Schitterende houten vloer in jouw renovatiewoning

Bezoek de showroom

Een bestaande woning kun je renoveren, waarbij het mogelijk is om de woning in de oude, traditionele staat terug te brengen. Vaak hebben oudere woningen een rijk verleden met bijzondere bouwstijlen, ornamenten en parketvloeren. Veel van onze klanten willen hun woning moderniseren of hun monumentaal pand in traditionele staat herstellen en tegelijk hun interieur voorzien van een klassieke houten vloer met een moderne twist.

Houten vloer als basis van interieurinrchting

Een houten vloer vormt vaak de basis van een interieur en heeft veel impact op de beleving van een ruimte. Daarnaast past hout goed bij de traditionele uitstraling van het pand.

De uitdaging hierbij is om de woning zo te renoveren dat de traditionele details van de oude woning mooi gecombineerd worden met een modern interieur, zeker wanneer meerdere partijen zich met de renovatie of restauratie bezighouden.

Interieurarchitect

Vaak wordt een interieurarchitect gevraagd om het traject van de renovatie en herinrichting van de woning te begeleiden. Ideeën worden uitgewerkt door de architect en samen met de opdrachtgever wordt gekeken welke leveranciers het meest geschikt zijn voor het uitvoeren van de opdracht.

Uipkes heeft veel projectvloeren opgeleverd en werkt regelmatig samen met toonaangevende interieurarchitecten. Onze ervaring met projectmanagement, controle op kwaliteit en ons eigen team van zeer ervaren parketteurs, maakt dat opdrachtgevers graag met ons samenwerken.

Extra maatwerk werkzaamheden

Tijdens de renovatie kunnen we jouw oude woning niet alleen voorzien van een prachtige houten vloer, maar ook een heleboel andere werkzaamheden voor je verrichten, zodat je niet met 10 verschillende partijen in zee hoeft te gaan die allemaal een eigen invulling geven aan de opdracht, wat vaak de planning en eenheid in design niet ten goede komt.

Wij kunnen bijvoorbeeld:

  • de vloerverwarming aanleggen onder jouw vloer.
  • jouw trappen bekleden met massief eiken treden in dezelfde kleur als de houten vloer. Je krijgt combinatiekorting als je zowel een houten vloer als vloerverwarming bij ons afneemt.
  • trapleuningen, kasten, architraven, vensterbanken en convectorput roosters maken van eikenhout, allemaal afgewerkt in dezelfde unieke Uipkes kleur.
  • helpen met het verwijderen van oude vloeren of het verplaatsen van meubels om jou te ontzorgen.
  • Bij de renovatie van je woning direct ook buitenparket aanbrengen

Het voordeel is dat je altijd één aanspreekpunt hebt voor alle werkzaamheden en planningen makkelijker op elkaar afgestemd kunnen worden..

Adviesgesprek bij jou thuis?

Staat van de renovatiewoning

Ook spelen technische factoren een grote rol. Wanneer je een houten vloer wilt leggen in je bestaande woning is het belangrijk om de huidige staat van de betreffende ruimte in kaart te brengen.

Zeker bij een wat oudere woning zijn er, door aanpassingen en uitbreidingen, vaak verschillen in onder andere de soorten ondervloeren en dorpels ontstaan.

Maak desnoods een paar foto’s van de ondervloer zodat wij tijdens uw bezoek aan onze showroom een beter beeld hebben van jouw ondervloer, zodat wij beter advies kunnen geven.

Soorten ondervloeren

Oudere woningen beschikken vaak over een houten draagvloer. Bij renovaties waarin je kiest voor het toepassen van vloerverwarming, kan een gipsvezelplaat geplaatst worden op de draagvloer. Hierin kunnen de leidingen van de vloerverwarming worden gefreesd. Een alternatief is een vloer te storten op deze constructie, echter is hierbij een constructieberekening aan te raden. Indien de gestorte vloer te zwaar is kan gekozen worden om de balken vloer in zijn geheel te verwijderen.

