Duurzaamheid & Milieu

Is een houten vloer duurzaam?

06 Oct 2022
Readtime 4 minutes
uipkes
Duurzaamheid is bij een houten vloeren een belangrijk aspect, hierom kiest Uipkes voor duurzaam beheerde bossen
Duurzaamheid is bij een houten vloeren een belangrijk aspect, hierom kiest Uipkes voor duurzaam beheerde bossen
Foto: Uipkes

Houten vloeren zijn duurzaam, mits het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en van
hoge kwaliteit is. Duurzaamheid kun je dus vanuit twee invalshoeken bekijken:

  1. Herkomst van het hout
  2. Levensduur van het hout

In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je een duurzame houten vloer wilt kopen.

Duurzame houten vloeren en herkomst van het hout

Ontbossing is een wereldwijd probleem. Volgens het World Wide Fund For Nature (WWF) is bijna de helft van alle oorspronkelijke bossen verdwenen. Hoe meer bos er wordt gekapt, hoe meer CO2 er vrijkomt. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de opwarming van de aarde, maar ook voor dieren die hun leefgebied zien verdwijnen.

Om deze problematiek tegen te gaan is de herkomst van het hout dat gebruikt wordt om houten vloeren van te maken van belang. Het hout moet afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen.

Duurzaam bosbeheer betekent in de praktijk dat er alleen bomen worden gekapt die echt bruikbaar zijn om bijvoorbeeld een houten vloer van te maken. Daarnaast wordt voor iedere gekapte boom een nieuwe boom geplant of wordt de vrijgekomen grond ingenomen door zaailingen.

Om te controleren of de houten vloer die je op het oogt hebt van duurzaam hout is gemaakt, kun je onder andere op keurmerken letten. Bijvoorbeeld het FSC-keurmerk.

Duurzame houten vloeren en levensduur

Als je je gaat oriënteren op houten vloeren zal je al snel opmerken dat de prijzen van aanbieders flink kunnen verschillen. Vaak hebben de prijsverschillen te maken met de kwaliteit van de houten vloer.

Kwaliteitsverschillen komen bijvoorbeeld voor bij lamelparket, het meeste verkochte type houten vloer. Lamelparket is een gelaagde vloer waarbij alleen de toplaag van massief hout is gemaakt.

Bij goedkoop en niet duurzaam geproduceerd lamelparket is de onderlaag vaak van dwarsliggende houten lamellen gemaakt. Dat zorgt voor een minder stabiele en minder sterke vloer. Daarnaast is de toplaag meestal van spinthout gemaakt in plaats van kernhout.

Spinthout is het gedeelte van de boomstam dat tussen de bast en de kern van de boom zit. Doordat spinthout zachter is dan het kernhout beperkt het de levensduur van een houten vloer. Bovendien heeft spinthout vaak minder mooie houttekeningen dan kernhout. Dat zie je terug in je vloer.

Houten vloeren versus andere soorten vloeren

In tegenstelling tot andere soorten vloeren, zoals PVC vloeren, zijn houten vloeren gemaakt van een hernieuwbare grondstof. Door het planten van bomen kunnen we immers hout blijven produceren. Daarnaast slaat een boom CO2 op en kan een houten vloer een leven lang meegaan, wat goed is voor
het milieu.

Tot slot is hout een natuurproduct waardoor er geen gezondheidsrisico’s ontstaan als je het in huis legt. Een houten vloer biedt dus vele voordelen in vergelijking met andere soorten vloeren en is een milieuvriendelijke keuze.

De houten vloeren van Uipkes komen uit duurzaam beheerde bossen, hierdoor kunnen vele generaties genieten van de vloeren

Een duurzame houten vloer van Uipkes

Houten vloeren van Uipkes zijn gemaakt van hout dat aantoonbaar afkomstig is uit duurzaam beheerde Europese bossen. Daarnaast stellen we hoge kwaliteitseisen aan onze vloeren.

Zo is de onderlaag van ons lamelparket gemaakt van kruislings verlijmd watervast berkenmultiplex. Hierdoor ligt de houten vloer stabiel, wordt het krimpen en uitzetten van het hout tot een minimum beperkt en is de houten vloer geschikt voor vloerverwarming.

De toplaag van ons lamelparket is gemaakt van massief kernhout, waardoor de vloer minder snel slijt en de kans op beschadigingen kleiner wordt.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze duurzame houten vloeren of wil je inspiratie opdoen voor jouw nieuwe vloer? Vraag dan ons gratis inspiratiemagazine aan of bezoek één van onze showrooms in Alphen aan den Rijn, Naarden of Amsterdam. Videobellen kan ook. Weet je al wat je wilt? Vraag dan vrijblijvend een prijsopgave aan.