Eiken Vloeren

Eiken vloeren kunnen in diverse patronen worden gelegd, waaronder de visgraat
Eiken vloer gelegd in het elleboog patroon door Uipkes
Eiken vloer in visgraatpatroon in een appartement te Blaricum

Bezoek de showroom

Eeuwen Vertrouwde Eikenhout 

In Nederland is eikenhout verreweg de populairste houtsoort voor een houten vloer. Eikenhout heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en een natuurlijke, tijdloze uitstraling. Daarnaast is de sterkte, hardheid en bewerkbaarheid van eikenhout goed, waardoor er vele afwerkingsmogelijkheden zijn. Eiken vloeren zijn uitstekend te combineren met verschillende interieurstijlen en diverse typen woningen.

Eikenhout In Al zijn Pracht

Onze eiken houten vloeren bieden veelzijdigheid, van noestvrij tot met karakteristieke noesten. Kies uit brede of smalle planken, en diverse patronen zoals Hongaarse punt en visgraatvloeren. Eikenhout laat zich moeiteloos kleuren. Kom voor deskundig advies naar onze showroom of vraag ons magazine aan met 108 pagina's aan inspiratie en informatie!

De donkere eiken vloer met brede planken is gelegd in een kantoorpand in Amsterdam

Waarom Is Eikenhout Een Populaire Houtsoort

 1. Met zijn natuurlijke en tijdloze uitstraling past eikenhout perfect bij diverse interieurstijlen en woningtypen.

 2. Dankzij de lage RC-waarde van 0,088 zijn eiken vloeren van Uipkes uitstekend te combineren met vloerverwarming.

 3. De robuustheid en hardheid van eikenhout maken het geschikt voor zowel lamelparket als massief houten vloeren.

 4. Eikenhout is eenvoudig te bewerken, waardoor het geschikt is voor allerlei legpatronen en vloerpanelen.

 5. In tegenstelling tot tropisch hardhout, kunnen eiken vloeren uit duurzame Europese bossen sneller geleverd worden.

 6. Een eiken vloer is aanzienlijk goedkoper dan vloeren van andere houtsoorten.

Wat is Een Massief Eiken Vloer?

Een massief eiken vloer is de traditionele variant van een eiken parketvloer, die in zijn geheel is samengesteld uit één laag eikenhout. Lamelparket is de moderne variant van een parketvloer en bevat een toplaag van massief eikenhout en een onderlaag van berken multiplex. Voor een extra traditionele look kun je de massief eiken vloeren verlijmen en verspijkeren. Dit wordt een tapis vloer genoemd.

Het grote voordeel van deze vloeren is dat ze meerdere generaties mee kunnen gaan en meerdere malen geschuurd en/of geolied kunnen worden. Deze eiken vloeren zijn oersterk en zeer geschikt voor druk belopen ruimtes, zoals woonkamers, kantoren en winkels. 

Zoek je een slijtvaste vloer voor zware bedrijfsmatige toepassingen kun je ook kiezen voor een kopshouten eiken vloer, die bestaat uit massief eiken blokjes uit de dwarsrichting van de stam, waarbij de jaarringen van de stam zichtbaar in elk blokje.

Ervaar de vloeren in verschillende ruimtes en woningen, vraag ons gratis magazine aan.

Massief Hout Of Eiken Lamelparket?

Deze traditionele eiken parketvloeren hebben ook diverse nadelen. Een massief houten vloer bestaat uit één dikke laag hout en is daardoor een stuk duurder dan lamelparket, dat een alleen een toplaag heeft van massief hout. Tel de stijging van houtprijzen van het afgelopen jaar hierbij op, dan kom je er al snel achter dat een massief hout om een flinke investering vraagt.

Een ander nadeel is dat massief eiken vloeren moeizaam met vloerverwarming gecombineerd kan worden. Het rendement van een massieve vloer met vloerverwarming is (te) laag en daarom adviseren we altijd om voor lamelparket te gaan dat bij uitstek geschikt is voor deze combinatie. Dit scheelt aanzienlijk in effectiviteit en de uiteindelijke kosten.

Afwerking Eiken Vloeren

Bij Uipkes is alles omtrent het leggen van jouw eigen vloer op maat mogelijk.

