Vloerverwarming

Hoe werkt vloerverwarming?

06 Dec 2022
Readtime 5 minutes
uipkes
Prachtig Vincent eiken lamelparket op vloerverwarming in Hongaarse punt patroon in een woonkamer in Rotterdam.
Prachtig Vincent eiken lamelparket op vloerverwarming in Hongaarse punt patroon in een woonkamer in Rotterdam.
Foto: Uipkes

Vloerverwarming bestaat uit verwarmingsbuizen die in de dekvloer worden geplaatst. Door deze buizen wordt verwarmd water gepompt, waardoor de vloer heerlijk warm aanvoelt. Met behulp van een thermostaat stel je de gewenste temperatuur in en geniet je van een verwarmde vloer.

Elektrische vloerverwarming

Naast vloerverwarming met warm water is het ook mogelijk om de vloer elektrisch te verwarmen. In dat geval worden er matjes of kabels op de dekvloer gelegd. Elektrische vloerverwarming biedt uitkomst als het niet mogelijk is om de dekvloer te verhogen of als er geen verwarmingsbuizen gelegd kunnen worden.

Door het relatief hoge energieverbruik adviseren we om elektrische vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken en convectoren of radiatoren als hoofdverwarming aan te houden. Op die manier heb je geen last van een koude vloer en/of koude zones in de ruimte. Bovendien hoef je minder hard met de hoofdverwarming te stoken om de ruimte op een aangename temperatuur te krijgen.

Voordelen van vloerverwarming

 • Het wooncomfort neemt flink toe, een verwarmde vloer voelt heerlijk aan je voeten en je hebt geen last van koude luchtstromen.
 • Vloerverwarming is energiezuinig. Dat komt omdat het water dat door de verwarmingsbuizen stroomt tot ongeveer 40 graden moet worden verwarmd. Bij radiatoren is dat tot minimaal 60 graden.
 • Vloerverwarming zie je niet liggen, waardoor de ruimte strakker oogt.
 • In radiatoren hoopt stof zich snel op. Doordat vloerverwarming onder de vloer ligt, heb je daar geen last van.
 • Je kunt vloerverwarming en vloerverkoeling met elkaar combineren. Let op: verwarmen en verkoelen is niet met ieder vloerverwarmingssysteem mogelijk. Laat je dus goed adviseren.
   

Optimale werking van vloerverwarming

Om optimaal te profiteren van de werking van vloerverwarming is het belangrijk om de verwarming als volgt te gebruiken:

 • Vloerverwarming is het meest effectief en energiezuinig als je het systeem continu aan laat staan. Zet de vloerverwarming dus niet iedere dag aan en uit. Het opnieuw opwarmen van de vloer kost veel energie en is daardoor kostbaar.
 • Installeer een programmeerbare thermostaat, zodat het bijvoorbeeld ’s nachts minder warm is in huis. Houd er rekening mee dat het afkoelen en het opnieuw verwarmen met vloerverwarming langer duurt dan met radiatoren.
 • Stel voor iedere ruimte een aparte temperatuur in. In de slaapkamer hoeft het bijvoorbeeld niet zo warm te zijn als in de woonkamer. Door per ruimte een andere temperatuur in te stellen geniet je overal van de voordelen van vloerverwarming, maar kost het je niet onnodig veel geld.
   

Welke vloeren zijn geschikt om op vloerverwarming te leggen?

Om ervoor te zorgen dat de warmte eenvoudig door de vloer kan komen is het belangrijk om een vloer met een lage warmteweerstand op de vloerverwarming te leggen. De warmteweerstand wordt uitgedrukt in een Rc-waarde. Hoe lager de Rc-waarde van de vloer, hoe makkelijker de warmte er doorheen kan komen en hoe minder hard je hoeft te stoken.

PVC, laminaat, natuursteen en lamelparket hebben Rc waardes tussen de 0,02 en 0,10 [m²K/W], wat deze vloertypen geschikt maakt voor een combinatie met vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming. De beleving van de warmte van de vloer is bij ieder vloertype anders.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen houten vloeren op vloerverwarming worden gelegd. Bij Uipkes Houten Vloeren passen we de eiken lamelparketvloer ‘Vincent’ het meeste toe. De combinatie hout en verwarming zorgt voor een natuurlijk warm oergevoel onder je voeten waar vloertypen als PVC of laminaat niet aan kunnen tippen. 

Vincent heeft een Rc-waarde van slechts 0,088 kW per m2 en is leverbaar in 90 exclusieve vloerkleuren. Bovendien zijn de vloerdelen in vele afmetingen leverbaar, tot wel 40 centimeter breed en 6 meter lang. Er is dus altijd een houten vloer die bij jouw wensen aansluit. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bezoek één van onze showrooms in Amsterdam, Alphen aan den Rijn of Naarden. Eerst thuis inspiratie opdoen? Vraag dan gratis ons inspiratiemagazine aan.