Vloerverwarming Op Een Houten Vloer

In deze prachtige woning is vloerverwarming aangelegd als hoofdverwarming waarop een houten visgraat vloer is gelegd
In dit appartement heeft Uipkes zowel de vloerverwarming als de visgraat vloer verzorgd
Planken vloer van Frans eikenhout gelegd, in combinatie met vloerverwarming en koeling.

Bezoek de showroom

Een houten draagvloer vormt de basis van een bouw vloer, bestaande uit houten planken of platen ondersteund door balken. Deze structuur dient als ondergrond voor diverse vloerafwerkingen, zoals hout. Deze constructie is cruciaal voor de stabiliteit van een gebouw en wordt vaak aangetroffen in oudere, historische panden.

Het aanleggen van vloerverwarming op een houten draagvloer is goed haalbaar. In plaats van het frezen in de bestaande houten constructie, leggen we eerst vezelgebonden gipsplaten neer waarin we de vloerverwarmingsleidingen plaatsen, na het frezen van de platen.

Gipsplaten voor geluidsisolatie, brandveiligheid en vloerverwarming

Deze gipsplaten op de houten draagvloer hebben een aanzienlijke massa, waardoor ze geluidsisolerend zijn en tegelijkertijd brandvertragend werken vanwege hun samenstelling. Ze bieden ook een stevige en comfortabele loopervaring.

De met vezels versterkte platen die bovenop de houten draagvloer worden geplaatst, zijn ideaal voor het installeren van vloerverwarming vanwege hun goede eigenschappen en bieden diverse opties voor vloerafwerkingen, waaronder verschillende houtsoorten en kleuren. Hierdoor is er voor iedereen de perfecte houten vloeroplossing beschikbaar.

Typen Vloerverwarmingssystemen

Er zijn twee geschikte vloerverwarmingssystemen voor een houten draagvloer: elektrische- en warmwatervloerverwarming. Elektrische systemen zijn eenvoudiger te installeren en geschikt voor kleinere ruimtes. Systemen met warm water zijn vaak efficiënter voor grotere ruimtes.

Bij systemen met warm water kan onderscheidt worden gemaakt tussen natte en droge systemen. Natte systemen worden gestort in de werkvloer van zandcement of anhydriet. Droge systemen worden op de werkvloer gelegd en hebben een kortere doorlooptijd.

Bezoek de showroom

Droogbouw Vloerverwarming op een houten ondervloer

Een droogbouwsysteem kan op alle soorten werkvloer worden gelegd. Eerst wordt een isolatielaag aangebracht en daarop het droogbouw systeem. In de droge plaat worden de leidingen gedrukt, welke middels een vulmiddel "vast" komen te liggen. De voordelen van droogbouw zijn de lagere opbouwhoogte, snelle doorlooptijd (geen lange droogtijden) en minder gewicht. 

Freesvloer Vloerverwarming op een houten vloer met gipsvezelplaten

Een freesvloer is vergelijkbaar met een droogbouwsysteem. Boven op de houten vloer kunnen gipsvezelplaten geplaatst worden waarin de vloerverwarming gefreesd wordt. Deze sleuven dienen vervolgens dichtgezet te worden, zodat de leidingen vast liggen. 

Deze gipsvezelplaten kunnen worden voorzien van een thermische- en geluidsisolerende laag, waardoor ze voldoen aan de eisen in oudere appartementen.

Magazine Vol inspiratie

Magazine aanvragen

Elektrische Vloerverwarming op een houten vloer

Elektrische vloerverwarming is geschikt voor kleinere ruimtes, zoals een badkamer, en warmt snel op. De vloerverwarming is dun waardoor je minimale vloerhoogte nodig hebt. Elektrische vloerverwarming is geschikt voor kort gebruik op een dag. Bij langdurig gebruik is het ivm stroomverbruik aan te raden een ander systeem te kiezen.

Isoleren voor de vloerverwarming

Oudere woningen zijn vaak onvoldoende geïsoleerd. Doordat vloerverwarming op lagere temperaturen werkt dan traditionele radiatoren, raden we aan om het huis te isoleren. Door bijvoorbeeld vloer-wand-en dakisolatie te plaatsen en de ramen te voorzien van dubbelglas (HR of beter) creëer je een gesloten ruimte met zo min mogelijk warmteverlies.  

