Vloerverwarming

Welke vloer op vloerverwarming?

21 Nov 2022
Readtime 6 minutes
uipkes
Eiken vloer op vloerverwarming in een woonkamer in Hilversum in de kleur Mondriaan Wit met 280mm brede planken.
Eiken vloer op vloerverwarming in een woonkamer in Hilversum in de kleur Mondriaan Wit met 280mm brede planken.
Foto: Uipkes

Wil je vloerverwarming laten aanleggen? Dan is het belangrijk om goed na te denken over wat voor soort vloer je op de vloerverwarming wilt. In dit blog vertellen we je alles over de mogelijkheden.

Houten vloer op vloerverwarming

Van alle soorten vloeren voelt een verwarmde houten vloer het meest prettig en natuurlijk aan. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is een houten vloer in de vorm van eiken lamelparket goed te combineren met vloerverwarming.

Lamelparket is een gelaagde houten vloer waarbij de toplaag van massief eiken is gemaakt. Daardoor is de warmteweerstand laag, waardoor de warmte eenvoudig door de vloer kan komen.

Voordelen van een houten vloer op vloerverwarming

  • Van alle vloersoorten voelt hout het meest natuurlijk aan.
  • Hout koelt relatief langzaam af, waardoor het lang warmte blijft afgeven.
  • Lamelparket heeft een onderlaag van kruislings verlijmd berkenmultiplex. Deze laag reageert nauwelijks op temperatuurschommelingen en veranderingen in de luchtvochtigheid. In tegenstelling tot bij laminaatvloeren heb je dus nauwelijks last van het uitzetten en krimpen van de vloer. Je kunt lamelparket zelfs strak tegen de muur leggen, dus zonder plinten.
  • Houten vloeren van Uipkes zijn gemaakt van hoge kwaliteit duurzaam Europees Eikenhout. Daardoor kunnen de vloeren een leven lang mee gaan. Eventuele beschadigingen aan de vloer kun je herstellen door de vloer te laten schuren en oliën. En indien gewenst kun je de vloer in een andere kleur laten afwerken. Dat is handig als je bijvoorbeeld de interieurstijl hebt veranderd en de vloerkeur niet bij de nieuwe stijl past.
  • Hout is een hernieuwbare grondstof, waardoor houten vloeren een duurzame keuze zijn.

Tegelvloer op vloerverwarming

Tegelvloeren zijn goed te combineren met vloerverwarming en worden relatief snel opgewarmd. Bovendien hebben tegels een lage warmteweerstand, waardoor de warmte goed aan de ruimte wordt afgegeven.

Hoewel tegels van hoge kwaliteit niet snel slijten, ontstaan er na verloop van tijd toch krassen en slijtageplekken. De enige oplossing om de vloer weer als nieuw te laten ogen, is door de vloer te vervangen.

Op lange termijn is een tegelvloer daardoor duurder dan een houten vloer. Bovendien zijn de grondstoffen waarvan tegels worden gemaakt niet oneindig beschikbaar. Op het gebied van duurzaamheid is een tegelvloer daardoor niet de beste keuze.

Laminaat op vloerverwarming

Hoewel laminaat op vloerverwarming kan worden gelegd, is het niet de meest geschikte vloersoort. Laminaat kan namelijk flink uitzetten en krimpen als er grote temperatuurverschillen in huis optreden. Bovendien kun je laminaat, net zoals bij tegelvloeren, niet repareren als de vloer beschadigd is.

PVC op vloerverwarming

PVC vloeren worden vaak toegepast op vloerverwarming en laten de warmte goed door. Bovendien is het onderhoud eenvoudig. Regelmatig dweilen is voldoende.

Helaas kleven er een aantal mogelijke nadelen aan PVC vloeren. Een PVC vloer is namelijk gemaakt van Polyvinylchloride, oftewel van plastic. Er zijn diverse publicaties verschenen over de mogelijke nadelige gevolgen van PVC voor het milieu en de gezondheid.

Onze voorkeur gaat daarom uit naar duurzamere vloersoorten, zoals houten vloeren die gemaakt zijn van hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Bij Uipkes hebben we bewust de keuze gemaakt om ons te specialiseren in dit soort vloeren.

Meer weten over vloerverwarming?

Bij Uipkes hebben we meer dan 25 jaar ervaring met het leggen van vloerverwarming in combinatie met houten vloeren. We kunnen je daardoor goed adviseren en ontzorgen. Je hebt immers maar één aanspreekpunt voor jouw project.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van houten vloeren op vloerverwarming? Bezoek dan één van onze showrooms in Amsterdam, Alphen aan den Rijn of Naarden. Weet je al wat je wilt? Vraag dan eenvoudig online een prijsopgave aan.

Contact