Zo weten we dat klanten regelmatig op zoek zijn naar mooie gerookte eiken vloeren, naturel geoliede eiken vloeren of vloeren die in een lastige vorm gelegd moeten worden.

Eikenhout laat zich makkelijk bewerken en kun je schuren, borstelen, lakken, oliën of roken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Als houten vloeren specialist kan Uipkes op het gebied van eiken vloeren aan alle wensen voldoen. Alles wordt op maat gemaakt, geschuurd en gekleurd in onze eigen ambachtelijke schaverij.

We kunnen zelfs de vloerverwarming voor je aanleggen of jouw trap bekleden met massief eiken traptreden in dezelfde kleur als jouw vloer.

Wij werken zowel voor particulieren als architectenbureaus en denken graag mee om tot het mooiste resultaat te komen.Onderhoud Van Eikenhouten Vloeren

Gebruik de dweil zo vaak als je wilt om de eikenhouten vloer schoon te maken; je onderhoudt jouw eiken vloer als je de vloer dweilt met de zeep die wij bij jouw vloer hebben geleverd.

We leggen je uit en laten je zien hoe je de luchtvochtigheid in de ruimte van je vloer kunt meten en we geven je ook een hygrometer cadeau, zodat je kunt controleren of de relatieve luchtvochtigheid (RV) goed is. Het is zo simpel!


In Welk Patroon Kun Je Een Eiken Vloer Leggen?

Onze eiken vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende legpatronen:

In combinatie met het ruime aanbod kleuren zijn de mogelijkheden om jouw woning of kantoor naar jouw wensen in te richten eindeloos!

Bezoek de showroom

Duurzaam Europees Eikenhout

Uipkes stelt hoge eisen aan medewerkers en houtproducten. We investeren alleen in producten die ecologisch verantwoord zijn geproduceerd en van een duurzame kwaliteit zijn. Dit betekent dat we hout gebruiken dat afkomstig is uit aantoonbaar duurzaam beheerde bossen, voornamelijk in Europa.

Kwaliteit Van Eikenhout

Wanneer een bos duurzaam wordt beheerd, worden bomen selectief gebruikt: alleen die eiken die ook echt bruikbaar zijn voor toepassingen, zoals vloerplanken worden gekozen. Nieuwe bomen worden teruggeplaatst en krijgen zaailingen de kans om het productiebos weer aan te sterken.

Hoe beter de kwaliteit en beheer van het bos, des te beter de kwaliteit van het eikenhout waaruit de vloerdelen geproduceerd worden.

Veel eikenhout op de Nederlandse markt is afkomstig uit lagelonenlanden zoals China, waar minder strikte regels gelden met bterekking tot het beheer van bossen en de kwaliteit van het product eikenhout.

Denk hierbij aan: gebruik van spinthout (zacht) in toplagen, eiken planken uit diverse werelddelen (homogeniteit en consistentie van kwaliteit), afwijkingen in product specificaties, (te) snelle droogtijd en/of groeitijd, waardoor eiken planken zwak en instabiel kunnen worden en minder lang meegaan.

Uipkes kiest voor Europees eiken van de hoogste kwaliteit. Een mooie eikenhouten vloer van Uipkes gaat een leven lang mee! Een houten vloer is daarom een duurzame investering in jouw woning en draagt sterk bij aan een warme en prettige woonbeleving.

Bestel ons gratis magazine

Schaverij van eikenhout

Alle houten vloerdelen die wij leveren worden in een ambachtelijke schaverij in Nederland geproduceerd. Wij kopen het duurzaam geproduceerde ruwe eikenhout gezaagd en gedroogd in bij vaste leveranciers in Nederland en België.

Voordat we de houtbewerking starten, controleren we of het aangeleverde hout de juiste kwaliteit heeft om tot een hoogwaardige vloer verwerkt te worden. Indien we tevreden zijn over de kwaliteit, starten we vervolgens de houtbewerking procedure, waarbij planken op maat gezaagd en gekleurd worden.


De kleuren van Uipkes

Op basis van 1200 gekleurde houtstalen, die 6 maanden in het zonlicht hebben gelegen, hebben we uiteindelijk een collectie van 90 kleuren gemaakt. Omdat we werken met natuurlijke materialen hebben we geen UV blockers toegevoegd om zo tot de meest natuurlijke uitstraling te komen.

