Droogbouwsysteem met vloerverwarming onder een houten vloer

Bezoek de showroom

Bij een droogbouw vloerverwarming systeem liggen de leidingen niet in een gestorte dekvloer, maar liggen de leidingen verwerkt in speciale geïsoleerde voorgevormde platen van polystyreen of gipsvezel die op de dekvloer geplaatst worden, zodat de verwarmingsbuizen gemakkelijk te plaatsen zijn. Bij sommige systemen wordt er eerst een warmtegeleidende afdekplaat (aluminium) gelegd tussen de leidingen en de voorgevormde plaat zodat die voor een geleidelijke en gelijkmatige verspreiding van de warmte zorgt.

Het is een lichtgewicht systeem met een beperkte opbouwhoogte, waardoor de algehele belasting voor de constructievloer lager is.

Afhankelijk van het droogbouw systeem kan het afgewerkt worden met een egaline of gipsvezelplaat voor een volverlijmde vloer. Zonder een afwerking kan de houten vloer zwevend geplaatst worden.

Een elektrische vloerverwarming of infrarood vloerverwarming systeem behoort ook tot een droogbouw vloerverwarming systeem.

Droogbouw vloerverwarmingssysteem combineren met een houten vloer

Een droogbouw vloerverwarmingssysteem werkt uitstekend in combinatie met een houten vloer. De houten planken vloer kan zowel verlijmd als zwevend geplaatst worden. Een patroonvloer, zoals visgraat of Hongaarse punt, moeten we altijd verlijmen.

Dit betekent dat het droogbouw vloerverwarmingssysteem moet worden afgewerkt met een spanningsverdelende laag, veelal een gipsvezelplaat, waarop de houten planken vloer of patroonvloer vol verlijmd kan worden.

Bij een zwevende installatie zullen we een folie tussen het verwarmingssysteem en de houten planken vloer plaatsen. De houten planken vloer ligt dan los van het verwarmingssysteem. hou er rekening mee dat, zoals bij alle zwevend geplaatste vloeren, er altijd beweging merkbaar zal zijn in het gebruik van de houten vloer.

Bezoek de showroom

Hoe werkt het?

De speciale geïsoleerde voorgevormde platen van polystyreen of gipsvezel worden over de gehele ondervloer geplaatst. In de voorgevormde uitsparingen worden warmtegeleidende afdekplaten aangebracht en daarna worden hierin vloerverwarmingsbuizen vastgezet.

Voor het toe te passen patroon van de verwarmingsbuizen voor het beste rendement adviseren we je de installatie beschrijving van de leverancier te volgen. De installatie vergt voorbereidingstijd en aandacht om dit goed uit te voeren.

Bij de installatie dient de ondervloer volledig vlak te zijn, want speciale geïsoleerde voorgevormde platen van polystyreen of gipsvezel kunnen geen oneffenheden in de ondervloer opvangen.

De verwarmingsbuizen worden aangesloten op het verdeelstation, die is aangesloten op een van de aansturingssystemen. Het verdeelstation zorgt voor de doorvoer van warm water door de leidingen in de vloer. Op het verdeelstation kun je vaak de temperatuur instellen van het water dat door de leidingen gaat, zodat er nooit te warm water doorgevoerd wordt.

Het systeem kan aangestuurd worden door warmtepompen en condensatieketels.

Toepassingen droogbouw vloerverwarmingssysteem

Een droogbouw vloerverwarming systeem wordt veelal toegepast bij renovaties, bij woningen met een houtskeletbouw, woonboten en monumentale panden.

Lees meer over de mogelijkheden om houten vloeren en vloerverwarming te combineren, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw situatie. Je kunt het laten aanleggen van vloerverwarming ook door Uipkes laten verzorgen. Onze medewerkers hebben veel kennis en ervaring met vloerverwarming en kunnen je van maatwerk advies voorzien.

