Bomen over hout

De Eik wordt gezien als de koning van het bos. Een vrijstaande Eik is symbool van kracht, seksualiteit, macht en een lang leven. De Eik is verbonden met vuur en vruchtbaarheid. De Eik is ook zinnebeeld van gastvrijheid. Eiken symboliseren waardigheid, wijsheid en de verbinding tussen hemel en aarde.

bomen over hout

De Eik is een boom, als soort een van de oudste op deze aarde. Zijn hout wordt in erg veel toepassingen gebruikt.

De Eik is een loofboom. Eiken leven minstens vijfhonderd jaar, sommige zelfs wel tweeduizend jaar. Wereldwijd zijn er meer dan vijftien verschillende soorten Eik bekend. In Nederland komen vooral de Zomereik (Quercus robur), de Wintereik (Quercus petraea) en de Amerikaanse Eik (Quercus rubra) voor. De laatste is vanuit Amerika naar ons land geïmporteerd. De vruchten (eikels) welke onder de boom vallen, krijgen daar te weinig licht om te ontkiemen. De Eik is daardoor voor verspreiding afhankelijk van dieren zoals bijvoorbeeld de Vlaamse Gaai en de Eekhoorn. Ook de mens draagt bij aan de verspreiding van de Eik.

De Eik kan tot dertig meter hoog worden. Het is een boom met gedrongen stam; een grijsbruine schors welke bij oudere bomen zwart wordt. In de schors bevinden zich hoekige spleten. De bladeren zijn kaal, donkergroen van boven en lichter aan de onderkant. Ze zijn stug, min of meer eirond, met afgeronde lobben. De Zomereik verliest zijn blad net voor de winter. De Wintereik in de loop van de winter. De Eik bloeit in mei. De mannelijke bloemen staan bijeen in hangende, katjesachtige bloeiwijzen. Ze zijn geelachtig en staan iets van elkaar verwijderd aan de basis van de nieuwe takken. De vrouwelijke bloeiwijzen hebben dicht opeenstaande schubben. De vrucht is een eivormige eikel. De geur is zwak, de smaak bitter en samentrekkend.

De Eik wordt gezien als de koning van het bos. Een vrijstaande Eik is symbool van kracht, seksualiteit, macht en een lang leven. De Eik is verbonden met vuur en vruchtbaarheid. De Eik is ook zinnebeeld van gastvrijheid.

Eiken symboliseren waardigheid, wijsheid en de verbinding tussen hemel en aarde.

Plaats een reactie

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

63 - 3 =