Schuren

Lamelparket laten schuren? Ontdek de mogelijkheden

08 Nov 2022
Readtime 5 minutes
uipkes
Wanneer de houten vloer er na jaren minder mooi uitziet kan je de vloer laten schuren. Ook een lamelparket vloer kan geschuurd worden
Wanneer de houten vloer er na jaren minder mooi uitziet kan je de vloer laten schuren. Ook een lamelparket vloer kan geschuurd worden
Foto: Uipkes

Ziet je lamelparketvloer er niet zo mooi meer uit? Of is de vloerkeur niet meer naar je zin? Dan is het schuren en opnieuw afwerken van het lamelparket de oplossing. In dit blogartikel vertellen we je alles over de mogelijkheden en de kosten.

Lamelparket afgewerkt met olie

Als het lamelparket met olie is afgewerkt en je de vloer in dezelfde kleur wilt houden, dan is schuren vaak niet nodig. Een behandeling met olie is voldoende om lichte krassen en slijtageplekken te herstellen.

Als je de vloerkleur wilt veranderen of als er beschadigingen in de vloer zitten en het opnieuw oliën niet het gewenste resultaat geeft, dan moet de vloer geschuurd worden.

In tegenstelling tot parket dat met lak is afgewerkt, kun je geolied parket ook plaatselijk bijwerken. Ideaal als de vloer alleen in de drukbelopen ruimtes, zoals de keuken, onderhoud nodig heeft.

Alle houten vloeren van Uipkes worden geolied. Doordat schuren in de meeste gevallen niet nodig is, blijft de toplaag van het lamelparket behouden en kunnen onze houten vloeren een leven lang meegaan.
 

Kosten parketvloer laten schuren en oliën

Het schuren en oliën van parket kost ongeveer € 36,- per m2. Afhankelijk van eventuele extra werkzaamheden die je wilt laten uitvoeren, zoals het opnieuw frezen van de vellingkanten, wordt de prijs per m2 hoger.

De prijs voor het schuren en oliën is inclusief hulp bij het verplaatsen van de meubels naar een andere ruimte op de begane grond of op dezelfde verdieping waar geschuurd en geolied wordt.

Als dit niet mogelijk is, dan kunnen we de vloer in twee fases schuren en oliën, waarbij we de meubels van de ene kant naar de andere kant van de ruimte verplaatsen. Neem contact met ons op en ontvang vrijblijvend een prijsopgave voor het schuren en oliën van jouw parketvloer.
 

Lamelparket afgewerkt met lak

Bij gelakt lamelparket is het plaatselijk bijwerken van de vloer niet mogelijk. Voor het herstellen van beschadigingen en slijtageplekken moet de vloer geheel geschuurd en gelakt worden. Het lakken gebeurt in 3 fases. Eerst wordt de vloer in de grondlak gezet en daarna wordt de vloer twee keer afgelakt. Tussen fase 2 en 3 wordt de vloer lichtjes opnieuw geschuurd.

Kosten parket laten schuren en lakken

Parket schuren en lakken kost ongeveer € 39,- per m2. Afhankelijk van eventuele extra werkzaamheden die je wilt laten uitvoeren wordt de prijs per m2 hoger. Neem contact met ons op en ontvang vrijblijvend een prijsopgave voor het schuren en lakken van jouw parketvloer.

Afhankelijk van de toplaag kan een lamelparket vloer een aantal keer geschuurd worden

Hoe vaak kan lamelparket worden geschuurd?

Lamelparket bestaat uit een onderlaag van kruislings verlijmd multiplex en een toplaag van massief hout. De dikte van de toplaag heeft invloed op het aantal keren dat de vloer geschuurd kan worden. Bij iedere schuurbeurt verdwijnt er immers een stukje van de toplaag.

Doordat bij geolied lamelparket lichte beschadigingen en slijtageplekken zonder schuren weggewerkt kunnen worden, gaat de vloer langer mee dan wanneer de vloer met een laklaag is afgewerkt.

Wanneer is schuren geen optie?

Soms is het niet meer mogelijk om een houten vloer te schuren. Bijvoorbeeld als er diepe beschadigingen in de vloer zitten of als er vloerdelen bol staan. Het schuren van lamelparket is ook geen optie als de toplaag van het lamelparket te dun is doordat de vloer al meerdere keren is geschuurd.

Als je twijfelt of jouw lamelparketvloer geschuurd kan worden, neem dan contact met ons op. Een houten vloeren specialist kan de vloer dan beoordelen. Als blijkt dat schuren niet meer mogelijk is kunnen we een prijsopgave uitbrengen om de houten vloer te verwijderen en een nieuwe vloer te leggen.