Hardheid van hout

Bezoek de showroom

De hardheid is een belangrijk kenmerk voor houtsoorten. De ene houtsoort is harder dan de andere. Hoe harder het hout hoe duurzamer de vloer. Hoe hard een vloer is wordt gemeten in Janka men spreekt ook wel van het systeem van de “Janka-hardheid” (N). Hiermee wordt de kracht in kg bedoeld die nodig is om een gladde stalen bol met een doorsnede van 11,824 mm tot halverwege in het hout te drukken (de oppervlakte van de halve stalen bol bedraagt precies 100 mm²).

Afslijtweerstand

De hardheid neemt over het algemeen zeer sterk toe met de volumieke massa. Op het kopse vlak is de hardheid groter dan op de andere vlakken. De afslijtweerstand is van belang bij houten vloeren en bij mechanische, bewegende onderdelen. De afslijtweerstand van houtsoorten is op het kopse vlak eveneens aanzienlijk groter dan op de langsvlakken en vertoont verder vrij grote overeenkomst met de hardheid.

Magazine vol inspiratie

Invloed op het hout

De invloed van kwasten op de sterkte van hout hangt af van de grootte van de kwasten in verhouding tot de afmetingen van het hout, het al dan niet dicht opeen voorkomen (bijvoorbeeld takkransen) en de plaats in het houten element. De sterke-eigenschappen worden door het draadverloop in hoge mate beïnvloed.

De treksterkte van een stuk hout met scheve draad zal bijvoorbeeld belangrijk geringer zijn. Dat scheuren (bijvoorbeeld door onzorgvuldig drogen) en biologische aantastingen zoals insectengangen en houtrot door schimmels, de sterkte-eigenschappen van het hout drastisch kunnen verminderen, spreekt voor zich.

Wil je een houten vloer kopen en meer weten over de mogelijkheden? Bezoek dan onze showrooms in Amsterdam of Alphen aan den Rijn. Doe voorafgaand aan je bezoek inspiratie op voor jouw nieuwe houten vloer en vraag ons gratis magazine aan.