Vloerverwarming voor een houten vloer

Vraagt u zich af of het mogelijk is om een houten vloer te combineren met vloerverwarming?

Ja, het is eenvoudig om deze combinatie succesvol toe te passen in uw interieur. Wij hebben hier reeds jarenlang ervaring mee. U kunt kiezen uit diverse brede planken of een visgraatvloer in tientallen verschillende kleurafwerkingen. De houten vloeren worden gelegd en geleverd met 5 jaar CBW garantie. Er is dus werkelijk voor ieder wat wils!

Natuurlijk hout en vloerverwarming!

Houten vloeren en vloerverwarming gaan al jaren samen. Wij gebruiken hiervoor een gelaagde eiken vloer genaamd Vincent.  Deze houten vloer is verkrijgbaar in planken tot 24 cm breed, visgraat of hongaarse punt tot 18 cm breed en verkrijgbaar in tientallen kleuren. De weerstand  van dit 15 mm dikke product is laag (Rc 0,09) en de levensduur van de vloer is lang. Dit maakt het tot een ideale houten vloer voor op vloerverwarming. 

Wilt u écht alles weten over houten vloeren? Bestel dan het gratis houten vloeren magazine met 66 pagina's informatie!

De R-waarde van een houten vloer geeft het warmte-isolerend vermogen of de warmteweerstand van een houten vloer weer. De Rc-waarde is de totale weerstand (R = Resistance) van de gehele vloerconstructie (c = construction). Een dikke vloer met een hoge Rc-waarde zal meer weerstand (isolatie,hogere stookkosten) geven dan een dunne vloer met een lage Rc-waarde (minder isolatie,minder stookkosten). Ook het warmte-effect en de opwarmtijd zullen bij een dikke houten vloer negatief beïnvloed worden. Voor het realiseren van een houten vloer met vloerverwarming voor het hoogste rendement adviseren wij lamelparket 'Vincent’. De houten vloeren zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Mocht uw kleur vloer er niet direct tussenzitten, dan maken wij deze kleur vloer op aanvraag graag voor u.

Om alvast kennis te maken met onze producten kunt u kosteloos een magazine bestellen zodat u geheel voorbereid naar onze showroom kunt komen, kijk hier voor de openingstijden.

Technische uitleg soorten vloerverwarming onder houten vloer

De ontwikkelingen op technisch gebied zorgen ervoor dat vloerverwarming in vrijwel elke situatie kan worden toegepast. Vloerverwarming kan worden ingezet als bij- en hoofdverwarming.

De houten vloer die wij al jaren gebruiken heeft een weerstand, Rc van 0,09 wat heel laag is.

Vloerverwarming als hoofdverwarming

Houten vloer met vloerverwarmingWanneer men bij vloerverwarming hout toepast, is het zoals bij andere vloeren die men toepast op vloerverwarming, belangrijk dat de weerstand niet te hoog is. Van elke product is de weerstand in een getal aan te geven, de z.g.n. Rc waarde (weerstandwaarde). De houten vloer die wij al jaren gebruiken voor vloerverwarming heeft een weerstand (Rc) van 0,09. Deze weerstand is heel laag. Wanneer uw installatie een weerstand van maximaal Rc 0,12 toelaat dan is een vloer met Rc 0,09 makkelijk toe te passen.

Als u vloerverwarming inzet als hoofverwarming adviseren wij u lamelparket. Deze vloer, die bestaat uit gelaagde planken, kan variëren in dikte van 10 tot 20 mm. De dikte, het warmte-isolerend vermogen (Rc-waarde) van de vloer en de legmethode (zwevend of verlijmd) beïnvloeden het rendement en effect van uw vloerverwarming.

Voor het realiseren van het hoogste rendement adviseren wij de direct verlijmde methode op epoxy met de gelaagde plank Vincent. Deze vloer is verkrijgbaar in vele kleuren, heeft een gemiddelde levensduur heeft van 50 jaar en ligt werkelijk als een huis.

De voordelen van vloerverwarming als hoofdverwarming zijn de lagere stookkosten en de stralingswarmte. Het lichaam wordt direct verwarmd door de vloerverwarming in plaats van via de omgeving door radiatoren. Hoofdverwarming wordt ook vaak gekozen om esthetische redenen, omdat ‘lelijke’ radiatoren en leidingen verwijderd kunnen worden, wat een ruimte een mooiere ‘look and feel’ geeft. Ook wordt de waarde van goed geïsoleerde huizen met vloerverwarming als hoofdverwarming vaak opgewaardeerd. Tenslotte is vloerverwarming een kindvriendelijke oplossing, omdat kinderen zich niet kunnen bezeren of verbranden met dit warmtesysteem.

