Houten vloer in appartement

Bezoek de showroom

Kan een houten vloer in een appartement worden gelegd? Ja, dat kan. Houten vloeren in welke vorm dan ook, plankenvisgraat of Hongaarse punt, kunnen in ieder appartement worden gelegd met een al of niet aangepaste ondervloer betrekking hebbende op de geluidsisolatie.

Al decennia lang zorgen houten vloeren voor sfeer en karakter in woningen en appartementen. Bij appartementen heb je te maken met woningen naast elkaar en boven elkaar. Iets wat hier vaak mee gepaard gaat is geluid. Om ervoor te zorgen dat jij en je buren comfortabel kunnen wonen worden er vanuit de VVE eisen gesteld in bijvoorbeeld het toepassen van vloerbedekking. Maar hoe kan je dan toch genieten van een mooie houten vloer in de appartement?

Huidige (zwevende) dekvloeren

Een dekvloer is de bovenlaag van een de vloer in het appartement welke door de bouwer is aangebracht. Dit kan een zandcement of een Anhydriet vloer zijn. De laatste jaren worden meer en meer appartementen opgeleverd met een zogenoemde zwevende dekvloer. Dat wil zeggen dat de dekvloer daadwerkelijke zwevend, los ligt van de betonvloer. De bouwer brengt hier een geluidsisolerende materiaal aan voordat de dekvloer is aangebracht. De meeste appartement die nu gebouwd worden hebben dus een zwevende dekvloer welke zorgt dat er geen of nauwelijks contact geluid ontstaat. 

In veel reglementen van de vereniging van eigenaren staat beschreven dat bij een harde vloerbedekking een geluid reducerende ondervloer geplaatst moet worden. Bij oudere appartementen klopt dit, echter is dit bij de nieuwere appartement met zwevende dekvloeren niet correct.

Een veelgemaakte fout is het gebruik van "oude” standaard reglementen door de notaris omdat dit immers de afgelopen decennia een gebruikelijke wens was. 

Men houdt hier geen rekening met de nieuwe techniek van het toepassen van de zwevende dekvloer tijdens de bouw.

Wanneer de eisen/reglementen worden opgesteld worden vaak oudere stukken geraadpleegd. Hierin worden vaak stukken gebruikt waarin de bouwkundige situatie anders is dan bij nieuw gebouwde appartementen. Wanneer een zwevende dekvloer wordt toegepast dient een houten vloer altijd verlijmd te worden. Wanneer je een zwevende vloer op een zwevende dekvloer gaat toepassen ontstaat er juist een vervelend geluid. Zie hier een stuk van de Nationale Stichting Geluidshinder.

Zandcement, anhydriet, houten ondervloer

In appartementen met dekvloeren (Anhydriet of Zandcement) direct op de draagvloer, of alleen een houten draagvloer, zal altijd een geluiddempende ondervloer moeten worden toegepast. Hiervoor zijn er diverse ondervloeren geschikt. Zo kan in geval van een zandcement of een Anhydriet vloer kurk worden geplakt. In geval van een houten constructieve vloer kan een Fermacell vloer worden gelegd.

Houten vloeren die zwevend kunnen worden gelegd, zoals een planken vloer, worden voorzien van een losliggende geluidsisolatie ( -/-10 dBa) Houten vloeren die verlijmd moeten worden gelegd, zoals visgraat of hongaarse punt, worden voorzien van een verlijmd geluiddempend product ( -/-10dBa).

Bezoek de showroom

Vloerverwarming in een appartement

Houten vloeren gaan al tientallen jaren goed samen met vloerverwarming- en koeling. Vooral in de nieuwbouw wordt veel vloerverwarming toegepast. Met de keus uit 17 patronen en 90 maatwerk kleuren is een houten vloer voor ieders wens samen te stellen. De houten vloer kan rechtstreeks op de ondervloer met vloerverwarming worden gelegd. Hierbij ervaar je de warmte van het hout en de vloerverwarming. 

Mag vloerverwarming worden aangelegd in een bestaand, oud appartement?

Wat als je in een oud appartement woont en vloerverwarming wilt installeren? Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om ook in een appartement van de voordelen van vloerverwarming te genieten.