Deze aardse en natuurlijk zachte tinten op basis van 100% natuurlijke lijnzaadolie zijn door Uipkes zelf ontwikkeld en alle kleurbehandelingen voeren we zelf uit. Ieder vloerdeel krijgt 2 tot 7 behandelingen om tot de unieke kleur te komen. Voor projectvloeren kunnen we zelfs alle RAL kleuren op maat maken.

Eikenhouten vloer kopen?

Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van eiken vloeren en de prijs per m2 inclusief kleurafwerking en BTW. De prijs per m2 is afhankelijk van het gekozen type hout, het legpatroon, de kleur, de plankbreedte en -dikte. Voor meer praktijkvoorbeelden kun je foto's bekijken van vloeren gelegd door Uipkes.

Uipkes is een familiebedrijf dat al ruim 25 jaar gespecialiseerd is in het vervaardigen, leveren en leggen van duurzame maatwerk houten vloeren, gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen in Europa.

Je kunt kiezen uit maar liefst 45 exclusieve patronen en 90 zelf ontwikkelde kleuren. Combineer jouw houten vloer met vloerkoeling of vloerverwarming, en geniet van een complete installatieservice van Uipkes.

Wil je een houten vloer kopen en meer weten over de mogelijkheden, legpatronen, prijzen of kleuren? Maak dan een afspraak of kom langs in onze showrooms in Alphen aan den Rijn en Amsterdam voor maatwerk advies. Daar kun je eiken vloeren in verschillende legpatronen en kleuren zien en ervaren!

Na je bezoek aan de showroom, krijg je een vrijblijvend advies toegestuurd met alle besproken zaken en kosten voor een nieuwe houten vloer voor jouw woonruimte of kantoor.


Europees Eiken Planken Vloeren

Plankformaat Dikte Prijs incl. afwerking + BTW (m2)
18 cm Rustiek Frans Eiken 3 mm toplaag, 12mm totaal € 96,00
20 cm Rustiek Frans Eiken 3 mm toplaag, 12mm totaal € 100,00
22 cm Rustiek Frans Eiken 3 mm toplaag, 12mm totaal € 115,00
24 cm Rustiek Frans Eiken 3 mm toplaag, 12mm totaal € 119,00
26 cm Rustiek Frans Eiken 3 mm toplaag, 12mm totaal € 125,00

Europees Eiken Visgraat Vloeren

Plankformaat Dikte Prijs incl. afwerking + BTW (m2)
9x45 cm Rustiek A 4 mm toplaag, 16mm totaal € 131,00
12x60 cm Rustiek A 4 mm toplaag, 16mm totaal € 131,00
14x70 cm Rustiek A 4mm toplaag, 16mm totaal € 134,00
16x80 cm Rustiek A 4 mm toplaag, 16mm totaal € 147,00
18x90 cm Rustiek A 4 mm toplaag, 16mm totaal € 151,00
20x100 cm Rustiek A 4 mm toplaag, 16mm totaal € 177,00
22x110 cm Rustiek A 4 mm toplaag, 16mm totaal € 181,00
24x110 cm Rustiek A 4 mm toplaag, 16mm totaal € 186,00
26x110 cm Rustiek A 4 mm toplaag, 16mm totaal € 191,00

Europees Eiken Hongaarse Punt Vloeren

Plankformaat Dikte Prijs incl. afwerking + BTW (m2)
12x60 cm Rustiek A 3 mm toplaag, 12mm totaal € 146,00
14x70 cm Rustiek A 3 mm toplaag, 12mm totaal € 151,00
16x80 cm Rustiek A 3 mm toplaag, 12mm totaal € 154,00
18x90 cm Rustiek A 3 mm toplaag, 12mm totaal € 158,00

 • Hongaarse punt en visgraat vloerdelen hebben vergelijkbare formaten, maar de Hongaarse punt vloerdelen moeten eerst bewerkt worden om het legpatroon te kunnen vormen.
 • Eiken vloeren in andere plankformaten kunnen op verzoek vervaardigd worden. Houten vloeren kunnen t/m 30 cm breed op vloerverwarming geplaatst worden.
 • Daarnaast bieden we ook exclusieve houten vloeren panelen aan die vaak bestaan uit plankformaten met bijzondere afmetingen of vormen.

