Warmtepomp
Vloerverwarming

Houten vloer met vloerverwarming en warmtepomp

18 Jan 2023
Readtime 6 minutes
uipkes
Warmtepomp, vloerverwarming en een visgraat houten vloer in nieuwbouw appartement Amsterdam
Warmtepomp, vloerverwarming en een visgraat houten vloer in nieuwbouw appartement Amsterdam
Foto: Uipkes

Een houten vloer gaat goed samen met vloerverwarming en een warmtepomp. Ontdek hier de mogelijkheden.

Houten vloer met vloerverwarming en warmtepomp, kan dat?

Ja, een houten vloer in de vorm van lamelparket gaat goed samen met vloerverwarming die op warmtepomp is aangesloten. Lamelparket is een gelaagde vloer met een onderlaag van kruislings verlijmd watervast berkenmultiplex met daarop een toplaag van massief eikenhout. De onderlaag zorgt ervoor dat de vloer nauwelijks uitzet en/of krimpt.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een systeem dat warmte opwekt op basis van de buitenlucht of grondwater. De warmtepomp maakt gebruik van elektriciteit en niet van aardgas, waardoor een warmtepomp een stuk duurzamer en energie zuiniger is in vergelijking tot een CV ketel.

Hoewel de investering hoger ligt dan bij een cv ketel, verdien je dit uiteindelijk terug.

Warmtepompen komen in een aantal varianten. Hieronder kort een toelichting:

  • Een lucht-water warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht via een unit die buiten staat. De warmte wordt doorgegeven aan een koudemiddel die het doorgeeft aan het verwarmingssysteem. Een lucht-water warmtepomp is vrijwel altijd een hybride warmtepomp en kan gebruikt worden voor zowel verwarming als koeling.
  • De water-water warmtepomp haalt warmte uit het grondwater, hierbij worden twee putten geplaatst voor het aan en afvoeren van water. Voor het boren naar water dient een vergunning worden aangevraagd. De 
  • De bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit de bodem of grondwater. Hierin liggen leidingen waarin vloeistof zit. De vloeistof neemt warmte op en geeft dit af via een warmtewisselaar aan het verwarmingssysteem. 
  • De lucht-lucht warmtepomp (airconditioningsysteem) werkt op ventilatielucht en is een hybride systeem. Het onttrekt de energie uit de lucht die wordt omgezet in warmte. De warmte wordt via muur of plafond units de ruimte in geblazen. Een lucht-lucht warmtepomp systeem kan eveneens koelen, door koude lucht via de units de ruimte in te blazen.

Een warmtepompsysteem werkt alleen efficiënt, wanneer je het systeem combineert met vloerverwarming. Een warmtepomp functioneert het beste bij lagere temperaturen en vloerverwarming maakt een ruimte comfortabel warm bij lagere temperaturen. Combineer je de warmtepomp met vloerverwarming en een houten vloer, dan kies je voor één van de meest duurzame en milieuvriendelijke opties die er is.

Welke warmtepomp kun je efficiënt combineren met zonnepanelen?

Het is mogelijk om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen (pv-panelen). Aangezien warmtepompen werken op elektriciteit, kunnen zonnepanelen de energie leveren voor de warmtepomp. De mate waarin je een goed rendement kunt halen is mede afhankelijk van jouw woonsituatie, zoals isolatiewaarde van je woning, het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, de grootte van je woning en of je vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming gebruikt. 

Een lucht-water warmtepomp is het meest efficiënt in combinatie met zonnepanelen. De warmte die opgewekt wordt door de zonnepanelen kan gebruikt worden om de warmtepomp, die warmte ontrekt aan de buitenlucht, te ondersteunen bij het verwarmen van water voor de vloerverwarming.

Een andere optie is een water-water warmtepomp die je koppelt aan een zonnewarmtepomp. Dit systeem werkt efficiënt door het gebruik van zonnewarmte in combinatie met oppervlaktewater.

Voor het efficiënt functioneren van de warmtepomp in combinatie met vloerverwarming, heb je een woning nodig met een lage energiebehoefte. Dit betekent dat een woning een hoger energielabel nodig heeft, zoals A of B. Dit houdt in dat je onder andere vloerisolatie, energiezuinige ramen (HR++), deuren, muren en daken moet hebben. Ook een goede luchtventilatie en energiezuinige verlichting zijn noodzakelijk voor deze energielabels.

Om kosten voor installatie te drukken, kun je kijken of je in aanmerking komt voor een duurzaamheidslening voor de warmtepomp, zonnepanelen en vloerisolatie. Om erachter te komen wat de beste oplossing is voor jouw unieke situatie, kun je het beste een installateur raadplegen

Lage temperatuur vloerverwarming en de Rc-waarde van houten vloeren

Warmtepompen worden vaak gecombineerd met een lage temperatuur vloerverwarming. Een watertemperatuur van 30 tot 40 graden is al voldoende om het behaaglijk te maken.

Voor traditionele radiatoren moet het water tussen de 60 en 75 graden worden verwarmd om voldoende warmte te genereren. Dat zorgt voor een aanzienlijk hoger energieverbruik.

Door de lage temperatuur van de vloerverwarming is het belangrijk dat de warmteweerstand (de Rc-waarde) van de houten vloer niet te hoog is, zodat de warmte goed door de vloer kan komen.

Bij Uipkes hebben we twee soorten lamelparketvloeren met een lage warmteweerstand:

  • Vincent (Rc 0,088 kW per m2, met een toplaag van 4mm massief eikenhout)
  • Floortje (Rc 0,070 kW per m2, met een toplaag van 3mm massief eikenhout)

Hoe dunner de houten vloer, hoe lager de warmteweerstand.

Bij Uipkes hebben we ruim 25 jaar ervaring met het leggen van houten vloeren in combinatie met vloerverwarming. Bovendien kunnen we ook het aanleggen van de vloerverwarming uit handen nemen. Daardoor heb je slechts één aanspreekpunt voor jouw project.

Voordelen houten vloer met vloerverwarming

  • Je wooncomfort neemt toe doordat je geen last hebt van een koude vloer
  • Je energierekening gaat omlaag doordat een watertemperatuur van 30 tot 40 graden voldoende is voor vloerverwarming
  • Esthetisch gezien is vloerverwarming de mooiste oplossing om je woning of bedrijfspand mee te verwarmen
  • Je hebt geen last van stofophopingen in radiatoren

Maatwerk houten vloeren

Om ervoor te zorgen dat je nieuwe houten vloer met vloerverwarming aan al jouw wensen voldoet,
leveren we maatwerk vloeren. Zo heb je keuze uit:

  • 90 exclusieve vloerkleuren
  • 17 legpatronen
  • Diverse breedte- en lengtematen voor de vloerdelen

Met een houten vloer van Uipkes krijg je dus altijd een vloer die aan al jouw wensen voldoet.

Meer weten over vloerverwarming en houten vloeren?

Bezoek dan één van onze showrooms in Amsterdam, Alphen aan den Rijn of Naarden. Weet je al wat je wilt? Vraag dan eenvoudig online een prijsopgave aan.