Interview met Martin Uipkes

interview met Martin Uipkes

Martin Uipkes: Traffic naar de winkel

De klant van nu oriënteert zich online, maar hoe zorg je ervoor dat hij jouw winkel uiteindelijk bezoekt? Martin Uipkes, van Uipkes Houten Vloeren uit Alphen aan de Rijn/Amsterdam, heeft sterk ingezet op internet, met een goed vindbare website die de consument ook echt helpt. Uipkes: "De consument wil vragen stellen en weten wat iets kost. Ik zorg dat iemand die een offerte vraagt snel antwoord heeft. Maar kom ook daarna met een snelle reactie. Ze worden bij ons meteen beetgepakt. Zo krijg je een goed geïnformeerde klant die eigenlijk alleen nog maar ter bevestiging naar de winkel komt".

Uipkes besteedt veel tijd aan zijn website. "In een showroom wordt altijd alles gecheckt: is het netjes, zit je stropdas recht. Maar je moet net zoveel aandacht besteden aan je website. Het is al lastig genoeg om gevonden te worden. Er kunnen er bij Google maar tien op de eerste pagina, en dat zijn vooral de grote jongens. Eenmaal op de site moet je ze helemaal in de watten leggen. Met mooie foto’s moet je ze verleiden om jouw product te kopen. Zo onpersoonlijk als internet is, zo persoonlijk moet je het maken".

 

Om klanten aan zich te binden is Uipkes actief met bloggen. "Wij vertellen niet alleen over vloeren, en hout, maar over alles We trekken het breder". Zijn blog wordt gelezen door een paar duizend mensen. Harry Bijl haakt in op het belang van goede content, ook met nieuwsbrieven. Bijl:"Mail moet vooral leuk zijn, en maatwerk. Niet saai. Maar met filmpjes, tips en muziek om een ander gevoel op te roepen".

 

Uipkes verstuurt, deels geautomatiseerd, honderden e-mails per week. Dat levert waardevolle data op. Door die goed te analyseren leert hij zijn klanten beter kennen. Moeten verkopers deze kennis hebben? Geert Jan Smits en Harry Bijl, zien het als een vak apart. Paul Berden, zoekt liever een balans tussen verkopers die advies geven en medewerkers die alles weten van websites en zoekmachines. Berden: "Juist nu heb je de kans om deze mensen binnen te halen en zo een mix te maken". Edwin van der Horst, van Co van der Horst, ziet al deze kwaliteiten liefst verenigd in één persoon. "Als verkoper maak je bijvoorbeeld vaak samen moodboards met de klant. Dat technische hoort er bij". Maar welke expertise de verkoper ook heeft, persoonlijk contact blijft belangrijk. Mensen zoeken mensen, aldus Berden.

Reacties
  • #44 | Bert |

    Mooi verslag Martin

Plaats een reactie

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

32 - 2 =