Frans eikenhout in houtsortering rustiek, een sortering met karakter.

Rustiek Frans Eiken

Vloeren van rustiek Frans eikenhout, die zijn behandeld met een naturel olie geven de woning een eigentijds, maar tegelijk ook een neutraal karakter. Deze eiken vloer kunnen wij in tientallen verschillende kleuren leveren, zoals gerookt, gerookt wit of naturel of zelfs vele zwarte kleuren. Zo kun je altijd een kleur kiezen die het beste bij de inrichting en sfeer van jouw leefomgeving past.

Technische details
Eikenhout in sortering rustiek a, een combinatie van rust en karakter

Rustiek A

Rustiek A vloeren bestaan uit een combinatie van de rust van Frans Eiken en het karakter van Rustiek Frans Eiken. De knoesten zijn echter kleiner dan de Rustieke sortering, en groter dan de rustigste sortering.

Technische Details
Uiterlijk van Frans eiken vloerdelen

Frans Eiken

Frans eiken vloeren bestaan uit een rustige houtsoort die in de structuur gekenmerkt worden door de vlamtekening in het hout. De zogenaamde kattenpootjes (kleine kwastjes) zijn karakteriserend voor Frans eiken vloeren. De kwaliteit is rustiger vergeleken met de rustieke kwaliteit, doordat er minder en kleinere noesten zijn toegestaan.

Technische Details
 • De showroom van Uipkes Houten Vloeren in Alphen a/d Rijn is de toonzaal voor vele houten vloeren.

  Uipkes Houten Vloeren Alphen aan den Rijn

  T. 0172-477355

  Euromarkt 113, 2408 BD

  Alphen a/d Rijn 
 • Houten vloeren showroom in Amsterdam

  Uipkes Houten Vloeren Amsterdam

  T. 020-4700777

  Roelof Hartstraat 4, 1071 VH

  Amsterdam 

Veelgestelde vragen

Is eikenhout een duurzame houtsoort?

Eikenhout wordt beschouwd als een duurzame houtsoort. Het is stevig, slijtvast en kan tientallen jaren meegaan. Bovendien wordt eikenhout vaak gekweekt in duurzaam beheerde bossen.

Kan ik eikenhouten vloeren eenvoudig kleuren?

Ja, eikenhout is zeer geschikt om te kleuren. Het absorbeert beits en afwerkingen goed, waardoor je de vloer in verschillende tinten kunt afwerken om bij je interieur te passen

Wat zijn goede eigenschappen van een eikenhouten vloer?

 • Duurzaamheid: eikenhout staat bekend om zijn duurzaamheid en slijtvastheid. Het is een harde houtsoort die bestand is tegen dagelijks gebruik en de tand des tijds goed doorstaat. Een goed geïnstalleerde en onderhouden eikenhouten vloer kan tientallen jaren meegaan.
 • Esthetische aantrekkingskracht: eikenhout heeft een natuurlijke schoonheid en warmte die veel mensen aanspreekt. Het heeft een mooie, karakteristieke nerfstructuur en een breed scala aan tinten, variërend van licht tot donker. Deze eigenschappen maken eikenhout geschikt voor verschillende interieurstijlen.
 • Veelzijdigheid: eikenhout is een veelzijdige houtsoort die gemakkelijk kan worden aangepast aan verschillende afwerkingen en kleuren. Het kan worden geschuurd, gebeitst of gekleurd om aan specifieke esthetische voorkeuren te voldoen.
 • Stabiliteit: eikenhout heeft een goede dimensionele stabiliteit, wat betekent dat het minder gevoelig is voor krimpen, uitzetten of vervormen als gevolg van schommelingen in vochtigheid en temperatuur. Dit maakt het geschikt voor verschillende klimatologische omstandigheden en toepassingen.
 • Gemakkelijk te bewerken: eikenhout is relatief gemakkelijk te bewerken en te installeren. Het kan worden gezaagd, geschuurd en geboord zonder veel problemen, wat handig is tijdens het installatieproces.
 • Compatibiliteit met afwerkingen: eikenhout reageert goed op verschillende afwerkingen, zoals lakken, oliën en waxen. Dit geeft de mogelijkheid om de vloer te beschermen en de gewenste uitstraling te creëren, zoals een glanzende of matte afwerking.
 • Waardevermeerdering van het huis: een eikenhouten vloer kan de waarde van een huis verhogen. Het wordt beschouwd als een aantrekkelijk kenmerk voor potentiële kopers en kan een positief effect hebben op de verkoopbaarheid en de prijs van het onroerend goed.