In sommige gevallen is het niet haalbaar om de vloer in te frezen, vanwege vloerhoogte of wegens regels van de VvE. In dat geval kan elektrische vloerverwarming uitkomst bieden. Dit type vloerverwarming maakt gebruik van dunne verwarmingsfolie, wat niet alleen efficiënt is maar ook geen breek- of freeswerk vereist en ook gemakkelijk te installeren is.

Bovendien kun je eenvoudig een isolatielaag toevoegen, waardoor warmteverlies wordt geminimaliseerd en geluidsreductie wordt bevorderd.

Als infrezen niet mogelijk is, bieden watergedragen lage opbouw vloerverwarmingssystemen een alternatieve oplossing. Deze systemen hebben een beperkte opbouwhoogte, waardoor ze geschikt zijn voor situaties waarbij infrezen niet praktisch of mogelijk is.

Ontvang maatwerk advies in:

VvE regels omtrent vloerverwarming

Bij het installeren van vloerverwarming in een appartement is het van belang om de regels van de Vereniging van Eigenaren (VvE) te raadplegen. Geluidsisolatie en warmte-isolatie zijn cruciale aspecten om ervoor te zorgen dat het systeem geen overlast veroorzaakt voor onderburen en om energieverlies te minimaliseren. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de specifieke regels en richtlijnen van de VvE voordat je vloerverwarming installeert.

Duurzaam

Houten vloeren zijn duurzame en waarde toevoegende vloeren voor jouw appartement. De houten vloeren van Uipkes gaan een leven lang mee, hierdoor hoeft de vloer niet eens in de 10-15 jaar te worden vervangen. Naast de economische voordelen bieden hout ook ecologische voordelen.

Hout is met wol en kurk de enige herwinbare vloer bedekking. Het zorgt voor een gezonde leefomgeving, en slaat CO2 op zolang het niet verbrandt wordt. 

Kan een houten vloer drempelloos worden gelegd?

Houten vloeren zijn duurzame en waarde toevoegende vloeren voor jouw appartement. De houten vloeren van Uipkes gaan een leven lang mee, hierdoor hoeft de vloer niet eens in de 10-15 jaar te worden vervangen. Naast de economische voordelen bieden hout ook ecologische voordelen.

Hout is met wol en kurk de enige herwinbare vloer bedekking. Het zorgt voor een gezonde leefomgeving, en slaat CO2 op zolang het niet verbrandt wordt. 

Ontdek de mogelijkheden

Is een houten vloer onderhoudsvriendelijk?

Een houten vloer is onderhoudsvriendelijk! Het onderhoud van de houten vloeren bestaat uit het periodiek stofzuigen en dweilen van de vloer. Voorheen diende een houten vloer vaak geschuurd te worden, met een Lak of Hardwachs behandeling is dit ook nog het geval. Bij een geoliede houten vloer van Uipkes is het schuren niet meer nodig. Afhankelijk van het gebruik zal de houten vloer na 3-5 jaar weer behandelt moeten worden met olie. Hierbij hoeft de vloer niet geschuurd te worden.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Kom langs voor een adviesgesprek in een van onze showrooms en ontvang maatwerk advies voor jouw appartement. Of vraag ons inspiratie magazine aan.

Veelgestelde vragen

Zijn houten vloeren geschikt voor gebruik in appartementen?

Ja, houten vloeren zijn zeer geschikt voor gebruik in appartementen. Ze kunnen de esthetiek van de ruimte verbeteren en een warme, natuurlijke uitstraling geven. Houten vloeren kunnen ook helpen bij geluidsdemping en isolatie, waardoor geluidsoverdracht naar onderliggende en aangrenzende appartementen wordt verminderd.

Zijn houten vloeren geschikt voor vloerverwarming in appartementen?

Ja, houten vloeren kunnen prima worden gecombineerd met vloerverwarmingssystemen in appartementen. Het is belangrijk om de juiste houtsoort te kiezen die geschikt is voor vloerverwarming en om de installatie te laten uitvoeren door een ervaren professional. Hierdoor kun je genieten van de voordelen van zowel een houten vloer als vloerverwarming in jouw appartement.

Kan ik een houten vloer op een zwevende dekvloer installeren in mijn appartement?

