Wil je advies ontvangen over een nieuwe houten vloer? Dit kan tijdens een videobelafspraak. Wij kunnen tijdens een videogesprek kleurenvoorbeelden laten zien, vragen beantwoorden en aan de hand van informatie over jouw woning een advies opstellen en direct naar je toe sturen. De komende weken blijven we elke dag met ons team van eigen vloerenleggers de vloeren leveren en leggen, zodat jouw verbouwplanning of verhuizing geen vertraging hoeft op te lopen. Ook in deze tijd zetten we ons volledig in om jouw huis, jouw thuis te maken. Maak een videobelafspraak via de link hieronder of neem contact met ons op maandag-vrijdag tussen 10.00-18.00 en zaterdag tussen 10.00 - 17.00 op 0172-477355 of info@uipkes.nl. Wil je liever naar de showroom komen? Plan alvast een showroomafspraak in voor eind januari en wees de drukte voor!

VOLUMIEKE MASSA
Bij veel materialen wordt gesproken van de relatieve dichtheid of soortelijk gewicht. Dit is de verhouding van de massa van een bepaald volume van die stof tot de massa van eenzelfde volume water. Voor hout is deze grootheid echter niet goed te gebruiken vanwege de grote variatie in vochtgehalte met als gevolg dat de massa van hout varieert en het volume van hout niet altijd constant is. Bij hout spreekt men liever van volumieke massa.
VOCHTGEHALTE
Deze is afhankelijk van het vochtgehalte. Bij veranderend vochtgehalte beneden het vezelverzadigingspunt veranderen zowel het volume als de massa. De volumieke massa verandert daardoor ook. Bij vochtgehalten boven het vezelverzadigingspunt verandert nog slechts de massa, de afmetingen zijn maximaal geworden en daarmee dus het volume. De volumieke massa wordt in de praktijk gegeven bij een bepaald vochtgehalte van bijvoorbeeld 10%. De volumieke massa van hout verschilt sterk tussen de houtsoorten en binnen de houtsoort, zelfs binnen één boom kunnen aanzienlijke verschillen waargenomen worden.

JAARRINGEN EN VOLUMIEKE MASSA
Een oude opvatting die binnen de Europese houthandel nog vrijwel algemeen geldt is, is dat voor Europese houtsoorten bij naaldhoutsoorten smalle jaarringen op relatief zwaar hout wijzen en bij loofhoutsoorten juist brede ringen deze aanwijzingen geven. Er zijn echter veel uitzonderingen op de regel, zodat de groeiringbreedte niet als een absolute maatstaf voor de volumieke massa, en dus voor de sterkte, kan gelden.

BEÏNVLOEDING VOLUMIEKE MASSA
De volumieke massa wordt beïnvloed door de leeftijd waarop het hout in de boom is gevormd en ook kan de ligging van het hout in de stam enige invloed hierop hebben. Vooral bij naaldhout speelt de verhouding in de gevormde hoeveelheid van het relatief dunwandige voorjaarshout tot het relatief dikwandige zomerhout een belangrijke rol. Tenslotte kunnen erfelijke aanleg en milieufactoren storend op dit verband werken. Bij tropische houtsoorten zijn er gewoonlijk geen groeiringen waardoor zulke aanwijzingen voor de volumieke massa geheel ontbreken.