Onderhoud
Nieuwe Houten Vloer

Een Houten Vloer en een Hond of Kat, Kan Dat?

18 Oct 2022
Readtime minutes
uipkes
Hond op Hongaarse punt houten vloer
Hond op Hongaarse punt houten vloer
Foto: Uipkes

Heb je een hond of kat en twijfel je of een houten vloer een goed idee is? Geen zorgen, houten vloeren en huisdieren gaan prima samen, mits je met een aantal zaken rekening houdt.

Bescherming van houten vloeren tegen huisdieren

De meeste houten vloeren zijn van eikenhout gemaakt. In eikenhout zit looizuur dat voor verkleuring van het hout kan zorgen als het langere tijd in aanraking komt met braaksel of urine van honden of katten. Daarom is het belangrijk om bij een ongelukje de vloer goed schoon te maken.

Daarnaast is het van belang om de houten vloer periodiek te onderhouden. Het onderhoud is overigens ook nodig als je geen huisdieren hebt. Een goed onderhouden houten vloer blijft namelijk langer mooi en kan een leven lang meegaan.

Onderhoud van de afwerklaag

De houten vloeren van Uipkes worden afgewerkt met olie die het hout bescherming biedt tegen vlekken en lichte krassen. Door de vloer eens in de paar jaar opnieuw met olie af te werken blijft de beschermde functie behouden.

Praktische tips om beschadigingen door honden of katten te voorkomen

  • Honden en katten nemen zand en ander vuil mee naar binnen. Door regelmatig te stofzuigen voorkom je krassen op je houten vloer.
  • Droog de pootjes van je hond of kat af als ze door de regen hebben gelopen.
  • Leg iets onder de drinkbak, bijvoorbeeld een placemat.
  • Als je hond of kat nog niet zindelijk is, is het aan te raden om vloerkleden te verwijderen. Op die manier voorkom je dat braaksel en urine dat op het vloerkleed komt voor vlekken op je houten vloer kan zorgen.
Hond op parketvloer Hongaarse punt

Houten vloeren schuren en opnieuw afwerken

In principe is het schoonmaken en onderhouden van je houten vloer voldoende om de vloer in goede conditie te houden en lichte krassen te herstellen. Mocht er onverhoopt toch een grote beschadiging aan de vloer ontstaan, dan kun je de houten vloer schuren en opnieuw met olie afwerken. Je houten vloer ziet er dan weer als nieuw uit.

De mogelijkheid om de vloer te schuren en te oliën is een groot voordeel ten opzichte van andere soorten vloeren waarbij dat niet mogelijk is, zoals PVC en laminaat. Houten vloeren zijn dan ook een goede keuze als je een hond of kat hebt.

Meer weten?

Bezoek dan één van onze showrooms in Alphen aan den Rijn, Naarden of Amsterdam voor advies en om inspiratie op te doen. Geen zin om de deur uit te gaan? Geen probleem, videobellen kan ook. Weet je al wat je wilt? Vraag dan vrijblijvend een prijsopgave aan.