Duurzaamheid & Milieu

Houten vloeren: een duurzame en gezonde vloerkeuze

17 Mar 2023
Readtime 6 minutes
uipkes
Duurzame houten vloer in de woonkamer
Duurzame houten vloer in de woonkamer
Foto: Uipkes

Een houten vloer is een duurzame en gezonde keuze als vloerbedekking. In dit blogartikel vertellen we je waarom dat zo is.

Duurzaamheid en gezond leven

Steeds meer mensen vinden duurzaamheid en gezond leven belangrijk. Gezonde voedingsproducten, sportabonnementen en zonnepanelen worden massaal gekocht. Maar de vloer? Die wordt helaas vaak over het hoofd gezien.

Zonde, want de verschillende soorten vloeren zijn lang niet allemaal even duurzaam en gezond. Het beste voorbeeld hiervan zijn PVC vloeren. De productie van dit type vloer is alles behalve milieuvriendelijk, bovendien kunnen er schadelijke stoffen in de vloer zitten.

Daarentegen is een houten vloer een duurzame en gezonde vloerkeuze.

Waarom is een houten vloer duurzaam?

  • Hout is een natuurproduct en is hernieuwbaar. Door een vloer te kopen die gemaakt is van hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen draag je bij aan een duurzame wereld en aan het in stand houden van onze bossen.
  • Een houten vloer kan, mits goed onderhouden, een leven lang meegaan. Hierdoor hoef je niet steeds een nieuwe vloer te kopen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.
  • Mocht de vloerkleur na verloop van tijd niet meer naar je zin zijn, dan kunnen we de vloer schuren en met een nieuwe kleur afwerken. Geen enkele andere vloersoort biedt dit voordeel.
  • Een houten vloer in de vorm van lamelparket heeft een lage warmteweerstand en reageert nauwelijks op schommelingen in de temperatuur of het vochtgehalte. Daardoor kun je de vloer zonder problemen met vloerverwarming combineren. Vloerverwarming is een duurzame manier van verwarmen. Een duurzame houten vloer met vloerverwarming is dus dubbel winst.
  • Een houten vloer op vloerverwarming biedt ook voordelen voor mensen die stof gevoelig zijn en/of kwetsbare longen en allergieën hebben. Door vloerverwarming in te zetten als hoofdverwarming, kun stoffige radiatoren verwijderen. Bovendien hebben schimmels minder kans zich te ontwikkelen doordat vloerverwarming voor een lage luchtvochtigheid zorgt. Ook kunnen er bij houten vloeren geen schadelijke stoffen vrijkomen wanneer je ze verwarmt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld PVC vloeren.
  • Doordat een houten vloer heel lang meegaat en eenvoudig te vernieuwen is, kun je een houten vloer als langetermijninvestering zien die de waarde van je woning verhoogt.

Een duurzame houten vloer is van kernhout gemaakt

Als je je gaat oriënteren op houten vloeren kom je er al snel achter dat de prijzen van de verschillende aanbieders flink uiteen kunnen lopen. Van een vierkante meter prijs van boven de honderd euro tot prijzen van enkele tientjes.

De grote prijsverschillen zijn meestal te verklaren door het hout waarvan de vloer is gemaakt, maar ook omdat sommige aanbieders prijzen exclusief BTW, ondervloer, lijm en leggen tonen, waar anderen een totale m2 prijs tonen, zoals bij Uipkes het geval is. Kijk dus goed wat allemaal is inbegrepen in een m2 prijs van houten vloeren.

Goedkope houten vloeren zijn meestal van spinthout gemaakt. Oftewel, het hout dat tussen de kern en de bast van de boom zit en van nature niet zo sterk is. Ook worden er weleens eiken vloerdelen geleverd die zijn samengesteld uit hout uit verschillende delen van de wereld, waardoor je verschil krijgt in uiterlijk en sterkte van de vloerdelen.

Houten vloeren van hoge kwaliteit zijn van kernhout gemaakt. Kernhout is veel sterker dan spinthout en heeft bovendien een mooiere houttekening. Alle vloeren van Uipkes zijn van kernhout gemaakt. Bovendien gebruiken we alleen hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Houten vloer op vloerverwarming zonder radiatoren is een gezonde keuze

Waarom is een hout een gezonde vloerkeuze?

Onze houten vloeren worden afgewerkt met biologische lijnzaadolie waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over schadelijke stoffen die, zoals eerder aangegeven, bij PVC vloeren kunnen vrijkomen.

Goed om te weten: ook in laminaatvloeren zitten schadelijke stoffen. Om de verschillende lagenwaaruit laminaat is opgebouwd bij elkaar te houden, worden ze aan elkaar gelijmd. Bij het gebruik van sommige lijmen kan er formaldehyde vrijkomen. Volgens de website waarzitwatin.nl neemt de hoeveelheid schadelijke stoffen die uit laminaat vrijkomt na verloop van tijd af.

Door Europese wetgeving is het gelukkig alleen toegestaan om laminaat te verkopen waaruit dermate weinig formaldehyde vrijkomt dat het niet schadelijk is voor je gezondheid. Desondanks is het wat ons betreft nog steeds geen fijne gedachte dat er überhaupt schadelijke stoffen via de vloer
vrijkomen.

En tapijt? Wat ons betreft is dat geen optie, doordat stof en vuil zich snel ophoopt in tapijt. Bij een houten vloer heb je hier geen last van.

Doe inspiratie op voor jouw nieuwe duurzame houten vloer

De duurzame houten vloeren van Uipkes zijn leverbaar in 90 exclusieve kleuren en 17 verschillende legpatronen. Voor iedere interieurstijl is er een bijpassende houten vloer. Laat je inspireren en bezoek één van onze showrooms in Alphen aan den Rijn, Amsterdam of Naarden. Bestel ook alvast
gratis ons inspiratiemagazine met tal van voorbeelden van prachtige houten vloeren.