Rond de jaren 70 begon men met het toepassen van zandcement/beton vloeren. Het voordeel is hierbij dat deze vaker geïsoleerd werden. Ook kun je de vloerverwarming direct in de zandcement vloer frezen, waardoor je minimale hoogte verliest. Controleer goed waar eventuele elektra en waterleidingen door de vloer lopen.

Ontdek alle mogelijkheden

Voorinspectie

Om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe houten vloer straks volledig aansluit op de bijzonderheden van jouw woning, komen wij circa vier weken voordat de vloer geleverd wordt, graag bij je langs voor een voorinspectie. Tijdens deze afspraak brengen we eventueel uit te voeren aanpassingen en extra te treffen voorzorgsmaatregelen in kaart:

  • We meten de oppervlaktes na van de ruimtes waarin de houten vloer komt te liggen.
  • We controleren we de staat van en het vochtpercentage van (nieuwe) ondervloeren door middel van metingen. 
  • We lopen de ruimtes na op bijzonderheden, bijvoorbeeld: roosters en luiken die uitgezaagd moeten worden

We bespreken de eventuele consequenties voor het legproces met jou, zodat je exact weet wat je kunt verwachten.

Kom langs voor advies

Wil je weten hoe je het beste jouw oude woning kunt renoveren met een nieuwe houten vloer? Kom langs om te praten over de mogelijkheden en vrijblijvend advies. Wij hebben veel ervaring en delen onze kennis graag met jou om tot het allermooiste resultaat te komen. Bekijk onze website of vraag een magazine aan om meer inspiratie op te doen.

Veelgestelde vragen

Kan ik een houten vloer installeren in mijn bestaande renovatiewoning?

Ja, het is zeker mogelijk om een houten vloer te installeren in een renovatiewoning. Houten vloeren kunnen een prachtige en duurzame keuze zijn voor renovatieprojecten, omdat ze een warme en natuurlijke uitstraling bieden en de waarde van uw woning kunnen verhogen. Het is echter belangrijk om de staat van de ondervloer te controleren en eventuele noodzakelijke reparaties uit te voeren voordat de houten vloer wordt geïnstalleerd.

Moet ik mijn bestaande vloer verwijderen voordat ik een houten vloer kan installeren in mijn renovatiewoning? 

In sommige gevallen kan het nodig zijn om de bestaande vloer te verwijderen voordat een houten vloer kan worden geïnstalleerd in een renovatiewoning. Dit hangt af van de staat en het type van de bestaande vloer. Een professionele vloerinstallateur kan de situatie beoordelen en adviseren of het nodig is om de vloer te verwijderen of dat de nieuwe houten vloer er bovenop kan worden geïnstalleerd.

Kan ik vloerverwarming combineren met een houten vloer in mijn renovatiewoning?

Ja, het is mogelijk om vloerverwarming te combineren met een houten vloer in een renovatiewoning. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de houten vloer geschikt is voor vloerverwarming en dat deze correct wordt geïnstalleerd volgens de richtlijnen van de fabrikant. Een ervaren vloerinstallateur kan u helpen bij het maken van de juiste keuzes en het waarborgen van een goed functionerend vloerverwarmingssysteem.

Hoe kan ik mijn houten vloer het beste onderhouden in mijn renovatiewoning?

Het onderhoud van een houten vloer in een renovatiewoning vereist regelmatige zorg. Stofzuig regelmatig om vuil en zand te verwijderen, en gebruik een speciale houten vloerreiniger om de vloer schoon te maken. Vermijd overmatig watergebruik en reinig gemorste vloeistoffen direct om vlekken te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de vloer periodiek te laten inspecteren en indien nodig opnieuw af te werken om de duurzaamheid te behouden.

Kan een houten vloer helpen bij geluidsisolatie in mijn renovatiewoning?

Ja, houten vloeren kunnen bijdragen aan geluidsisolatie in een renovatiewoning. Hout heeft van nature geluiddempende eigenschappen en kan helpen om geluidsoverdracht naar aangrenzende kamers te verminderen. Het gebruik van geluiddempende ondervloermaterialen en viltjes onder meubels kan de geluidsisolerende eigenschappen verder verbeteren. Het is ook mogelijk om geluidsisolatiepanelen te installeren tussen de vloer en de ondervloer voor extra geluidsreductie.