Het is belangrijk om te weten dat de eigenschappen van een eiken houten vloer kunnen variëren afhankelijk van de kwaliteit van het hout, de installatiemethode en het onderhoud. Het is raadzaam om bij het kopen van een eikenhouten vloer te letten op de kwaliteit van het hout en ervoor te zorgen dat de installatie en het onderhoud volgens de juiste richtlijnen worden uitgevoerd.

Wat is de levensduur van eiken vloer?

De levensduur van een eiken vloer kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van het hout, de installatiemethode, het onderhoud en het gebruik van de vloer. Over het algemeen kan een goed geïnstalleerde en goed onderhouden eiken vloer tientallen jaren meegaan.

Eikenhout is een harde en duurzame houtsoort, wat betekent dat het bestand is tegen slijtage en dagelijks gebruik. Met de juiste zorg en onderhoud kan een eiken vloer generaties lang meegaan. Regelmatig reinigen, bescherming tegen vocht en periodiek onderhoud zoals het opnieuw aanbrengen van afwerkingen kunnen de levensduur verlengen en de vloer in goede staat houden.

Het is belangrijk op te merken dat de levensduur van een eiken vloer ook kan worden beïnvloed door het gebruik en de omstandigheden in de ruimte waarin deze is geïnstalleerd. Bijvoorbeeld, intensief verkeer, zwaar meubilair of blootstelling aan vochtige omstandigheden kunnen de slijtage versnellen en de levensduur verkorten.

Over het algemeen kan een eiken vloer gemakkelijk tientallen jaren of langer meegaan als deze goed wordt verzorgd en onderhouden. Het is raadzaam om de richtlijnen van de fabrikant te volgen voor het onderhoud van de specifieke eiken vloer en eventuele aanbevelingen van professionele vloerspecialisten op te volgen om de levensduur van de vloer te maximaliseren.

Kan een eiken vloer toegepast worden op vloerverwarming?

Ja, een eiken vloer kan worden toegepast op vloerverwarming en vloerkoeling, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden.

Vloerverwarming: Bij het installeren van een eiken vloer over vloerverwarming is het belangrijk om te kiezen voor een geschikte installatiemethode en houtdikte. Het hout moet de warmte van de vloerverwarming goed kunnen geleiden om een efficiënte warmteoverdracht te garanderen. Daarom wordt meestal aanbevolen om een meerlaagse parketvloer (ook wel lamelparket genoemd) te gebruiken in plaats van massief hout, omdat deze beter bestand is tegen temperatuurschommelingen. Het is ook belangrijk om de richtlijnen van de fabrikant te volgen voor de installatie en de maximale temperatuur die veilig is voor de vloer.

Vloerkoeling: Het toepassen van een eiken vloer op vloerkoelingssystemen is ook mogelijk, maar het vereist specifieke aandachtspunten. Eikenhout heeft de neiging om bij temperatuurveranderingen lichtjes uit te zetten en te krimpen, en vloerkoeling kan deze beweging versterken. Het is belangrijk om een geschikte vochtigheidsgraad in de ruimte te handhaven om ongewenste krimp of scheuren van het hout te voorkomen. Het gebruik van een meerlaagse parketvloer met een geschikte constructie kan ook helpen bij het minimaliseren van de impact van temperatuurverschillen.

Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een professionele vloerspecialist en de specifieke richtlijnen en aanbevelingen van de fabrikant te volgen bij het installeren van een eiken vloer op vloerverwarming of vloerkoeling. Dit helpt ervoor te zorgen dat de vloer correct wordt geïnstalleerd en dat de prestaties en duurzaamheid ervan worden geoptimaliseerd in combinatie met het verwarmingssysteem.