Houten Vloer Legpatronen

De mooiste legpatronen: een overzicht 

Houten vloeren kun je op verschillende manieren leggen en deze legpatronen hebben veel impact op de sfeer in je woning. Creëer de gewenste vibe met behulp van de perfecte massief houten vloer of lamelparket. Uipkes Houten Vloeren is gespecialiseerd in vijf legpatronen: planken vloeren, visgraat vloeren, Hongaarse punt vloeren, Versailles vloeren en kopshout vloeren.

Planken Houten Vloeren & Planken Parket

Planken vloeren

Het meest bekende legpatroon van houten vloeren is het planken patroon. Een planken patroonvloer is het meest toegepaste en traditionele legpatroon voor massief houten vloeren en parket.

De schoonheid van het planken legpatroon zit in de houttekening van de houtsoort, de kleurafwerking van de planken en de grote mogelijkheden in breedtes en lengtes van de planken.

BEKIJK VOORBEELDEN VAN PLANKEN VLOEREN

Visgraat Vloeren & Visgraat Parket Legpatroon

Visgraat Vloeren

Houten vloeren in visgraatpatroon: een klassieke vloer met een moderne knipoog! 

Visgraat vloeren van massief eiken of een gelaagde plank zijn door de grote maatvoering de nieuwe versie van de klassieke visgraat vloer. Massief houten visgraat vloeren en visgraat lamelparket kunnen werkelijk in alle ruimtes van het huis gelegd worden. 

BEKIJK VOORBEELDEN VAN VISGRAAT VLOEREN

Hongaarse punt Vloeren & Hongaarse punt Parket Legpatroon

Hongaarse Punt Vloeren

De 'Hongaarse punt' patroonvloer heeft een authentieke uitstraling. De vloerdelen liggen onder een hoek van 60º en sluiten aan de bovenzijde aan, waardoor een zogenaamde "sergeantstreep" ontstaat.

Het effect is een vloer die iets rustiger of strakker oogt dan een visgraat legpatroon. De Hongaarse punt is er ook in vele kleurafwerkingen verkrijgbaar.

BEKIJK VOORBEELDEN VAN HONGAARSE PUNT VLOEREN

Versailles Vloer

Versailles patroon vloeren

Het Versailles patroon, gebaseerd op de Middeleeuwse patroonvloer van Lodewijk XIV in het Paleis van Versailles, is een klassieke houten tegel die doet denken aan een diagonaal vlechtwerk van blokken met daar omheen een kader van eiken stroken.

De vloeren ogen chique en zijn prachtig te combineren met klassieke- of een moderne inrichting.

BEKIJK VOORBEELDEN VAN VERSAILLES VLOEREN

Kopshout Vloeren & Kopshout Parket Legpatroon

Kopshout Vloeren

De kopshout vloeren van Uipkes zijn gemaakt van massief houten blokjes welke uit de dwarsrichting van de stam komen. Dit geeft als bijzondere eigenschap dat de jaarringen van de stam in elk vlakje zichtbaar zijn.

Een kopshouten vloer is zo slijtvast dat het daarom ook geschikt is voor zware bedrijfsmatige toepassingen.

BEKIJK VOORBEELDEN VAN KOPSHOUT VLOEREN

Legpatronen

Massief houten vloeren en lamelparket kun je met verschillende plaatsings- en lijmtechnieken op vele manieren leggen. In welke vorm je een houten vloer legt, wordt het legpatroon genoemd. De manier waarop je de vloer legt en op welke ondergrond, worden legmethoden genoemd. Lees meer informatie over een houten vloer leggen.

Planken Parket Legpatroon

Planken vloeren

Het planken patroon is een modern en tijdloos legpatroon. Het is krachtig door eenvoud en daarom het meest bekende en meest toegepaste legpatroon voor massief houten vloeren en parket.

De rust die dit legpatroon uitstraalt zorgt ervoor dat je aandacht naar de schoonheid van de houttekening van de gekozen houtsoort en de kleurafwerking van de planken gaat. Ook maakt de breedte en lengte van de planken een groot verschil in de ‘look and feel’ en hierin is heel veel mogelijk.

Planken Vloeren
Visgraat Vloer Patroon

Visgraat Vloeren

De klassieke houten vloer in een visgraatpatroon mag weer gezien worden. Sterker nog: deze is enorm populair. De visgraat is een absolute klassieker, maar wel met een moderne twist. Mede door grotere variaties van het patroon in massief eiken of creëer een bijzonder effect met een gelaagde plank.

Massief houten visgraatvloeren en visgraat lamelparket passen werkelijk in elke ruimte van het huis.

Lees meer over visgraat vloeren
Hongaarse Punt Vloeren

Hongaarse Punt Vloeren

Het effect van een ‘Hongaarse punt’ patroon is een vloer die rustiger en strakker oogt dan bijvoorbeeld een visgraat legpatroon. De vloerdelen zijn gelegd onder een hoek van 60° en sluiten aan de bovenzijde aan. Hierdoor ontstaat een zogenoemde ‘sergeantstreep’ die zorgt voor een authentieke uitstraling van de vloer.

De Hongaarse punt is te krijgen in verschillende subtiele of juist meer opvallende kleurafwerkingen.

Lees meer over Hongaarse Punt vloeren
Versailles parquet flooring

Versailles patroon vloeren

Het Versailles patroon is gebaseerd op de Middeleeuwste patroonvloer van Lodewijk XIV in het paleis van Versailles. Het patroon is opgebouwd uit klassieke houten tegels met een diagonaal vlechtwerk en daaromheen steeds een vierkant kader van eiken.

Een vloer met een chique uitstraling die perfect past bij zowel een strak modern als een warm klassiek interieur.

lees meer over Versailles patroon vloeren
Kopshout Vloeren

Kopshout Vloeren

Hout leeft, is duurzaam en heeft een warme uitstraling en dat is bij de kopshouten vloeren van Uipkes duidelijk te zien. De massief houten blokjes komen uit de dwarsrichtingen van de stam en hierdoor zijn de jaarringen van de stam zichtbaar in elk blokje.

Deze bijzondere vloer is niet alleen levendig, maar ook zo slijtvast dat deze zelfs geschikt is voor zware bedrijfsmatige toepassingen.

Lees meer over Kopshout vloeren