Warmte eigenschappen

Hout heeft een lage soortelijke warmte, ongeveer de helft van die van steen. Deze eigenschap maakt dat hout snel warm aanvoelt. Vloeren, wanden en meubels voelen na het aanzetten van de verwarming snel aangenaam aan, ook al is de stenen muur erachter nog zeer koud. Omdat hout snel de kamertemperatuur aanneemt, voelt een planken vloer in de regel dus lekker warm aan.

WARMTEUITSTRALING

Niet alleen de houtsoort die je uitkiest heeft invloed op de warmteuitstraling maar ook de kleur van de planken. Er zijn diverse mogelijkheden met betrekking tot warmte-isolatie in combinatie met planken. Net zoals alle materialen zet hout door verwarming uit. De warmte uitzettings-coëfficiënt van hout is echter zeer gering, zodat dit uitzetten in de praktijk verwaarloosd kan worden.

Bovendien verliest hout bij opwarming meestal water, zodat het beneden het vezelverzadigingspunt gaat krimpen. Deze krimpt overtreft in de praktijk bijna altijd het uitzetten door opwarming. Zelfs bij hoge temperaturen zal hout dus nog vormstabiel blijven, wat belangrijk is bij brand. Lees meer over vloerverwarming onder een houten vloer.