten. Wanneer al het vrije water uit het hout is verdwenen en alleen nog in gebonden toestand in het hout voorkomt spreekt men over het vezelverzadigingspunt. Pas nadat al het vrije water uit het hout is gedroogd, begint ook het gebonden water uit het hout te verdwijnen. Het gebonden water uit het hout wordt echter nooit helemaal aan de lucht afgestaan, behalve wanneer men het hout droogt in een oven bij een temperatuur hoger dan 100°C.

DROOGGEWICHT VAN HOUT
Het houtvochtgehalte is de massa aanwezige water, uitgedrukt in een percentage van de massa van het absoluut droge hout (drooggewicht van het hout). Onder drooggewicht verstaat men het gewicht dat wordt verkregen na droging van het hout in een oven bij een temperatuur van 103°C à 105°C totdat het gewicht constant blijft. Bij zware houtsoorten is het houtvochtgehalte van de levende boom lager dan bij lichte houtsoorten. Bij zware houtsoorten zijn de celwanden immers dikker, zodat er minder plaats overblijft voor de opslag van water.
TOESTAND EN TEMPERATUUR VAN HOUT
Het vochtgehalte van hout hangt samen met de toestand van de lucht die het hout omgeeft en de temperatuur. De hoeveelheid vocht die zicht in de lucht bevindt, worden gemeten in relatieve vochtigheid (rv). De relatieve vochtigheid geeft dus aan hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt. Lucht kan slecht een beperkte hoeveelheid vocht bevatten; hoeveel hangt af van de temperatuur. De relatieve vochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp de lucht bij de heersende temperatuur bevat, dus hoe vochtig is het. Een waarde van 100% betekent dat de lucht een maximale hoeveelheid waterdamp heeft. De lucht is dan verzadigd.
Bij een relatieve vochtigheid van 50% bevat de lucht bij de heersende temperatuur de helft van de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp. Wanneer men hout gedurende een voldoende lange periode aan lucht met een constante relatieve vochtigheid blootstelt, zal het een vochtgehalte krijgen dat in evenwicht is met deze relatieve vochtigheid. Men noemt dit het evenwichtsvochtgehalte van het hout. Het evenwichtsvochtgehalte van het hout is bij dezelfde relatieve vochtigheid en temperatuur van de lucht niet voor alle houtsoorten gelijk.