Houten vloer kopen en laten leggen?

09 Feb 2023
Readtime minutes
uipkes
Een houten visgraat vloer gelegd door Uipkes in de keuken
Een houten visgraat vloer gelegd door Uipkes in de keuken
Foto: Uipkes

Het leggen van een houten vloer vereist vakmanschap, zeker als je voor een legpatroon zoals visgraat of Hongaarse punt kiest. De meeste mensen kiezen er daarom voor om bij ons een houten vloer te kopen en de vloer door onze parketteurs te laten leggen.

We vinden het belangrijk dat je een houten vloer koopt die volledig bij jouw wensen aansluit en dat het legproces vervolgens goed verloopt. Hiervoor doorlopen we een aantal stappen.

Showroombezoek en prijsopgave

Tijdens een bezoek aan één van onze showrooms in Alphen aan den Rijn, Naarden of Amsterdam bespreken we je wensen en kun je inspiratie opdoen voor hoe jouw nieuwe houten vloer eruit moet komen te zien. Denk bijvoorbeeld aan:

Je kunt er ook voor kiezen om het showroombezoek via videobellen doen. Direct na je showroombezoek ontvang je vrijblijvend een prijsopgave voor de gekozen vloer in je mailbox.

Inspectie ondervloer

Als je akkoord gaat met de prijsopgave plannen we de voorinspectie in en kijken we naar de ondervloer en bijzonderheden in de ruimte waar de vloer komt te liggen. Tijdens de inspectie beoordelen we:

  • De daadwerkelijke oppervlakte waarop de houten vloer moet worden gelegd
  • Of de ondervloer hard en vlak genoeg is
  • Of de ondervloer niet te vochtig is

Als blijkt dat de ondervloer nog niet geschikt is om een houten vloer op te leggen, adviseren we je over de te nemen acties zodat de vloer alsnog kan worden gelegd. Afhankelijk van de staat van de huidige vloer, kunnen we ook vloeren verwijderen en nieuwe ondervloeren aanleggen, als dat noodzakelijk blijkt te zijn.

Vloer leggen en oliën

Onze houten vloeren worden standaard eerst gelegd en vervolgens met olie afgewerkt. Na het leggen is het belangrijk dat de olie minimaal 24 uur kan drogen voordat je over de vloer loopt. Als dat om wat voor reden dan ook niet mogelijk is, kunnen we tegen een meerprijs de vloer vooraf in ons magazijn afwerken. Na het leggen kun je de vloer dan direct belopen.

Deze visgraat vloer is gelegd en afgewerkt door Uipkes Houten Vloeren

Je nieuwe houten vloer is klaar voor gebruik

Als de olie goed is opgedroogd is je houten vloer klaar voor gebruik. Let nog wel even op de volgende zaken:

  • Leg pas na minimaal 3 weken vloerkleden neer. Op die manier kan de olie goed uitharden.
  • Schuif de eerste weken niet met zwaar meubilair over de vloer. Daarnaast is het aan te raden om viltjes onder de poten van je meubels te bevestigen.
  • Dweilen kan vanaf twee weken na het oliën. Door regelmatig stofzuigen en dweilen met vloerzeep zoals Clien-Z, kun je de vloer in perfecte staat houden. Clien-Z heeft reinigende en onderhoudswerking voor geoliede vloeren en dweilmiddel Clean Gloss voor gelakte vloeren. 

Kosten houten vloer kopen en laten leggen

De kosten voor een houten vloer inclusief leggen zijn afhankelijk van een aantal aspecten:

  • De houtsoort. Eiken vloeren hebben naar onze mening de beste prijs- kwaliteitverhouding
  • De dikte van de toplaag van de houten vloer
  • Het legpatroon
  • De kleur. Bij Uipkes heb je keuze uit 90 exclusieve vloerkleuren

Als richtlijn kun je rekening houden met de volgende prijzen in 2023:

Lees meer informatie over een houten vloer kopen of vraag direct een online prijsindicatie aan voor een houten vloer inclusief leggen, afwerking van de vloer in een Uipkes® kleur, ondervloer, lijm/materialen, btw en 5 jaar garantie.

Laat je inspireren

Kom bomen over hout bij Uipkes! Bezoek één van onze showrooms in Alphen aan den Rijn, Naarden of Amsterdam en doe inspiratie op voor jouw nieuwe houten vloer. Wij zijn al ruim 25 jaar houten vloeren specialist en delen onze kennis en ervaring graag met jou. Vraag ook alvast gratis onze inspiratiemagazine aan met tientallen voorbeelden van schitterende houten vloeren.