Een houten vloer in de badkamer

Bezoek de showroom

Kan een houten vloer in de badkamer?

Ja, dat is mogelijk!

Door de houten vloer door te leggen in de badkamer ontstaat er een warme eenheid met de rest van de woning. De houten vloer in de badkamer geeft deze ruimte het vaak nog missende karakter. Deze ruimte verrijken met een houten vloer zorgt daardoor voor een warm bad bij binnenkomst.

Planken, visgraat, Hongaarse punt

Je kunt kiezen uit vele verschillende kleurmogelijkheden voor de houten vloer, waardoor er altijd een perfecte combinatie te maken is, die past bij het karakter van je huis. De houten vloeren patronen die je kunt kiezen voor in de badkamer zijn zeer divers. Veelvoorkomende keuzes hier zijn: 

In totaal kunnen we de houten vloer in 17 verschillende patronen voor je installeren. Hiermee creëer je een unieke sfeer in jouw badkamer.

Houten Vloeren geschikt voor de badkamer

Vloerverwarming en hout in de badkamer

Wanneer je graag streeft naar een zowel letterlijke als figuurlijke warme uitstraling, kunnen wij ook vloerverwarming onder de houten vloer in de badkamer leggen.

Al ruim 20 jaar gaan houten vloeren en vloerverwarming samen. De houten vloeren kunnen op vrijwel ieder vloerverwarming systeem worden toegepast. Ieder systeem heeft zijn voordelen. Desgewenst kunnen we meedenken welk systeem voor jullie situatie het meest geschikt is.

Bezoek de showroom

Hongaarse punt houten vloer badkamer met ligbad op de vloer

Duurzame houten vloer

Hout is één van de weinige herwinbare grondstoffen naast kurk en wol. Hierdoor is hout een meer ecologisch verantwoorde keuze dan bijvoorbeeld tegels of PVC. Zolang de houten vloer ligt slaat deze CO2 op. Door middel van duurzaam bosbeheer wordt er voor gezorgd dat ook de toekomstige generaties nog kunnen genieten van de bossen en houten vloeren.

Houten Hongaarse punt vloer vanuit de overloop doorgelegd in de badkamer

Houten vloeren: waardevol voor mensen en woningen

Naast de ecologische voordelen zorgen houten vloeren ook voor voordelen op economisch gebied. Doordat houten vloeren na verloop van tijd gerenoveerd kunnen worden, door ze te oliën en/of schuren, hebben ze een lange levensduur en behouden ze hun waarde. Hierdoor is de investering die je doet bij het aanschaffen van de vloer, een investering voor het leven. Ook is het hebben van een houten vloer in de woning iets wat bijdraagt aan het verbeteren van de waarde van jouw woning.

Houten vloeren en water

Wanneer je enige voorzichtigheid in acht neemt, kun je gelaagd parket in de badkamer toepassen. Het leggen van een massief houten vloer in badkamer wordt afgeraden. Door het grote verschil in luchtvochtigheid tijdens en na het douchen, evenals het contact van water direct op de houten vloer, ontstaan problemen met het uitzetten en krimpen van deze vloeren.

Ondanks het feit dat houten vloeren in deze ruimtes altijd verlijmd moeten worden, kan er toch vocht tussen de planken lopen. Dit heeft gevolgen voor de kwaliteit van de houten vloer. Ook de inwerking van bijvoorbeeld shampoo en doucheschuim heeft gevolgen voor de afwerklaag. Omdat ook in de badkamer (rondom) een welrand blijft van 15 mm tot 20 mm en deze welrand normaal wordt afgedekt met bijvoorbeeld een afdeklijst, zal deze afwerking ‘nooit’ waterdicht zijn.

  • Wanneer je de houten vloer in de badkamer door laat leggen, dan kan dit tot aan de ruimte waar je gaat douchen. Het douchen kan (uiteraard) niet plaatsvinden op de houten vloer. 
  • De houten vloer kan je na je bad en/of douche rustig betreden, zonder jezelf af te drogen. Je hoeft niet bang te zijn voor een waterballet.
  • De vloer zou indien gewenst zelfs elke dag gedweild kunnen worden.

