Schuren
Onderhoud

Wanneer moet ik mijn houten vloer renoveren?

07 Sep 2022
Readtime 4 minutes
uipkes
Houten vloeren van Uipkes kunnen gerenoveerd worden, en gaan hierdoor een levenlang mee
Houten vloeren van Uipkes kunnen gerenoveerd worden, en gaan hierdoor een levenlang mee
Foto: Uipkes

Wanneer je een houten vloer moet renoveren is afhankelijk van de intensiteit van het gebruik en de afwerking van de vloer. Daarnaast speelt het onderhoud van de vloer een belangrijke rol, zoals het regelmatig dweilen met een speciale onderhoudszeep.

Renovatie van geoliede houten vloeren

Een houten vloer die met olie is afgewerkt hoeft in principe alleen gerenoveerd te worden als het gebruik van onderhoudszeep en onderhoudsolie niet meer voldoende resultaat oplevert. Over het algemeen is dat na 20 tot 25 jaar het geval.

De onderhoudszeep gebruik je bij het dweilen. De onderhoudsolie hoef je slechts eens in de paar jaar aan te brengen, tenzij de vloer zeer intensief wordt belopen. In dat geval kan een jaarlijkse behandeling nodig zijn.

Als je geoliede houten vloer aan renovatie toe is, dan wordt er een dun laagje van de toplaag afgeschuurd. Vervolgens wordt de vloer opnieuw met olie afgewerkt en ziet je vloer er weer als nieuw uit.

De houten vloeren van Uipkes kunnen 3 tot 6 keer gerenoveerd worden (afhankelijk van de dikte van de toplaag). Onze vloeren gaan dus een leven lang mee!

Plaatselijke renovatie van je vloer

Een houten vloer die met olie is afgewerkt kan plaatselijk worden gerenoveerd. Dat kan uitkomst bieden als de vloer op druk belopen stukken, zoals de keuken, sneller is versleten dan de rest van de vloer. Maar ook als je houten vloer een beschadiging heeft die je wilt repareren.

Renovatie van gelakte houten vloeren

Houten vloeren die met een laklaag zijn afgewerkt moeten, afhankelijk van het gebruik, eens in de 10 tot 15 jaar gerenoveerd worden. Je kunt zien dat het tijd is voor renovatie als de vloer kale plekken begint te vertonen.

De renovatie bestaat uit het schuren van de vloer en het driemaal afwerken met nieuwe lak. De eerste keer met grondlak en de tweede en derde keer met een lak voor de toplaag. Door de laklaag kunnen gelakte parketvloeren, in tegenstelling tot geoliede vloeren, niet plaatselijk worden bijgewerkt.

Houten vloer renoveren of laten renoveren

Je vloer laten renoveren of de renovatie zelf uitvoeren?

Het renoveren van een houten vloer is vakwerk. Het maakt daarbij niet uit of je een geoliede of gelakte vloer hebt. Met name het schuren is precisiewerk, omdat je de toplaag maar heel lichtjes moet schuren zodat de vloer nog vaker gerenoveerd kan worden.

Het laten renoveren van een houten vloer is natuurlijk duurder dan wanneer je de vloer zelf renoveert. Maar daartegenover staat dat een vakkundig gerenoveerde vloer er weer als nieuw uitziet en je daarnaast de zekerheid hebt dat je vloer in de toekomst nog vaker gerenoveerd kan worden.

Meer weten over het (laten) renoveren van je vloer?

Kijk dan op onze pagina over schuren en oliën voor meer informatie.