Vloerverwarming als bijverwarming

Een andere mogelijkheid is om vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken, in combinatie met convectoren of radiatoren. Een voordeel is dat de totale oppervlakte van de vloer gelijkmatig wordt verwarmd door de vloerverwarming plus radiatoren, wat bij het gebruik van radiatoren of convectoren alleen vaak niet lukt. Hierdoor zijn de fluctuaties in temperatuur veel minder, waardoor een houten vloer minder zwelt of krimpt. Hoe geleidelijker de veranderingen in temperatuur en houtvochtpercentage, des te beter dit is voor uw houten vloer. Vloerverwarming als hoofdverwarming heeft als nadeel dat het een tijdje duurt voordat de hele woonruimte is opgewarmd. Dit is bij de combinatie bijverwarming en radiatoren niet het geval.

Waar moet u rekening mee houden bij een houten vloer met vloerverwarming?

Er zijn een aantal punten waar u rekening mee moet houden wanneer u een houten vloer wilt combineren met vloerverwarming. Eikenhout is in vergelijking tot andere houtsoorten, de beste keuze voor een combinatie met vloerverwarming, omdat deze houtsoort minder gevoelig is voor temperatuurwisselingen en vochtgehaltes. Eiken houten vloeren zijn leverbaar in vele verschillende kleurafwerkingen.

Stookprotocol de perfecte eenmalige voorbereiding

Het stookprotocol, welke u maar een keer hoeft uit te voeren voordat de houten vloer gelegd wordt, helpt u om grote temperatuurwisselingen te vermijden en de werkvloer in optimale conditie te brengen voor het leggen van uw nieuwe vloer. Voordat de houten vloer gelegd wordt is het belangrijk om het vochtpercentage in de werkvloer te controleren: zandcement maximaal 2,0% en anhydriet maximaal 0,5%. Uipkes houten vloeren komt voordat we de vloer gaan leggen altijd een voorinspectie uitvoeren zodat u zorgeloos kunt gaan genieten van uw houten vloer in combinatie met vloerverwarming. Tijdens deze voorinspectie meten wij ook het vochtpercentage van de ondervloer. De houten vloer wordt gelegd en geleverd met 5 jaar CBW garantie.

‘Het stookprotocol helpt u om grote temperatuurwisselingen te vermijden en de werkvloer in optimale conditie te brengen.’

Eenmalige voorbereiding van de werkvloer

De hieronder beschreven stookcyclus neemt circa 14 dagen in beslag.

  • Verwarm de eerste dag de werkvloer met een watertemperatuur van 20 ºC. Verhoog vervolgens de watertemperatuur met 5 ºC per 24 uur, daarbij mag uiteindelijk de instroomtemperatuur van het water niet hoger worden dan 45 ºC.
  • Houdt de maximale temperatuur minstens 24 uur per centimeter werkvloerdikte aan, dus bij een afwerkvloer van 3 cm dik, gedurende 3 dagen.
  • Bouw de temperatuur daarna op gelijke wijze af.

Tijdens en na het leggen van een houten vloer op vloerverwarming

  • Tijdens het leggen moet de werkvloer circa 15-18 ºC zijn (watertemperatuur 20 ºC). Handhaaf deze temperatuur nog minimaal 5 dagen na het leggen en afwerken van de vloer.
  • Voer de temperatuur vervolgens langzaam op, 2 ºC per dag, tot een maximum waterinstroomtemperatuur van 45 ºC.
  • Het geleidelijk opvoeren en afbouwen van de watertemperatuur is ook aan het begin en het eind van het stookseizoen noodzakelijk. Het is hierbij belangrijk om weinig verschil in dag- en nachttemperatuur te creëren.

Vloerverwarming en een houten vloer van Uipkes al jaren een uitstekende combinatie

Uipkes heeft jarenlang ervaring in het leveren en leggen van houten vloeren in combinatie met vloerverwarming. Houten vloeren van Uipkes worden altijd op maat gemaakt en volgens uw wensen gelegd. Wij komen altijd een voorinspectie doen en voorzien u indien nodig van informatie, zodat u de beste keuze kunt maken voor uw woonsituatie. We hebben ruime keuze uit gelaagde brede planken of een reuze visgraat vloer, welke bewerkt kunnen worden met diverse kleuren naar uw wens. Wij zien u graag terug in onze showroom voor een vrijblijvend gesprek om een prachtige mooie houten vloer bij ons uit te zoeken.