De duurzame werkmethoden van Uipkes

De eiken boom

Uipkes is een duurzame onderneming die zich op professionele en verantwoorde wijze bezighoudt met het product hout. We stellen hoge eisen aan onze eigen organisatie en medewerkers, maar ook aan de duurzame herkomst van onze producten. Doordat wij hoge kwaliteit houten vloeren leveren die op een ecologisch verantwoorde manier geproduceerd zijn, kunnen onze klanten een lange tijd genieten van onze duurzame houten vloeren. Hieronder kun je lezen waar wij als klimaat neutraal bedrijf voor staan en wat we doen om een bijdrage te leveren aan een beter klimaat.

CO2-neutrale website

Co2 Neutral Website logo

Op het moment dat je onze website bezoekt verbruikt dit energie. Wanneer er duizenden bezoekers op de website komen, verbruikt dit een aanzienlijke hoeveelheid energie. Wij steunen al jaren een initiatief van de Aarhus Universiteit in Kopenhagen om de CO2 uitstoot van websites gebruik te compenseren en zo te neutraliseren. Het geld dat alle participanten bijdragen wordt gebruikt voor het bouwen van nieuwe, herbruikbare energiebronnen, diverse projecten die CO2 uitstoot verminderen en voor de aanschaf van CO2-offsets. Lees meer over de CO2 Neutral Website.

Fair Climate Fund

Fair Climate Fund

Uipkes Houten vloeren werkt mee aan het financieren en implementeren van klimaatprojecten. Het FairClimateFund richt zich voornamelijk op projecten die CO2 uitstoot reduceren en ontbossing tegengaan. Daarnaast probeert deze organisatie de leefomstandigheden voor mensen in ontwikkelingslanden te verbeteren, vooral op het gebied van koken met biogas.

Het steunen van herbebossingsprojecten en reduceren van CO2 past goed in de duurzame visie en werkwijze van ons bedrijf. Onze CO2-neutrale website is hier een goed voorbeeld van en sluit hier perfect op aan.

Duurzaam beheerde bossen

Duurzaam bosbeheer - eikenhout uit Europa

Uipkes Houten Vloeren werkt louter en alleen met Europees eikenhout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Hier mogen alleen bepaalde, zorgvuldig geselecteerde bomen worden gekapt die een bepaalde hoogte en/of leeftijd hebben bereikt, of bomen die bijna omvallen door natuurlijke oorzaak of andere, jongere bomen in de weg staan.

Tevens moeten er altijd weer nieuwe bomen terruggeplant worden voor bomen die zijn gekapt. Uitgangspunt is dan ook dat het bestaande bos met al zijn flora en fauna tot in de lengte van dagen zal blijven bestaan.

Door duurzaam bosbeheer is het dus mogelijk hout te gebruiken zonder te hoeven vrezen dat het ten koste gaat van het bos waaruit het afkomstig is. Dit wordt ook wel duurzaam geproduceerd hout / verantwoord geproduceerd hout of gecertificeerd hout genoemd. Een deugdelijk certificaat of keurmerk biedt de consument de garantie dat het daadwerkelijk afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos.

Samen met een certificeringssysteem is er dus controle op bosbeheer en over het gehele traject van kap tot schap!

Eiken bomen en hun CO2 compensatie

Duurzame eiken vloeren uit Europa

Natuurlijk weten we dat deze Europese eiken bomen, in al die jaren dat ze groeien, CO2 opnemen en zuurstof afgeven. CO2 wordt jarenlang in het hout opgeslagen, ook wanneer er eikenhouten planken van worden vervaardigd.

Echter, de exacte hoeveelheid CO2 opslag is lastig te berekenen, omdat het hout waar de vloeren of meubels van zijn gemaakt vaak na vele jaren worden afgedankt en verbrand. Hierbij komt de CO2 alsnog vrij. Doordat onze houten vloeren ruim 20 jaar meegaan en er in de tussentijd nieuwe bomen worden aangeplant die ook CO2 opnemen, kun je op zijn minst spreken van een CO2 neutraal product.

Vergelijk je duurzaam geproduceerd hout met laminaat of PVC vloeren, gemaakt van kunststof (o.a. geproduceerd op basis van ruwe olie) of niet-hernieuwbare materialen als steen, dan is het duidelijk dat duurzaam hout een milieuvriendelijke keuze is die ook een prachtig natuurlijk resultaat oplevert die jouw woning of kantoor tot leven brengt.

LED-verlichting:

In alle drie de showrooms van Uipkes Houten vloeren maken we gebruik van LED-verlichting in combinatie met groene stroom. Het grote voordeel van LED-verlichting ten opzichte van traditionele verlichting, zoals de gloei-en spaarlamp, is dat het een veel groter aantal branduren geeft en een significant lager stroomverbruik. Wanneer dit je combineert met groene stroom (opgewekte stroom door windmolens en/of zonnepanelen) kun je spreken over een echte WIN-WIN-situatie op Milieugebied! 

Elektrische voertuigen

De medewerkers van Uipkes Houten Vloeren rijden uitsluitend en alleen in volledig elektrische auto’s. Ook hier zijn, net als bij de LED-verichting, twee grote voordelen:

Deze auto’s stoten geen schadelijke stoffen uit en rijden volledig op groene stroom!

Energietransitie en vloerverwarming

Uipkes is al jarenlang specialist in het leggen van houten vloeren op vloerverwarming. De doelstelling van de Energieagenda, gebaseerd op het klimaatakkoord in Parijs in 2015, is om in 2050 80-95% minder CO2 uit te stoten. Er gaat dus een energietransitie plaatsvinden waarbij o.a. gas vervangen gaat worden door groene stroom. 

In veel nieuwbouwhuizen maken radiatoren plaats voor een combinatie van vloerverwarming met warmtepompen en/of zonnepanelen, omdat er minder energie nodig is om een woning te verwarmen. Ook in andere type woningen met radiatoren is vloerverwarming goed toe te passen, bijvoorbeeld als bijverwarming.

Onze duurzame houten vloeren kun je zeer goed combineren met allerlei soorten vloerverwarming. Eikenhout heeft bijvoorbeeld een lage weerstand, waardoor warmte van de vloerverwarming eronder goed naar boven komt. Daarnaast kun je alle legpatronen toepassen op vloerverwarming. De combinatie van vloerverwarming, warmtepomp of zonnepanelen en eikenhout is één van de meest klimaatvriendelijke oplossingen voor jouw huis. Een goede keuze voor iedereen die bewust bezig is met ons milieu en de energietransitie!

Vragen

Uipkes Houten Vloeren showroom Alphen aan den Rijn, Nederland

De energietransitie en de vele mogelijkheden om meer duurzaam te wonen, kan het lastig maken om de juiste keuzes te maken. Wil je meer informatie over onze houten vloeren en/of vloerverwarming? Neem contact met ons op, bestel ons informatieve en inspirerende magazine of maak een afspraak aan via onze online agenda in één van onze showrooms in Alphen, Amsterdam of Naarden. Wij staan je als ondernemers met hart voor het milieu graag te woord.

 

 

Reacties
  • #118 | Janice Reid |

    Thank for sharing this information. Keep it up.

Plaats een reactie

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

49 + 1 =