Vloer verlijmen op bestaande natuursteenvloer met vloerverwarming

Bezoek de showroom

Natuursteen als basis

Je kunt op een bestaande natuursteen vloer met vloerverwarming eenvoudig rechtstreeks een houten vloer verlijmen. Je hoeft de bestaande vloer dus niet te verwijderen, want je kunt de houten vloer gewoon over de bestaande natuursteen vloer leggen. Er zijn wel een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals het type natuursteen en de conditie van de ondervloer

Type natuursteen

Niet alle natuursteenvloeren zijn geschikt voor het leggen van een houten vloer. Natuursteen dat poreus is, zoals Leisteen, is niet geschikt.

Conditie natuursteen vloer

Voordat de houten vloer gelegd kan worden moet de stenen vloer gecontroleerd worden. Het is belangrijk dat de ondervloer vlak is en in goede conditie voordat een houten vloer kan worden gelegd. Als de ondervloer niet vlak is, kunnen de planken gaan loslaten.

Als de ondervloer beschadigd is, moet deze worden gerepareerd of vervangen. Daarnaast moet gecontroleerd worden of de tegels vastliggen. Door op de tegels te kloppen controleren of deze vast liggen. Bij een hol geluid ligt de tegel niet goed vast. Deze dient vervangen te worden.

Indien de vloer dermate beschadigd of ongeschikt is kan deze worden verwijderd. Hierna dient de vloer geëgaliseerd te worden, waardoor de vloer gereed is voor een nieuwe houten vloer.

Bezoek de showroom

Voorbereiding vloer

  • Allereerst de bestaande ‘oude’ natuursteen vloer ontvetten met een cleaner daarna nadweilen met water.
  • Hierna de bestaande natuursteen vloer opruwen met korrel 24, daarna stofzuigen.
  • De opgeruwde vloer voorstrijken met een voorstrijkmiddel, hierna de vloer verlijmen met een grovere lijmkam om zo de eventuele hoogteverschillen goed op te vullen. De houten vloer moet u hier vervolgens rechtsreeks op plakken.

Hoe zit het met de warmte?

Doordat meerdere lagen op elkaar worden geplaatst is de warmte doorgifte minder. Dit zal vooral van invloed zijn op de opwarmtijd van het systeem. Dit is de tijd die nodig is om de ingestelde temperatuur in de ruimte te behalen. Hierna is het raadzaam de temperatuur constant te houden, gezien het een trager systeem is. In combinatie met vloerverwarming worden samengestelde vloeren toegepast, welke een lagere weerstand, beter warmte doorlaten en stabieler zijn. Hierom kan een houten vloer worden gelegd op natuursteen met vloerverwarming.

Patronen

De houten vloer van Uipkes zijn verkrijgbaar in 17 patronen en 90 kleuren. Bekijk hieronder diverse patronen en producten.

Magazine Vol inspiratie

Magazine aanvragen

Geschikte vloeren

Veelgestelde vragen

Kan ik een houten vloer rechtstreeks op natuursteen met vloerverwarming leggen? 

Ja, je kan een houten vloer rechtstreeks op natuursteen met vloerverwarming leggen. Natuursteen mag alleen niet pleur zijn omdat er dan geen hechting van lijm kan plaatsvinden. Je kan dan kiezen om de houten vloer zwevend te plaatsen over een poreuze ondergrond, dit kan enkel bij rechte planken.

Moet ik de natuursteen verwijderen voordat ik een houten vloer installeer?

De natuursteen vloer hoeft niet verwijderd te worden. Je kunt, indien de natuursteen vloer niet te poreus is, hier overheen de vloer leggen nadat deze gereinigd, opgeruwd en voorgestreken is.

Kan ik een ondervloer gebruiken tussen de natuursteen en de houten vloer?

Ja, in sommige gevallen kan het gebruik van een geschikte ondervloer tussen de natuursteen en de houten vloer een optie zijn. De ondervloer moet geschikt zijn voor gebruik met vloerverwarming en helpen bij het verbeteren van de warmteoverdracht. Dit is de zgn. zwevende legmethode. Of met een krullaag.

Moet ik rekening houden met de hoogte van de vloer bij het leggen van een houten vloer op natuursteen met vloerverwarming?

Ja, je moet rekening houden met de hoogte van de vloer bij het leggen van een houten vloer op natuursteen met vloerverwarming. Het toevoegen van een ondervloer en een houten vloer kan de totale vloerhoogte verhogen, wat mogelijk invloed heeft op deuren, drempels en aangrenzende kamers.

Moet ik de vloerverwarming uitschakelen tijdens het installatieproces van de houten vloer? 

Nee de vloerverwarming kan je aan laten staan. Zorg echter voor een gematigde instelling (niet te hoge temperatuur). Stook geleidelijk aan met 2 graden per dag na de installatie.

Moet ik rekening houden met de uitzettings- en krimpwerking van hout bij het leggen van een houten vloer op natuursteen met vloerverwarming?

Niets meer of minder dan dat hout altijd zal uitzetten en of krimpen door de gevolgen schommelingen van een relatief luchtvochtigheid. Verder zullen de planken nagenoeg niets uitzetten of krimpen door de opbouw van de planken.