Cradle to cradle: : duurzaam meubilair

Cradle to cradle

Duurzaamheid. Wat is het precies? Iedereen heeft er weleens van gehoord, echter is een concrete uitleg lastig te geven. Duurzaamheid is alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord leven, milieu, ecologie en toekomstgericht denken. Toekomstgericht denken als het gaat om mensen, winst en de aarde, ook wel de 3 P’s genoemd (people, profit, planet). Hier hoort onder andere het hergebruiken van materialen bij zoals hout, plastic en andere grondstoffen. Cradle to cradle dus.

Er zijn diverse branches te noemen waar cradle to cradle wordt toegepast, een daarvan is de meubelindustrie. Veel ontwerpers dragen bij aan het fenomeen cradle to cradle door meubilair te ontwerpen gemaakt van gebruikte materialen. Goed voor het milieu en vaak zijn de designs erg mooi. Een goed voorbeeld is Notwaste, een bedrijf uit Mexico dat creativiteit en technologie combineert om zo houten designs te maken vervaardigd uit afval van nabijgelegen bedrijven. Een van hun producten is de stoel Clara, gemaakt van OSB houten panelen en touw. Ondanks dat de producten van Notwaste niet in Nederland te verkrijgen zijn, zijn ze wel noemenswaardig.

Belangrijk bij het hergebruiken van materialen is creativiteit. Wat kun je met je afval? Van sommige resultaten kan iedereen zeggen ‘ja inderdaad, wat simpel’. Maar kom er maar eens op. Neem een metalen frame. En een deur. Laat deze functioneren als tafel die ook nog eens opbergruimte biedt. Geniaal. En bovendien: duurzaam.   

Creativiteit als middel om onze afvalproductie terug te dringen. Mogelijkheden genoeg. Goed voor het milieu, goed voor de mens. Vaak wat minder goed voor de portemonnee. Dergelijke ontwerpen zijn vaak duur. Maar goed, wat hebben we aan geld als we eenmaal onze mooie planeet om zeep geholpen hebben? Juist, niks. Daarom: wees creatief, wees duurzaam.

www.manoteca.com
www.notwastedesign.com

Plaats een reactie

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

36 - 6 =