Een energielabel B (zonder zonnepanelen of warmtepomp) is aan te raden om vloerverwarming als hoofdverwarming te kunnen gebruiken. Wanneer de isolatiewaarde van de woning te laag is dan verlies je te veel warmte waardoor er geen aangename temperatuur heerst in het vertrek. Daarnaast zorgt een beter energielabel uiteindelijk voor een nog lager energieverbruik.

Voorbereiding Houten Vloer

Het is belangrijk om de draagkracht van de vloer te controleren, zodat je weet of de vloer het extra gewicht van de vloerverwarming kan dragen.

Zijn er geen verrotte balken, kraken de vloerdelen niet?

Indien dit wel het geval is los dit op voordat je hier een vloer overheen legt. Indien van toepassing vloerisolatie in combinatie met voldoende geventileerde kruipruimte en een dampdichte laag zijn nodig om vochtproblemen te voorkomen en te zorgen voor een beter rendement van je vloerverwarming.

Bezoek de showroom

Afwerking En Vloerbedekking

Er zijn veel soorten vloerbedekking geschikt voor vloerverwarming, zoals bijvoorbeeld tegels, natuursteen of laminaat. Hout heeft een iets hogere isolatiewaarde en houdt daarnaast warmte langer vast. Een houten vloer op vloerwarming met een warmtepomp zorgt ervoor dat het systeem minder vaak "aanslaat", de stookcurve afvlakt en de combinatie efficiënter werkt dan met andere soorten vloerbedekking.

Conclusie

Vloerverwarming op houten constructievloeren is een duurzame en comfortabele oplossing voor het verwarmen van een woning. Er zijn verschillende mogelijkheden om vloerverwarming te combineren met verschillende warmtebronnen en af te werken met een houten vloer.

Voordelen van vloerverwarming

  • Comfort: Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige warmteafgifte, waardoor er geen koude plekken ontstaan. Dit is vooral prettig voor mensen die veel thuis werken of studeren.
  • Energiezuinigheid: Vloerverwarming is een efficiënte manier om een woning te verwarmen. Dit komt doordat de warmtebron minder hard hoeft te werken om de woning op temperatuur te houden. Dit kan leiden tot lagere energiekosten en een kleinere CO2-footprint.
  • Duurzaamheid: Vloerverwarming kan worden gecombineerd met verschillende duurzame warmtebronnen, zoals een warmtepomp of zonnepanelen. Dit kan bijdragen aan een duurzamere woning.

Benieuwd Naar De Mogelijkheden?

Wil je meer informatie over vloerverwarming op een houten ondervloer of het aanleggen van vloerverwarming? Kom langs in één van onze showrooms om het project af te stemmen en onze prachtige houten vloeren te bekijken.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?

Enkele voordelen van vloerverwarming zijn gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte, comfortabele vloertemperaturen, geen radiatoren die ruimte innemen, energiezuinigheid, verminderde luchtcirculatie en de mogelijkheid om de vloerverwarming te combineren met andere verwarmingssystemen.

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming werkt door warm water door de verwarmingsbuizen of verwarmingsmatten te laten stromen die in de vloer zijn geïnstalleerd. Dit verwarmt de vloer, die op zijn beurt warmte afgeeft aan de ruimte. Het water wordt verwarmd door een warmtebron, zoals een cv-ketel of een warmtepomp.

Is vloerverwarming energiezuinig?

Over het algemeen is vloerverwarming energiezuinig, vooral in goed geïsoleerde ruimtes. Omdat vloerverwarming werkt op lagere temperaturen dan traditionele radiatoren, kan het efficiënter zijn en lagere energiekosten met zich meebrengen. 

Kun je vloerverwarming installeren in elke kamer?

In principe kan vloerverwarming in de meeste kamers worden geïnstalleerd, maar er zijn enkele factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Voorbeelden zijn de beschikbare ruimte voor de installatie van de verwarmingsbuizen of -matten, de vloerbedekking en de isolatie van de ruimte.

Kan ik vloerverwarming combineren met radiatoren?

Ja, vloerverwarming kan worden gecombineerd met radiatoren. Dit wordt vaak gedaan in ruimtes waar extra verwarming nodig is. Een goede regeling en balans tussen vloerverwarming en radiatoren is belangrijk om de gewenste warmteverdeling te bereiken.

Kun je vloerverwarming installeren op een houten vloer?

Ja, de installatie van vloerverwarming op een houten (draag)vloer is mogelijk. Door een speciale tussenvloer te leggen waarin de leiding worden gelegd, kan de houten vloer blijven liggen. Het is aan te raden om de houten draagvloer vanaf onder te isoleren.