Mary had a little lamb

uipkes woonblog

Wist je dat door het Amerikaanse rijmpje "Mary had a little lamb" de platenspeler werd uitgevonden? Vandaag de dag zijn heel veel mensen de uitvinder nog steeds dankbaar. Ongetwijfeld zijn deze mensen ook de uitvinder van het Berlinerschrift dankbaar. De twee heren Edison en Berliner, een gouden duo, hebben ervoor gezorgd dat liefhebbers anno 2013 nog steeds kunnen genieten van hun favoriete muziek.

Afgelopen maand verscheen er een artikel op internet over een ontwerper die op een kunstzinnige wijze een platenspeler heeft ontworpen. Een mooi (van hout gemaakt) apparaat om te zien en geeft minstens zo mooi geluid. Enige minpunt lijkt dat de speler niet ingesteld kan worden op 33 of 45 toeren. Hoe dan ook, de visie van de bedenker van deze platenspeler mag er wezen. Joel Scilley: “Ik bouw dingen die goed klinken, die goed werken en de muziekbeleving verhogen met een uniek karakter”. 

In 1878 vond Edison de platenspeler uit en Berliner de grammofoonplaat. Met 78 toeren konden nu grammofoonplaten worden gespeeld en kon muziek ten gehore worden gebracht. Na vele akoestische opnames werd in 1928 de elektromotor uitgevonden en kwam in 1950 de eerste langspeelplaat op de markt. Er werden radio’s bij de platenspelers ingebouwd en ook in de DJ-wereld veroverde de platenspeler de markt. De populariteit steeg enorm.

Omstreeks 1980 werd de moordenaar van de langspeelplaat uitgevonden door ir. Lou Ottens. De compactplaat, of eigenlijk gewoon ‘CD’, leek de langspeelplaat uit te gaan roeien. Voor veel mensen die voor de uitvinding van Ottens zijn geboren is de liefde voor de langspeelplaat waarschijnlijk niet vergaan. Wellicht herkent u deze liefde wel. Deze roest namelijk niet. De volgende zin herkent u vast ook; het geluid van een langspeelplaat is vele malen beter dan een CD of zelfs een MP3.

Voortbordurend op Edison en Berliner worden nu design platenspelers gemaakt en groeit de markt voor tweedehands langspeelplaten anno 2013 weer enorm. De CD bleek toch minder moordend dan gedacht. Zelfs de MP3 kan niet op tegen het geluid van een stofje op een draaiende plaat. Het is ook gewoon mooi om een langspeelplaat met 33 toeren onder de naald door te zien gaan. Over beleving gesproken. Scilley begrijpt het wel en is simpelweg gewoon verliefd op muziek. U weet wat daarover gezegd wordt: het maakt blind. Maakt niet uit, luisteren kunnen we in ieder geval altijd naar de muziek en het tikkende stofje van de draaiende plaat. Edison, Berliner, Scilley... bedankt!

 Het artikel is hier te lezen:  http://substage.nl/audiowood-platenspeler-van-e3900/ .

Plaats een reactie

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

41 + 9 =