Lamelparket
Eikenhout

Wat is lamelparket en wat zijn de voordelen?

29 Sep 2022
Readtime 3 minutes
uipkes
Lamelparket vloeren bestaan uit gelaagde planken, waarbij de toplagen bestaan uit massief hout met daaronder bijvoorbeeld multiplex
Lamelparket vloeren bestaan uit gelaagde planken, waarbij de toplagen bestaan uit massief hout met daaronder bijvoorbeeld multiplex
Foto: Uipkes

Lamelparket is een gelaagde vloer, ook wel duoplank of multiplank genoemd. De onderzijde bestaat uit kruislings verlijmd multiplex, de bovenzijde is van massief hout. Doordat de bovenzijde van massief hout is, oogt een lamelparket vloer hetzelfde als een massief houten vloer.

Voordelen van lamelparket

  • Doordat alleen de toplaag van massief hout is gemaakt, wordt het zwellen en krimpen tot een minimum beperkt en kun je lamelparket met vloerverwarming combineren.
  • Je kunt de vloer zwevend leggen waardoor er een geluidsreductie van minimaal 11 decibel kan worden bereikt. Daardoor kun je lamelparket ook toepassen in appartementen waarbij je aan geluidsnormen moet voldoen.
  • Je kunt de toplaag meerdere malen te schuren en opnieuw afwerken met olie, zodat je vloer er weer als nieuw uitziet.
  • Lamelparket is budgetvriendelijk in vergelijking met massief houten vloeren.
  • Voor de productie van een lamelparket vloer is er minder massief hout nodig. Daardoor is de vloer een milieuvriendelijkere keuze dan een massief houten vloer.

Lamelparket en kwaliteitsverschillen

De prijzen voor lamelparket kunnen fors verschillen. Dat heeft meestal te maken met de kwaliteitsverschillen van de vloer.

Bij goedkope vloeren kan de onderzijde bijvoorbeeld van vurenhout zijn gemaakt. Deze houtsoort kan zwaar reageren op veranderingen in de luchtvochtigheid. Met als gevolg dat er kieren in je vloer ontstaan doordat het hout veel krimpt en uitzet.

Ook komt het voor dat de onderzijde uit een dunne laag multiplex bestaat, waardoor de vloer minder stabiel ligt en er oneffenheden kunnen ontstaan.

Daarnaast kan de kwaliteit van de toplaag van het lamelparket verschillen. Bijvoorbeeld doordat er gebruik wordt gemaakt van spinthout. Dit hout is minder sterk dan het hout dat in de kern van de boomstam zit en heeft bovendien vaak minder mooie houttekeningen.

Lamelparket visgraat vloer gecombineerd met vloerverwarming in een slaapkamer

Lamelparket van hoge kwaliteit

Bij Uipkes willen we dat je een leven lang van je lamelparket vloer kunt genieten. Daarom hebben onze lamelparket vloeren een onderzijde van negen lagen kruislings verlijmd berkenmultiplex. De vloer ligt daardoor zeer stabiel.

Bovendien is de laag berkenmultiplex watervast, waardoor het nauwelijks reageert op veranderingen in de luchtvochtigheid. Je kunt de vloer dus zonder problemen met vloerverwarming combineren en strak tegen de muur leggen. Indien gewenst zelfs zonder plinten.

De toplaag van onze lamelparket vloeren is gemaakt van kwalitatief hoogstaand eikenhout dat afkomstig is uit aantoonbaar duurzaam beheerde bossen. Voor de afwerking van de toplaag heb je keuze uit 90 exclusieve kleuren. Zit de gewenste kleur er niet bij? Dan kunnen we een kleur op maat voor je maken.

Meer weten over lamelparket?

Bezoek dan één van onze showrooms in Alphen aan den Rijn, Naarden of Amsterdam voor advies en om inspiratie op te doen. Geen zin om de deur uit te gaan? Geen probleem, videobellen kan ook.  Weet je al wat je wilt? Vraag dan vrijblijvend een prijsopgave aan.