Legpatronen
Visgraat

Wat kost een houten visgraat vloer?

01 Nov 2022
Readtime 4 minutes
uipkes
Frans eiken visgraat vloer Bloesem Wit in de keuken - plankformaat 120x600mm - Kosten EUR 199 per m2
Frans eiken visgraat vloer Bloesem Wit in de keuken - plankformaat 120x600mm - Kosten EUR 199 per m2
Foto: Uipkes

De kosten voor een houten visgraat vloer worden bepaalt door verschillende aspecten. De belangrijkste zijn:

  • Het soort houten vloer: massief hout of lamelparket
  • De dikte van de toplaag van de vloer (alleen bij lamelparket)
  • De houtsoort waarvan de visgraat vloer is gemaakt
  • De afmetingen van de vloerdelen
  • De kleurafwerking
  • De houtsortering (hoeveelheid noesten)
  • Band en bies

Afhankelijk van je keuzes kost een visgraat vloer tussen de € 179,- en € 215,- per vierkante meter, inclusief leggen.

Het soort houten vloer: massief hout of lamelparket

Visgraat vloeren kunnen van massief hout of van lamelparket worden gemaakt. Massieve visgraat vloerdelen bestaan uit één stuk hout en kunnen bij goed onderhoud generaties lang mooi blijven.

Het nadeel van massief houten vloeren is dat ze relatief veel werken (uitzetten en krimpen). Daardoor kun je de vloer niet met vloerverwarming combineren. Met lamelparket is dat wel mogelijk.

Lamelparket

Lamelparket is een gelaagde vloer. De vloerdelen zijn opgebouwd uit een onderlaag van kruislings verlijmd watervast berkenmultiplex en een toplaag van massief hout. De onderlaag van lamelparket zorgt ervoor dat de visgraat vloer nauwelijks uitzet of krimpt. Je kunt de vloer daardoor zelfs zonder plinten strak tegen de muur leggen.

Doordat bij lamelparket alleen de toplaag uit massief hout bestaat, liggen de kosten voor de visgraat vloer een stuk lager dan voor een vloer die volledig uit massief hout bestaat.

Houtsoort waarvan de visgraat vloer is gemaakt

Visgraat vloeren kunnen van verschillende houtsoorten worden gemaakt. De meest gebruikte houtsoort is eikenhout. Een eiken vloer is goed bewerkbaar en kan in tientallen kleuren worden geolied, zodat de visgraat vloer mooi bij jouw interieur aansluit.

Naast eikenhout heb je keuze uit diverse tropische houtsoorten, bijvoorbeeld jatoba hout. Het nadeel van tropisch hout is dat het in vergelijking met eikenhout een stuk duurder is. Ook zijn de levertijden langer.

Afmetingen van de vloerdelen

Onze houten visgraat vloerdelen zijn leverbaar in verschillende afmetingen, variërend van 120 bij 600 millimeter tot 260 bij 1300 millimeter. Hoe groter de vloerdelen, des te hoger de prijs per m2. Een grotere maat visgraat plank maakt de vloer moderner en rustiger qua uitstraling.

Rustiek Frans eiken visgraat parket Edel Grijs in de keuken - plankformaat 180x900mm - Kosten 198 eur per m2

Kleurafwerking van de visgraat vloer

Bij Uipkes heb je keuze uit 90 exclusieve kleuren waarmee je de lamelparket visgraat vloer kunt afwerken. De kleurafwerking die je kiest heeft invloed op de kosten van de visgraat vloer en is afhankelijk van het aantal behandelingen die een vloer nodig heeft om tot de gekozen kleur te komen. Zo kost een witte visgraat vloer bijvoorbeeld minder dan een vergelijkbare visgraat vloer die in een donkerbruine kleur is afgewerkt, vanwege de verschillende behandelingen.

Bij Uipkes bieden we je de mogelijkheid om een kleur op maat te laten maken indien je de gewenste kleur niet kunt vinden. De kosten voor een kleur op maat liggen vanzelfsprekend hoger dan de kosten voor onze ‘vaste’ kleuren.

Houtsortering

De houtsortering zegt iets over de kenmerken van de vloerdelen. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid noesten die zichtbaar zijn. Visgraat vloerdelen met minimale noesten kosten meer dan vloerdelen met iets grotere noesten. Noesten worden gevormd door takken van een boom, daardoor kunnen er minder planken zonder noesten uit een boom worden gewonnen dan planken met noesten en is het resultaat een hogere prijs.

Band en bies

Om de visgraat vloer een klassieke uitstraling te geven en het visgraatpatroon te accentueren, kun je een band en bies laten leggen. De strook tussen de muur en het visgraatpatroon is de band. De bies is een smalle omlijsting tussen de band en de vsigraat vloer.

Voor meer contrast in de vloer kun je een lichte vloer met een donkere bies combineren of andersom. Om het contrast te minimaliseren kun je de bies en de vloer in dezelfde kleur leggen of de bies weglaten. Een visgraat vloer met band en bies kost meer dan een vloer zonder band en bies.

Visgraat parket prijs per m2

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van visgraat vloeren en de m2 prijs ter inspiratie. Bekijk alle voorbeelden en prijzen van visgraat vloeren hier.

Eiken visgraat vloer - Eiken Naturel - €188.00 per m2

Visgraat parket - Koning Zwart - €191.00 per m2

Lichte eiken visgraatvloer - Fris Wit - €209.00 per m2

Frans eiken visgraat vloer - Cassave - €209.00 per m2

Meer weten?

Wil je weten wat een houten visgraat vloer voor jouw woning of bedrijfspand kost? Vraag dan vrijblijvend online een prijsopgave aan. Nadat je de aanvraag hebt ingediend, ontvang je direct een kostenoverzicht in je e-mail.

Wil je eerst meer inspiratie opdoen voor jouw nieuwe houten visgraat vloer? Plan dan een showroombezoek in of laat je adviseren in een videogesprek. Vraag daarnaast gratis ons inspiratiemagazine aan, vol met prachtige voorbeelden van houten visgraat vloeren.