Aandachtspunten

  • De ondervloer dient volledig vlak te zijn,. Dit systeem kan geen oneffenheden in de ondervloer opvangen.
  • informeer voor het patroon van het leidingwerk bij de leverancier
  • bij een verlijmde vloer zoals bij een patroonvloer dient het systeem afgewerkt te worden met een spanningsverdelende vloer, vaak gipsvezelplaat
  • het systeem kan aangestuurd met warmtepompen of condensatieketels
  • lichtgewicht systeem
  • beperkte opbouwhoogte

Magazine Vol inspiratie

Magazine aanvragen

Legmethode droogbouwsysteem

  • Voor legmethode Fermacell of vergelijkbare platen verwijzen wij je naar de legvoorschriften van de fabrikant.
  • Bij droogbouwsystemen is een opstookprotocol niet nodig. Omdat er immers geen restvocht meer in de ondervloer aanwezig is.
  • Minimale dekkingeisen zijn niet van toepassing. Wel geldt ook hier de regel dat de top van de dekvloer nooit hoger mag zijn dan 28 °C. Het maximale restvochtpercentage in de vloer mag maximaal 0,3% bedragen.
  • Het oppervlak machinaal schuren of borstelen om eventueel aanwezige slemlagen te verwijderen. Vervolgens grondig zuigen met een industriële stofzuiger.
  • Voorstrijken van Fermacellplaten voor de juiste hechting Verbruik ca. 300-500 g/m² per laag. Droogtijd ca. 12-16 uur. Binnen 24 uur de volgende laag aanbrengen.
  • Houten vloeren hierna verlijmen op de voorgestreken Fermacellplaten.

Mocht het restvochtpercentage hoger zijn dan 0,3% dan kan de houten vloer niet gelegd worden. Vochtschermen mogen niet toegepast worden op Fermacell vloeren.

Veelgestelde vragen

Wat is een droogbouw vloerverwarmingssysteem?

Een droogbouw vloerverwarmingssysteem verwijst naar een methode waarbij verwarmingsbuizen op een isolatiemateriaal worden gelegd en vervolgens bedekt met een afwerkvloer, zoals droge dekvloerplaten of gipsvezelplaten.

Wat zijn de voordelen van een droogbouw vloerverwarmingssysteem?

Enkele voordelen van een droogbouw vloerverwarmingssysteem zijn:

  • Snellere installatietijd in vergelijking met traditionele natbouwsystemen.
  • Geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.
  • Lagere vloeropbouwhoogte in vergelijking met natbouwsystemen.
  • Flexibiliteit bij het kiezen van afwerkvloeren.
  • Mogelijkheid tot individuele ruimteregeling.

Welke materialen zijn nodig voor een droogbouw vloerverwarmingssysteem?

De materialen die nodig zijn voor een droogbouw vloerverwarmingssysteem kunnen onder andere zijn:

  • Verwarmingsbuizen (meestal van kunststof, zoals PEX).
  • Isolatiemateriaal (zoals geëxtrudeerd polystyreen of vezelplaten).
  • Afwerkvloerplaten (bijv. droge dekvloerplaten of gipsvezelplaten).
  • Bevestigingsmateriaal (voor het vastzetten van de buizen en platen).

Moet ik rekening houden met de vloerhoogte bij het aanleggen van een droogbouw vloerverwarmingssysteem?

Ja, bij het aanleggen van een droogbouw vloerverwarmingssysteem is het belangrijk om rekening te houden met de vloerhoogte. Het gebruik van dunne isolatiematerialen en afwerkvloerplaten helpt de vloerhoogte te minimaliseren.

Hoe worden de buizen gelegd in een droogbouw vloerverwarmingssysteem?

De buizen worden meestal op het isolatiemateriaal gelegd volgens een vooraf bepaald patroon. Dit kan een slakkenhuispatroon, een meanderpatroon of een andere lay-out zijn, afhankelijk van de vereisten en de ontwerpvoorkeuren.

Welke soorten afwerkvloeren kunnen worden gebruikt met een droogbouw vloerverwarmingssysteem?

Een droogbouw vloerverwarmingssysteem kan worden gecombineerd met verschillende soorten houten vloeren en patronen. Het is belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant te volgen met betrekking tot de maximale temperatuurbestendigheid van de gekozen afwerkvloer te kiezen. Bij hout is dit maximaal 35 graden Celsius.