Vloerverwarming Op Een Houten Vloer

In deze prachtige woning is vloerverwarming aangelegd als hoofdverwarming waarop een houten visgraat vloer is gelegd
In dit appartement heeft Uipkes zowel de vloerverwarming als de visgraat vloer verzorgd
Planken vloer van Frans eikenhout gelegd, in combinatie met vloerverwarming en koeling.

Het verduurzamen van woningen is populair. Van isoleren tot zonnepanelen leggen of helemaal van het gas af gaan, er zijn vele mogelijkheden. Het plaatsen van vloerverwarming kan hierin niet ontbreken. 

In nieuwbouw zit tegenwoordig al vloerverwarming, maar hoe zit dat met oudere huizen? 

Oudere woningen beschikken vaak over een houten draag vloer. Het plaatsen van vloerverwarming op een houten draagvloer is goed mogelijk, er bestaan diverse systemen. Wij kunnen het juiste systeem voor jou aanleggen, indien gewenst in combinatie met het leggen van een houten vloer.

Ontdek de mogelijkheden in onze showrooms.

Voordelen Vloerverwarming

Bij vloerverwarming worden verwarmingsbuizen of netten op of in de vloer geplaatst. Door deze buizen of netten te verwarmen, middels water of elektriciteit, komt er gelijkmatig verspreidt over het oppervlak warmte vrij. De voordelen zijn beter comfort (geen warm-koud luchtstroom), esthetische voordelen (geen zichtbare radiatoren), en lagere energiekosten.

Typen Systemen

Er zijn twee geschikte vloerverwarmingssystemen voor een houten draagvloer: elektrische- en warmwatervloerverwarming. Elektrische systemen zijn eenvoudiger te installeren en geschikt voor kleinere ruimtes. Systemen met warm water zijn vaak efficiënter voor grotere ruimtes.

Bij systemen met warm water kan onderscheidt worden gemaakt tussen natte en droge systemen. Natte systemen worden gestort in de werkvloer van zandcement of anhydriet. Droge systemen worden op de werkvloer gelegd en hebben een kortere doorlooptijd.

Natbouw Vloerverwarming

Bij dit systeem worden leidingen op "netten" geplaatst waarover een dekvloer gestort wordt. Doordat dit systeem meer gewicht met zich mee brengt is dit vaak geen schikte keuze om te plaatsen op een balkenlaag.

Droogbouw Vloerverwarming

Een droogbouwsysteem kan op alle soorten werkvloer worden gelegd. Eerst wordt een isolatielaag aangebracht en daarop het droogbouw systeem. In de droge plaat worden de leidingen gedrukt, welke middels een vulmiddel "vast" komen te liggen. De voordelen van droogbouw zijn de lagere opbouwhoogte, snelle doorlooptijd (geen lange droogtijden) en minder gewicht. 

Freesvloer Vloerverwarming

Een freesvloer is vergelijkbaar met een droogbouwsysteem. Boven op de houten vloer kunnen gipsvezelplaten geplaatst worden waarin de vloerverwarming gefreesd wordt. Deze sleuven dienen vervolgens dichtgezet te worden, zodat de leidingen vast liggen.

Deze gipsvezelplaten kunnen worden voorzien van een thermische- en geluidsisolerende laag, waardoor ze voldoen aan de eisen in oudere appartementen. Ook zijn de gipsvezelplaten brandvertragend. 

Elektrische Vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is geschikt voor kleinere ruimtes, zoals een badkamer, en warmt snel op. De vloerverwarming is dun waardoor je minimale vloerhoogte verliest.

Isoleren

Oudere woningen zijn vaak onvoldoende geïsoleerd. Doordat vloerverwarming op lagere temperaturen werkt dan traditionele radiatoren, raden we aan om het huis te isoleren. Door vloer-wand-en dakisolatie te plaatsen en de ramen te voorzien van dubbelglas (HR of beter) creëer je een gesloten ruimte met zo min mogelijk warmteverlies.  

Een energielabel B (zonder zonnepanelen of warmtepomp) is aan te raden om vloerverwarming als hoofdverwarming te kunnen gebruiken.

Voorbereiding Houten Vloer

Het is belangrijk om de draagkracht van de vloer te controleren, zodat je weet of de vloer het extra gewicht van de vloerverwarming kan dragen. Vloerisolatie in combinatie met voldoende geventileerde kruipruimte en een dampdichte laag zijn nodig om vochtproblemen te voorkomen.

Afwerking En Vloerbedekking

Er zijn veel soorten vloerbedekking geschikt voor vloerverwarming, zoals bijvoorbeeld tegels, natuursteen of laminaat. Hout heeft een iets hogere isolatiewaarde en houdt daarnaast warmte langer vast. Een houten vloer op vloerwarming met een warmtepomp zorgt ervoor dat het systeem minder vaak "aanslaat", de stookcurve afvlakt en de combinatie efficiënter werkt dan met andere soorten vloerbedekking.

Benieuwd Naar De Mogelijkheden?

Wil je meer informatie over vloerverwarming op een houten vloer of het aanleggen van vloerverwarming? Kom langs in één van onze showrooms om het project af te stemmen en onze prachtige houten vloeren te bekijken.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?

Enkele voordelen van vloerverwarming zijn gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte, comfortabele vloertemperaturen, geen radiatoren die ruimte innemen, energiezuinigheid, verminderde luchtcirculatie en de mogelijkheid om de vloerverwarming te combineren met andere verwarmingssystemen.

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming werkt door warm water door de verwarmingsbuizen of verwarmingsmatten te laten stromen die in de vloer zijn geïnstalleerd. Dit verwarmt de vloer, die op zijn beurt warmte afgeeft aan de ruimte. Het water wordt verwarmd door een warmtebron, zoals een cv-ketel of een warmtepomp.

Is vloerverwarming energiezuinig?

Over het algemeen is vloerverwarming energiezuinig, vooral in goed geïsoleerde ruimtes. Omdat vloerverwarming werkt op lagere temperaturen dan traditionele radiatoren, kan het efficiënter zijn en lagere energiekosten met zich meebrengen. 

Kun je vloerverwarming installeren in elke kamer?

In principe kan vloerverwarming in de meeste kamers worden geïnstalleerd, maar er zijn enkele factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Voorbeelden zijn de beschikbare ruimte voor de installatie van de verwarmingsbuizen of -matten, de vloerbedekking en de isolatie van de ruimte.

Kan ik vloerverwarming combineren met radiatoren?

Ja, vloerverwarming kan worden gecombineerd met radiatoren. Dit wordt vaak gedaan in ruimtes waar extra verwarming nodig is. Een goede regeling en balans tussen vloerverwarming en radiatoren is belangrijk om de gewenste warmteverdeling te bereiken.

Kun je vloerverwarming installeren op een houten vloer?

Ja, de installatie van vloerverwarming op een houten (draag)vloer is mogelijk. Door een speciale tussenvloer te leggen waarin de leiding worden gelegd, kan de houten vloer blijven liggen. Het is aan te raden om de houten draagvloer vanaf onder te isoleren.