Wat is een ensuite badkamer?

Bij een ensuite badkamer zijn de slaapkamer en badkamer met elkaar in open verbinding. Dit kan door middel van verwijderen van bijvoorbeeld een deur of muur tussen de slaapkamer en badkamer. Ook het plaatsen van het bad in de badkamer zorgt voor een ensuite badkamer. Om hierin eenheid en rust te creëren kan gekozen worden voor een houten vloer. Deze vloer is geschikt voor zowel de slaapkamer als de badkamer en kan hierin doorlopen van de ene ruimte naar de andere ruimte. Daarnaast is het mogelijk om het bad op de houten vloer te plaatsen.

Magazine vol inspiratie

Houten visgraat vloer aangesloten op een tegelvloer in de badkamer

Houten vloer aansluiten op ander vloertype

Een houten douchevloer is geen goede optie. In de natte cel is het aan te raden een vloer te kiezen die beter bestand is tegen de hoeveelheid water en douchegel. Vloeren die veel worden toegepast in de douche zijn tegel- en gietvloeren. De houten vloeren van Uipkes kunnen hier naadloos op worden aangesloten. In geval van een gietvloer dient een minimaal profiel worden toegepast wanneer de vloer gegoten wordt. Hierbij dient de tegel of gietvloer op dezelfde hoogte worden gebracht als de houten vloer. Er hoeft in dit geval geen dorpel of rand toegepast te worden, wat zorgt voor een strakke afwerking. Daarnaast is het ook mogelijk om de houten vloer strak tegen een douchebak aan te leggen.

Onderhoud

Om de levensduur van de houten vloer te verlengen is onderhoud belangrijk, zeker in een vochtige ruimte. Periodiek dient de vloer schoongemaakt te worden met de onderhoudsproducten. Daarnaast zal, afhankelijk van het gebruik, de vloer na 3-5 jaar weer met olie moeten worden behandeld. Hierna is de vloer weer beschermd voor de komende jaren.

Badkamer houten vloer laten leggen?

Als je vragen hebt, lees de veelgestelde vragen hieronder of kom eens bij ons langs in de showroom. Wij voorzien je graag van een advies op maat. Alvast inspiratie opdoen? Vraag ons magazine aan.

Veelgestelde vragen

Kan ik een houten vloer in mijn badkamer toepassen?

Ja, dit is mogelijk met lamelparket dat is samengesteld uit een eiken toplaag op een berkenmultiplex ondervloer. Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om een volledig massieve houten vloer in de badkamer te installeren vanwege de vochtigheid en het risico op waterbeschadiging. 

Moet een houten vloer speciaal behandeld worden wanneer deze in de badkamer wordt toegepast?

Ja, het is goed om de houten vloer af te werken met een waterbestendige oliebehandeling. Deze oliën zijn verkrijgbaar in tientallen verschillende kleuren. Om de vloer netjes te houden herhaal je dit eens in 2-3 jaar.

Hoe kan ik eventueel vochtproblemen voorkomen bij een houten vloer in de badkamer bij langdurig gebruik van de douche?

Om vochtproblemen te voorkomen, is het belangrijk om te zorgen voor een ventilatie in de badkamer. Zorg voor voldoende luchtcirculatie en gebruik een afzuigsysteem om luchtvocht af te voeren. 

Kan ik een houten vloer in de douchecel installeren?

Nee, Het wordt niet aangeraden om een houten vloer in de douchecel te installeren, omdat deze direct wordt blootgesteld aan veel water. 

Kan ik ook vloerverwarming en of vloerkoeling toepassen onder mijn houten vloer in de badkamer?

Ja, je kan vloerverwarming en of vloerkoeling toepassen onder je houten vloer in de badkamer. Het is verstandig om van jouw badkamer een aparte instelbare groep te maken, zodat je de temperatuur afzonderlijk in kan stellen. Deze wordt namelijk vaak hoger dan een slaap- of woonkamer ingesteld.