Landelijke inrichting

Landelijk interieur samenstellen? Zo doe je dat

04 Jan 2023
Readtime 5 minutes
uipkes
Landelijk interieur met Hongaarse punt houten vloer
Landelijk interieur met Hongaarse punt houten vloer
Foto: Uipkes

Met een landelijk interieur zorg je voor een warm, knus en gezellig gevoel in huis. Bij veel interieurstijlen zie je dan ook landelijke elementen terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijke materialen, zoals hout.

Maar hoe zorg je er nu voor dat het niet bij enkele elementen blijft? Dus hoe stel je een landelijke inrichting samen waarbij je direct dat landelijke gevoel krijgt als je de ruimte binnenstapt? In dit blogartikel vertellen we je hoe je dat kunt doen.

Kies voor rustieke kleuren

Het kiezen van de juiste kleuren is van groot belang om een landelijke sfeer in huis te creëren. Kies daarom voor aardetinten, wit, beige, taupe, oker of bruintinten. Als je iets meer kleur in het interieur wilt kun je bijvoorbeeld één muur oudroze schilderen.

Natuurlijke materialen

Een landelijk interieur wordt gekenmerkt door het gebruik van natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan hout, riet en/of rotan (vlechtmaterialen). Met de juiste combinatie van materialen zorg je voor een landelijke woonstijl en voorkom je een onbalans in het interieur.

Daarnaast is het belangrijk dat de verschillende ruimtes in huis op elkaar aansluiten. Daarom geven we je per ruimte een aantal tips over het gebruik van materialen.

Landelijke woonkamer

In een landelijke woonkamer mag het allemaal een maatje groter zijn. Zorg dus voor enkele blikvangers. Bijvoorbeeld een grote houten wandkast of een grote rieten bank.

Gebruik landelijke woonaccessoires zoals sierkussens, rieten manden, plaids, dierenvachten en geweien om de inrichting compleet te maken. Om voor contrast in het interieur te zorgen kun je de muren in een lichte kleur schilderen en bijvoorbeeld de kozijnen een donkere kleur geven.

Voor wat betreft de vloer is de keuze eenvoudig: een echte houten vloer past het beste bij een landelijk interieur. Dat komt mede doordat het contactgeluid van een houten vloer goed aansluit bij een landelijke beleving.


Goed om te weten: eiken vloeren zijn leverbaar in tientallen kleuren, waardoor er altijd een vloer is die bij jouw interieur past. Bovendien zijn de houten vloerdelen in diverse breedtematen leverbaar. Zie dit voorbeeld van een stijlvolle brede houten vloer in een landelijk interieur.

Houten vloeren en vloerverwarming

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen houten vloeren zonder problemen op vloerverwarming worden gelegd. Niets voelt zo prettig aan als een verwarmde houten vloer. Daarom is de aanleg van vloerverwarming absoluut het overwegen waard voordat je de houten vloer laat leggen.

Landelijke keuken

In de meeste woningen is de keuken onderdeel van de woonkamer. Daarom is het belangrijk om de landelijke inrichting van de woonkamer door te trekken naar de keuken.

In een landelijke keuken zit veel hout verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan eikenhouten keukenkastjes in combinatie met een keukenblad van natuursteen. Om de landelijke uitstraling van de keuken te versterken kun je bijvoorbeeld wandrekken ophangen of houten planken boven het aanrecht plaatsen waarop je het keukengerei zet.

Landelijke slaapkamer

Een landelijke slaapkamer straalt rust uit. Met een houten vloer, lichte muurkleuren en een houten bedframe kom je al een heel eind. Qua raambekleding kun je kiezen voor gordijnen in combinatie met houten lamellen of een bamboe rolgordijn.

Landelijke badkamer

De badkamer kun je eenvoudig een landelijke stijl meegeven door voor tegels te kiezen die een verouderde look hebben. Kies voor warme kleuren, bijvoorbeeld taupe. Om het geheel af te maken kun je rieten manden gebruiken om bijvoorbeeld handdoeken in te leggen. Als er een raam in de badkamer zit kies dan voor een rolgordijn van bamboe of voor houten lamellen.

Landelijk interieur en verlichting

Een landelijk interieur kun je extra sfeervol maken door voor de juiste verlichting te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een lampenkap van koper of messing. Daarnaast kun je met het daglicht spelen door bijvoorbeeld shutters voor de ramen te plaatsen.

Hulp nodig met het samenstellen van een landelijk interieur?

Vind je het lastig om zelf een landelijk interieur samen te stellen? Dan kan de oplossing zijn om een interieuradvies uit te laten werken. Je krijgt dan een concreet plan voor de inrichting van jouw woning waarbij alle elementen van de landelijke inrichting op elkaar zijn afgestemd. Wil je meer weten over onze houten vloeren, dan kun je met de knoppen hieronder meer informatie aanvragen of een showroombezoek inplannen.