In appartement van voor 2012 bent u verplicht om een houten vloer aan te brengen met een geluidsreducerende vloer, vraag uw specialist voor de informatie en certificering van de zwevende ondervloer. Sinds 2012 is het bouwbesluit aangepast en worden "zwevende dekvloeren" toegepast.

Artikel 3.12 van het Bouwbesluit 2012: Zwevende dekvloer in appartementen ter bevordering van comfort en geluidsisolatie

  1. In appartementen, zoals gedefinieerd in het Bouwbesluit, is het verplicht om een zwevende dekvloer toe te passen conform de voorschriften van dit artikel. Het doel van deze bepaling is om het comfort van bewoners te verbeteren en geluidsoverdracht tussen verschillende wooneenheden te verminderen.
  2. Een zwevende dekvloer is een constructieve vloer die wordt aangebracht bovenop de draagconstructie en de ondervloer van het appartement. Deze dekvloer wordt geïsoleerd van de onderliggende constructie door middel van geluidsisolerende materialen, zoals dempingsmatten of veerkrachtige ophangingssystemen.
  3. De zwevende dekvloer dient te voldoen aan de geldende normen en voorschriften voor geluidsisolatie, zoals vastgesteld door het bevoegd gezag. De minimale prestatie-eisen voor luchtgeluidisolatie en contactgeluidisolatie dienen te worden nageleefd om een aanvaardbaar geluidsniveau te waarborgen binnen de appartementen.
  4. De verplichting tot het aanbrengen van een zwevende dekvloer heeft als doel om geluidsoverdracht tussen aangrenzende appartementen te verminderen. Hierdoor wordt de privacy en het woongenot van de bewoners bevorderd, aangezien geluidshinder tot een minimum wordt beperkt.
  5. Het is de verantwoordelijkheid van de bouwer, ontwikkelaar of eigenaar om ervoor te zorgen dat de zwevende dekvloer op de juiste wijze wordt ontworpen en geïnstalleerd volgens de geldende normen en voorschriften. Daarnaast dienen eventuele geluidsisolatiemaatregelen in de constructie van de draagvloeren en scheidingswanden te worden genomen om een optimale geluidsisolatie te bereiken.
  6. Het niet naleven van de verplichting tot het aanbrengen van een zwevende dekvloer kan leiden tot handhavingsmaatregelen door het bevoegd gezag, zoals het opleggen van boetes of het verplicht stellen van aanpassingen om te voldoen aan de geldende geluidsisolatienormen.

Opmerking: Bovenstaand artikel is een samenvatting en interpretatie van de bepalingen in artikel 3.12 van het Bouwbesluit 2012 met betrekking tot zwevende dekvloeren in appartementen. Voor de volledige en officiële tekst van het Bouwbesluit wordt aangeraden de desbetreffende wet- en regelgeving te raadplegen.

Nb Op een correct aangebrachte zwevende dekvloer mag je vervolgens niet nogmaals een zwevende vloer toepassen dit heeft een tegenovergesteld effect.  Er zijn veel Verenigingen van Eigenaren die standaard de oude reglement van toepassing verklaren en aan de bewoners de oude eis van het toepassen van een z.g.n. zwevende vloer te gebruiken terwijl dit vanaf 2012 niet meer van toepassing is. 

Zijn houten vloeren onderhoudintensief in appartementen? 

Houten vloeren in appartementen vereisen doorgaans niet veel onderhoud. Regelmatig stofzuigen en vegen om vuil en stof te verwijderen is meestal voldoende. Het is belangrijk om gemorste vloeistoffen direct op te vegen om vlekken te voorkomen. Het gebruik van viltjes onder meubels en het vermijden van krassen en scherpe voorwerpen kan ook helpen de vloer in goede conditie te houden.

Kan een houten vloer de waarde van mijn appartement verhogen?

Ja, een houten vloer kan de waarde van uw appartement verhogen. Houten vloeren worden gewaardeerd om hun natuurlijke schoonheid, duurzaamheid en tijdloze uitstraling. Potentiële kopers of huurders vinden het vaak aantrekkelijk om een appartement met een hoogwaardige houten vloer te betrekken. Houten vloeren gaan tientallen jaren mee en wanneer je regelmatig onderhoud pleegt, nog enkele tientallen jaren langer. Het kan een positieve invloed hebben op de verkoop- of verhuurprijs en de algemene aantrekkingskracht van jouw appartement vergroten.